Početna Magazin Godine Astrološki pregled za sedmicu od 14. do 21. septembra 2015. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 14. do 21. septembra 2015. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 14. do 21. septembra 2015. godine

Ovu sedmicu karakterišu tri veoma važna astrološka događaja koja se dešavaju u razmaku od jednog dana, krajem radne nedelje. Ostali dani su oslobođeni bilo kakvih dešavanja, mimo neizbežnih dijaloga Zemljinog bledolikog satelita Meseca sa drugim nebeskim telima. Kako da i nedostatkom drugih dešavanja nebo želi da nam dodatno skrene pažnju na ova tri.

U četvrtak, 17. septembra, Merkur u Vagi okreće svoj hod. Kretaće se retrogradno kroz ovaj znak sve do 9. oktobra.

Ovo je najčešći od ova tri astrodogađaja i njegovo delovanje je najpoznatije većini ljudi. Retrogradno kretanje znači da se planeta prividno (tako to izgleda gledano sa Zemlje) kreće unazad kroz Zodijak prelazeći stepene koje je već prešla. Merkur će tako, tokom tri nedelje, prelaziti ponovo stepene Vage koje je prelazio od kraja avgusta do 17. septembra.

Merkur je planeta komunikacije. Najjednostavnije gledano, ponavljaćemo neke priče, utvrđivati neke činjenice, pretresati neka dokumenta – imaćemo u toj oblasti popravni za sve ono što smo u prethodnom periodu radili. To često nervira jer ispada da se bavimo onim što smo računali kao gotovo.

Pazite, jer upravo u tom našem odbijanju da pređemo još jednom „isto gradivo“ leži opasnost. Ono što se ne proveri (ako postoje indicije da to treba uraditi), kada Merkur krene ponovo direktno, ispadne pogrešno urađeno, nezavršeno ili „padne ugovor“. Dakle, ne inatite se, proveravajte.

Doba retrogradnog Merkura je i doba ozloglašeno zbog toga što se češće nego obično dešava „pad sistema“, kvare se mašine, telefoni nemaju mrežu, mejlovi završe na pogrešnoj adresi ili ne budu ni poslati. Ako i bude tako, dišite duboko i rešavajte jedan po jedan problem. Nemojte žuriti, kasnije ćete stići nego ukoliko idete nogu pred nogu.

Retko kome je ceo ovaj period obeležen zastojem u komunikaciji i saobraćaju. Više utiče na osobe kojima, na svom retrogradnom hodu (od 15 do 0 stepeni Vage), dotiče neku planetu ili ugao.

Veća verovatnoća je da će napraviti problem upravo u danu menjanja smera, dakle 17. septembra i eventualno dan posle. Proverite podatke, krenite ranije na posao ili zakazane obaveze. I ne nervirajte se.

Ovaj period retrogradnog Merkura, budući da se dešava u Vagi – znaku međuljudskih veza i partnerstva, mogao bi da kod većeg broja ljudi aktuelizuje stare veze – bilo poslovne, bilo ljubavne (manja verovatnoća – prijateljske). Ovo može ići od neočekivanih vesti (što je naročito moguće sledeće sedmice – uz uticaj Venere i Urana), do susreta ili ponovnog uspostavljanja kontakta.

Nemamo savet koji bi bio primenjiv za sve. Vodite samo računa da će stvari možda izgledati drugačije kada Merkur počne da se kreće „normalno“, te za donošenje bilo kakvih sudova ili odluka, sačekajte sredinu meseca oktobra.

Drugi astro događaj koji se dešava u četvrtak daleko je ređi od retrogradnog Merkura. Reč je o opoziciji između Jupitera i Neptuna.

Ovu opoziciju mi već neko vreme osećamo, neko manje, neko više, i ona će se osećati sigurno sve do kraja meseca. Ali u četvrtak je taj kontakt tačan.

Zajedničko Jupiteru i Neptunu jeste sposobnost da šire sve čega se dotaknu. Bez ove dve planete ne bi bilo napretka jer one, svaka na svoj način, podstiču ljude da izađu izvan svojih okvira, da napuste ustaljene načine i utabane staze i da probaju da postignu nešto više. Jupiter nam daje ideale, Neptun snove.

Međutim, pošto su sada „sukobljeni“ – gledaju se sa suprotnih krajeva Zodijaka, oni dodatno razvlače stvari i „zavlače“ ljude. Jer ovo je isuviše širenja, maštanja, idealizma… Glava u oblacima. Mnogo toga će biti iskrivljeno ovih dana. Mnogo toga će delovati lakše nego što jeste.

