Društvo Magazin Godine Srbija Život i godine

Kilometar kose – Donirajte kosu deci kojoj je potrebna!

"Kilometar kose" je humanitarna inicijativa koja poklanja perike od prirodne kose deci koja su zbog bolesti ili hemioterapije izgubila svoju kosu.

Inicijativa “Kilometar kose” organizuje prikupljanje prirodne kose donatora za izradu besplatnih perika za decu koja pate od gubitka kose. Pročitajte kako i gde možete donirati svoju kosu, i učiniti nešto zaista lepo i posebno za ovu decu…

Na Fejzbuk stranici “Kilometar kose” dati su odgovori na najčešće postavljena pitanja u vezi sa akcijom, kao i uputstvo za doniranje kose. Naime, kosu možete donirati na dva načina…

Prvi način jeste da se ošišate u frizerskim salonima koji učestvuju u akciji i gde će vas besplatno ošišati ukoliko tom prilikom donirate najmanje 15 centimetara svoje kose koja zadovoljava i ostale kriterijume date niže u tekstu. Takođe, u tom slučaju oni će u sklopu akcije kosu dostaviti gde treba umesto vas.

Frizerski saloni koji za sada učestvuju u kampanji doniranja kose za dečje perike nalaze se u Beogradu, Nišu, Šidu i Novom Pazaru.

Ukoliko se opredelite za drugu varijantu, organizatori vas mole da ne gledate na ovo kao na priliku da “osvojite” besplatno šišanje, već kao “na iskustvo u kome pomažete bolesnoj deci da ojačaju svoje samopouzdanje, i pokazujete solidarnost sa njima”.

U ovom slučaju, kontakte frizerskih salona koji učestvuju u akciji bez ikakve novčane naknade, možete saznati tako što ćete poslati poruku putem Fejzbuk stranice “Kilometar kose” (na linku).

Drugi način jeste da se ošišate u bilo kom frizerskom salonu (na primer i kod svog ličnog frizera iako on ne učestvuje u akciji) ali tako što ćete se pridržavati uputstva na kraju ovog teksta.

Kosu zatim treba da odnesete ili pošaljete na adresu:

 • Kulturni centar REX, Jevrejska 16, 11000 Beograd, sa naznakom – “Za Kilometar kose”.

U ovom slučaju potrebno je da rep ili pletenicu (videte niže uputstva) stavite u plastičnu kesu, a zatim u kovertu, i pošaljete ili odnesete na gorenavedenu adresu.

Pored toga, na jednom običnom papiru možete dopisati svoje podatke – ime, prezime, broj telefona i, ukoliko želite da vam se dostavi zahvalnica – vaš e-mail ili poštanska adresa.

Pomenuta minimalna dužina kose od 15cm potrebna je zato što se u procesu pravljenja perike, tzv. principom vlasuljarskog knifanja, izgubi od 2 do 4 centimetra kose, čime se dobija perika dužine do gornje vilice.

Velika većina dece kojoj će ovako biti obezbeđene perike jesu devojčice, i najveći broj njih želi periku sa dugom kosom.

Kosa ne može biti više od 5% seda s obzirom da je namenjena za dečje perike, ne mogu biti dredovi, sintetička kosa, itd. Ali kosa može biti bojena, ukoliko nije reč o blajhanju ili blanšu (možda će moći biti korišćena i ova kosa u budućnosti pa u slučaju da se sada šišate sačuvajte je na odgovarajuć način).

Koliko je svačiji doprinos ovoj akciji važan govori i to što za jednu periku treba od 6 do 8 repova ili pletenica, to jest – 6 do 8 donacija!

Od ostalih važnih informacija treba znati da ne možete da upoznate dete koje će dobiti periku u kojoj je i vaša kosa.

Takođe, možete se i aktivnije uključiti u akciju tako što ćete svoje fotografije pre i nakon donatorskog šišanja poslati privatnom porukom na Fejzbuk stranicu Kilometar kose.

Uputstvo za doniranje kose

najmanje 15cm / suva i zdrava kosa / u repu ili pletenici

 • Minimalna dužina donacije je 15cm, od jednog do drugog kraja svake dlake.
 • Devojčice obično više vole da nose dužu kosu, tako da gornja granica dužine ne postoji.
 • Kosa može biti u repu ili pletenici, i mora biti čvrsto vezana gumicom pri vrhu.
 • U obzir dolazi prirodna ili bojena (farbana) kosa, ali ne ona na kojoj je korišćen blanš (blajhana) niti kosa koja je više od 5% seda.
 • Seda kosa može da se koristi jedino u slučaju da je prethodno bojena.
 • Stepenasta kosa može biti iskorišćena, ukoliko je najkraća dužina dlake minimum 15 centimetara.
 • Uverite se da je kosa u potpunosti zdrava i suva pri doniranju. Vlažna kosa ne može biti iskorišćena, kao ni ona koja je na krajevima iskrzana ili rascvetala. Po mogućnosti, kosa treba da bude što čistija pri doniranju.
 • Talasasta i kovrdžava kosa može da se izravna kako bi se izmerila minimalna dužina od 15 centimetara.
 • Kosa odsečena pre mnogo vremena može biti iskorišćena, ukoliko je čuvana u obliku repa ili pletenice, pričvršćena gumicom.
 • Kosa pokupljena sa poda ne može biti iskorišćena.
 • Kosa koja je obrijana i nije vezana u rep ili pletenicu, ne može biti iskorišćena. U tom slučaju, potrebno je kosu podeliti u više repova i seći ih jedan po jedan pre finalnog skraćivanja.
 • Dredovi, ekstenzije i sintetička kosa se ne mogu iskoristiti.

Hvala što pratite uputstva za doniranje kose!

Više detalja na Fejzbuk stranici Kilometar kose


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija