Početna Magazin Godine Društvo Kilometar kose – Donirajte kosu deci kojoj je potrebna!

Kilometar kose – Donirajte kosu deci kojoj je potrebna!

Kilometar kose – Donirajte kosu deci kojoj je potrebna!

Inicijativa „Kilometar kose“ organizuje prikupljanje prirodne kose donatora za izradu besplatnih perika za decu koja pate od gubitka kose. Pročitajte kako i gde možete donirati svoju kosu, i učiniti nešto zaista lepo i posebno za ovu decu…

Na Fejzbuk stranici „Kilometar kose“ dati su odgovori na najčešće postavljena pitanja u vezi sa akcijom, kao i uputstvo za doniranje kose. Naime, kosu možete donirati na dva načina…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prvi način jeste da se ošišate u frizerskim salonima koji učestvuju u akciji i gde će vas besplatno ošišati ukoliko tom prilikom donirate najmanje 15 centimetara svoje kose koja zadovoljava i ostale kriterijume date niže u tekstu. Takođe, u tom slučaju oni će u sklopu akcije kosu dostaviti gde treba umesto vas.

Frizerski saloni koji za sada učestvuju u kampanji doniranja kose za dečje perike nalaze se u Beogradu, Nišu, Šidu i Novom Pazaru.

Ukoliko se opredelite za drugu varijantu, organizatori vas mole da ne gledate na ovo kao na priliku da „osvojite“ besplatno šišanje, već kao „na iskustvo u kome pomažete bolesnoj deci da ojačaju svoje samopouzdanje, i pokazujete solidarnost sa njima“.

U ovom slučaju, kontakte frizerskih salona koji učestvuju u akciji bez ikakve novčane naknade, možete saznati tako što ćete poslati poruku putem Fejzbuk stranice „Kilometar kose“ (na linku).

Drugi način jeste da se ošišate u bilo kom frizerskom salonu (na primer i kod svog ličnog frizera iako on ne učestvuje u akciji) ali tako što ćete se pridržavati uputstva na kraju ovog teksta.

Kosu zatim treba da odnesete ili pošaljete na adresu:

 • Kulturni centar REX, Jevrejska 16, 11000 Beograd, sa naznakom – “Za Kilometar kose”.

U ovom slučaju potrebno je da rep ili pletenicu (videte niže uputstva) stavite u plastičnu kesu, a zatim u kovertu, i pošaljete ili odnesete na gorenavedenu adresu.

Pored toga, na jednom običnom papiru možete dopisati svoje podatke – ime, prezime, broj telefona i, ukoliko želite da vam se dostavi zahvalnica – vaš e-mail ili poštanska adresa.

Pomenuta minimalna dužina kose od 15cm potrebna je zato što se u procesu pravljenja perike, tzv. principom vlasuljarskog knifanja, izgubi od 2 do 4 centimetra kose, čime se dobija perika dužine do gornje vilice.

Velika većina dece kojoj će ovako biti obezbeđene perike jesu devojčice, i najveći broj njih želi periku sa dugom kosom.

Kosa ne može biti više od 5% seda s obzirom da je namenjena za dečje perike, ne mogu biti dredovi, sintetička kosa, itd. Ali kosa može biti bojena, ukoliko nije reč o blajhanju ili blanšu (možda će moći biti korišćena i ova kosa u budućnosti pa u slučaju da se sada šišate sačuvajte je na odgovarajuć način).

Koliko je svačiji doprinos ovoj akciji važan govori i to što za jednu periku treba od 6 do 8 repova ili pletenica, to jest – 6 do 8 donacija!

Od ostalih važnih informacija treba znati da ne možete da upoznate dete koje će dobiti periku u kojoj je i vaša kosa.

Takođe, možete se i aktivnije uključiti u akciju tako što ćete svoje fotografije pre i nakon donatorskog šišanja poslati privatnom porukom na Fejzbuk stranicu Kilometar kose.

Uputstvo za doniranje kose

najmanje 15cm / suva i zdrava kosa / u repu ili pletenici

 • Minimalna dužina donacije je 15cm, od jednog do drugog kraja svake dlake.
 • Devojčice obično više vole da nose dužu kosu, tako da gornja granica dužine ne postoji.
 • Kosa može biti u repu ili pletenici, i mora biti čvrsto vezana gumicom pri vrhu.
 • U obzir dolazi prirodna ili bojena (farbana) kosa, ali ne ona na kojoj je korišćen blanš (blajhana) niti kosa koja je više od 5% seda.
 • Seda kosa može da se koristi jedino u slučaju da je prethodno bojena.
 • Stepenasta kosa može biti iskorišćena, ukoliko je najkraća dužina dlake minimum 15 centimetara.
 • Uverite se da je kosa u potpunosti zdrava i suva pri doniranju. Vlažna kosa ne može biti iskorišćena, kao ni ona koja je na krajevima iskrzana ili rascvetala. Po mogućnosti, kosa treba da bude što čistija pri doniranju.
 • Talasasta i kovrdžava kosa može da se izravna kako bi se izmerila minimalna dužina od 15 centimetara.
 • Kosa odsečena pre mnogo vremena može biti iskorišćena, ukoliko je čuvana u obliku repa ili pletenice, pričvršćena gumicom.
 • Kosa pokupljena sa poda ne može biti iskorišćena.
 • Kosa koja je obrijana i nije vezana u rep ili pletenicu, ne može biti iskorišćena. U tom slučaju, potrebno je kosu podeliti u više repova i seći ih jedan po jedan pre finalnog skraćivanja.
 • Dredovi, ekstenzije i sintetička kosa se ne mogu iskoristiti.

Hvala što pratite uputstva za doniranje kose!

Više detalja na Fejzbuk stranici Kilometar kose