Treba voditi računa i o tome da ćemo se možda, zbog Jupitera koji je u racionalnoj i analitičkoj Devici, isuviše truditi da svaki detalj bude savršen, da ćemo se stalno vraćati da dovršavamo završeno, da popravimo urađeno i da se zbog te težnje ka savršenstvu detalja, nećemo maći sa mrtve tačke. „A moglo je bolje“, ostaće nam da pevamo kada prilika prođe.

Dakle, ni ovde nemamo savet. Da li poverovati u mogućnost nemogućeg ili ne verovati da je i moguće moguće? Ne znamo. Da takve stvari znamo, bili bismo dovoljno bogati da otplatimo spoljni dug Srbije (a to bi i vama više značilo od bilo kakvog astro saveta).

Elem, ono što možemo da vam kažemo jeste da treba da probate da izvagate za i protiv, da proverite činjenice (na to nas upućuje i istovremeno obrtanje Merkura), da se zagledate u sebe i da onda intuitivno odlučite šta je za vas pravi put: prepustiti se ili ukočiti poriv za posezanjem. Mi najčešće glasamo za prvu opciju, ali to smo mi.

Da bismo vam makar donekle pomogli, da biste mogli da lakše locirate te neslućene mogućnosti / zastranjivanja, dajemo vam kratak pregled značenja osa kuća (jer jedan nasuprot drugom, u jednom od tih parova vaše natalne karte, nalaze se Jupiter i Neptun).

Dakle, znate već: proverite gde se nalazi 8 stepeni Device, odnosno Riba, u kojim vašim natalnim kućama. Natalnu kartu možete uraditi na linku ovde. Onda pogledajte koja je osnovna simbolika te ose:

  • I – VII kuća – Ja i Ti, odnosi između mene i „Drugog“, odnos jedan na jedan, kako se ja ogledam u drugim osobama, kako drugi utiču na mene
  • II – VIII kuća – Vrednosti, moje naspram vrednosti drugih ljudi, moj udeo u zajedničkom imetku, uticaj drugih na moje vrednosti i moje imanje; moje, tvoje i naše
  • III – IX kuća – Komunikacija – sa neposrednom okolinom i sa širom zajednicom, neposredno i posredno učenje, razgovori u četiri oka ili širenje informacija, putovanja „od škole do kuće“ ili preko okeana
  • IV – X kuća – Dom i domovina, sigurnost unutar porodice ili sigurnost unutar profesije, kuća u kojoj živimo i kuća u kojoj radimo, najvidljivije (status) i najsakrivenije (damari u nama – koreni)
  • V – XI kuća – Stvaralaštvo jedne osobe ili čitave grupe, ljubav prema jednoj osobi (romantična) ili prema grupi (prijateljstvo), vaspitanje dece, čuvanje starijih osoba
  • VI – XII kuća – Briga o telesnom, briga o duhovnom stanju čoveka, svakodnevica i filozofija življenja, najprofanije i najsvetije u čoveku, briga o životinjama, briga o svim ljudima.

Poslednje astro dešavanje ove sedmice jeste prelazak Saturna iz znaka Škorpije u znak Strelca.

Saturn se u jednom znaku zadržava oko 2 i po godine, pa je ovo veoma značajan događaj. Saturn označava ograničenja, ali nas i disciplinuje u određenoj oblasti, kako bismo u njoj pokazali sve svoje mogućnosti. Ukoliko se trudimo, on nagrađuje. Ukoliko bežimo sa časova, on kažnjava.

Saturn je u prvim mesecima ove godine već bio u znaku Strelca, pa se vratio u Škorpiju. Više o generalnom uticaju Saturna u Strelcu možete naći u Astrološkom pregledu za sedmicu od 22. do 29.12.2014. a o mogućem uticaju na čoveka prema tranzitu kroz kuće natalne karte možete čitati u Horoskopu za 23.12.2014. godine.

Spominjaćemo Saturn još u Horoskopu Penzina, ima vremena za to – on ovde ostaje do 20. decembra 2017. godine. Ovde ćemo završiti ovaj tekst, jer se već pomalo izmakao kontroli :-)

Značajna astro dešavanja ove sedmice:

  • četvrtak – Jupiter u Devici opozicija retrogradni Neptun u Ribama
    Merkur kreće retrogradno kroz znak Vage
  • petak – Saturn ulazi u znak Strelca