10 stvari koje vam niko nije rekao o seksu u trećem dobu

Promene su sastavni deo života i neizbežne su. Ali, na mnogo načina, seks je sve bolji sa godinama. Evo šta bi žene (i muškarci o ženama) trebalo da znaju kako bi se lakše snašli sa promenama koje će iskusiti.

Fotografija iz filma Late Bloomers

1. Seks pruža više zadovoljstva

Prema istraživanju koje je objavljeno u American Journal of Medicine, dve trećine žena bilo je zadovoljno svojim seksualnim životom – uključujući i žene od 80 godina. Štaviše, 67 odsto starijih žena svedoči da postiže orgazam „skoro uvek“ ili „uvek“ tokom seksa. Kalifornijski naučnici zato zaključuju da seks zaista postaje bolji sa godinama.

„Ne samo da su starije učesnice ovog istraživanja sveukupno najzadovoljnije, već je stopa onih koje su nedavno bile seksualno aktivne, a koje su doživele zadovoljstvo orgazmom, slična stopi najmlađih učesnica“, kaže Suzan Trompeter, koautorka istraživanja.

2. Vaš partner zna šta radi

Iskustvo mnogo znači kada je u pitanju bolji seks i upravo ovde žene u 40-im i još starije imaju ogromnu prednost, kaže Lorin Strajher, ginekolog iz Čikaga i autorka knjige Sex Rx: Hormones, Health and Your Best Sex Ever „Svi misle da je seks najbolji kada ste u 20-im, ali to jednostavno nije tačno“, tvrdi Lorin. „Kada ste mlade, verovatno imate odnose sa 20-godišnjacima koji apsolutno nemaju pojma. Kasnije, svi postaju iskusniji.“

3. Imperativ dobrog izgleda kvari zabavu

Iako bi 50-te zaista mogle biti nove 30-te, očekivanja društva da žene treba da sa svakim rođendanom izgledaju sve mlađe i mlađe, stavlja veoma veliki, i potpuno nepotreban, pritisak na nas, kaže Strajher. „Ovaj pritisak da pošto-poto budemo atraktivne i da izgledamo kako nalažu određeni savremeni standardi, otežava nam da se osećamo radosnima tokom seksa“, kaže Lorin.

Treba da podesite svoja očekivanja o tome kako vaše telo treba da izgleda, pa ćete imati veće šanse da tokom odnosa budete maksimalno prisutne, što će pomoći da sve bude vrelije.

4. Godine seksa sa istim partnerom povećavaju osećaj sreće

Pored toga što sadrži spermatozoide, sperma je takođe puna oksitocina i serotonina – dva hormona „osećaja sreće“ koji idu pravo do mozga, kaže Stefani MekKlelan, kalifornijski ginekolog. „Nekoliko istraživanja je pokazalo da žene koje su redovno bile izložene istoj spermi, zapravo imaju niži nivo depresije i veći nivo sreće i zadovoljstva“, kaže MekKlelan.

5. Novi partner može da poremeti sve

Vagina je tačka ulaza iz spoljnog u unutrašnji svet. Takođe je tesno povezana sa vašim imunosistemom, kaže MekKlelan. „Ako ste imali istog partnera već dugi niz godina i onda ga odjednom promenite, vaša vagina bi mogla da vam pošalje svojevrsno imuno-upozorenje da je ova nova sperma strana“, objašnjava. Rezultat može biti iritacija ili čak bol tokom seksualnog odnosa.

6. Slabo dno karlice može da upropasti stvari

Nivo estrogena prirodno opada sa godinama. Ovo ne samo što utiče na vaš seksualni život i vlažnost vagine, već i slabi tonus mišića dna karlice, smanjujući intenzitet nadražaja, kaže Karli Trejsi, joga instruktor specijalizovana za zdravlje dna karlice. U prevodu: Biće vam teže da doživite orgazam.

Ali pre nego što počnete sa Kegelovim vežbama, treba da znate i ovo: velika je verovatnoća da ste ih pogrešno izvodili. „Ispravan postupak nema nikakve veze sa zaustavljanjem urina“, kaže Trejsi. „Umesto toga, treba da uposlite mišiće dna karlice tako da ih spojite i onda ih podignete kako biste stvorili snagu.“

Evo kako to da učinite: Zamislite mišiće između kostiju na kojima sedite (koščate tačke na guzovima). Dok izdišete, privucite te mišiće jedan drugome kao da zatvarate vrata lifta. Zatim, kada su vrata zatvorena, podignite lift gore. „Radite po 10 izdisaja, dva puta dnevno tokom tri nedelje“, savetuje Trejsi.

7. Nesanica može ozbiljno da naruši vaš seksualni život

Prema američkoj Nacionalnoj fondaciji za san, prevalencija poremećaja spavanja raste sa godinama. Ne iznenađuje podatak da je umor veliki ubica libida, kaže Stiven A. Rabin, ginekolog iz Los Anđelesa. Treba se dosledno držati svog vremena spavanja i izlagati sebe prirodnoj svetlosti dana, za bolji san noću. I sledstveno tome, imaćete bolji seks pre i/ili posle spavanja.

8. „Na brzaka“ verovatno nije više zabavno kao nekad

Tužno, ali istinito: oni super-brzi odnosi mogu da izgube svoju čar jer kako žene stare, potrebno im je duže vreme da se uzbude, ovlaže i dovoljno opuste kako bi zaista uživale u seksu, kaže Rabin. „Kada vi i vaš partner ovo shvatite, možete da prilagodite vaše zajedničko vreme i omogućite situaciji da se zagreje.“

9. Možda vam je potrebna pomoć vašeg doktora

Često, promene koje dovode do toga da vaš seksualni život potone nastaju usled nekog zdravstvenog stanja koje može lako da se leči (suvoća vagine je odličan primer). Zato je važno da iskreno razgovarate sa svojim lekarom, kaže Strajher.

„Postoji toliko mnogo načina na koje vaš doktor može da vam pomogne kako biste imali ugodniji seks, ali zdravstveni radnici moraju da znaju šta se dešava kako bi vam pomogli da rešite problem“, objašnjava. Ništa nije tabu, zato recite šta vas muči, kao npr. bol tokom snošaja – čak iako vas je pomalo sramota.

10. Možda ima više akcije nego ikad

Toliko o pretpostavci da su 20-godišnjakinje te koje su „razuzdane“. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Personality and Individual Differences otkriva da su žene u 30-im i 40-im godinama značajno seksualno aktivnije od mlađih žena. Zapravo, žene između 27 i 45 godine ne samo što su svedočile da imaju više seksualnih fantazija od žena u dobu između 18 i 26 godine, već su i upražnjavale više seksa.

Članak novijeg datuma: Seks nakon 50. može biti najbolji ikad

9.7.2021. – tehničke izmene na članku i novi link