Seks nakon 50. može biti najbolji ikad

Ovo je prevod teksta sa bloga Majkla Keslmana na portalu Psychology Today. Keslman je novinar koji se bavi istraživanjem seksualnosti i pisanjem na tu temu već 36 godina. U ovom tekstu prenosi opažanja autorke Džoan Prajs zašto je seks u starijim godinama u nekim aspektima mnogo bolji nego u mlađim. Sama Džoan smatra da je sa godinama seks, zapravo, sve bolji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Priča se da je seks nakon 50. godine života kao kosa starijeg muškarca – prvo se povlači, a zatim nestaje. Postoji zrno istine u ovoj priči. Nakon 50. godine života, libido opada. Kod starijih žena se javlja suvoća vagine i/ili atrofija. Stariji muškarci pate od nepouzdanih erekcija ili erektilne disfunkcije. Ove promene mogu da otežaju ili da onemoguće seksualni odnos, čak i uz pomoć lubrikanata i lekova za erekciju.

Ali, kao što seksi 70-godišnjakinja Džoan Prajs piše u svojoj sjajnoj knjizi „The Ultimate Guide to Sex After 50“ (Vrhunski vodič za seks posle 50. godine), ako se oslobodite ideje da seks podrazumeva snošaj i ako proširite svoje erotske vidike ne samo fokusiranjem na genitalije, već na celo telo, seks u starijim godinama bi mogao biti najbolji seks u vašem životu. A evo i zašto:

Stariji ljubavnici su erotski više usklađeni

Ljubavni odnos mladih je vreo i sočan, ali mnogi mladi muškarci svršavaju i već su zaspali pre nego što su se mlade žene čak i zagrejale za genitalnu igru. Pored toga, mlade žene su obično manje fokusirane na genitalije od mladih muškaraca i više zainteresovane za zajedničko dodirivanje celog tela. Ove rodne razlike često dovode do sukoba.

Nakon 50. godine, međutim, erotski senzibilitet muškaraca i žena se približava. Muškarcima je potrebno više vremena da se uzbude. Kako erekcija i snošaj postaju problematični, muškarci koji ostaju seksualno aktivni obično se zagrevaju senzualnim dodirivanjem celog tela u kome žene uživaju.

„U poređenju sa mladim ljubavnicima“, objašnjava razvojni psiholog Ričard Sprot sa Kalifornijskog državnog univerziteta, „stariji parovi su mnogo više slični seksualno. Parovi koji ovo cene, u 65. godini uživaju u bogatijem, ispunjenijem seksu nego kada su imali 25. To se dešava čak i onda kada muškarci ne mogu da postignu erekciju ili da imaju snošaj“.

Starijim muškarcima nije potrebna erekcija da bi bili seksualno zadovoljeni

Seksolozi se slažu da u svakom životnom dobu zadovoljavajuće vođenje ljubavi ima manje veze sa čvrstim erekcijama i gromovitim snošajem, nego sa ljubljenjem, maženjem i laganim, razigranim dodirivanjem posvuda – uzajamnom masažom celog tela koja obuhvata i genitalije, ali nije preokupirana njima. Mladi muškarci koje pokreće testosteron često prečuju ovu poruku. Oni srljaju u snošaj pre nego što su njihove ljubavnice ili njihovi penisi spremni. Ovo rezultira besom kod žena i preranom ejakulacijom.

Starijim muškarcima manje vladaju hormoni. Uprkos nepouzdanim ili nepostojećim erekcijama, ako stariji muškarci prihvate ono što seksolozi nazivaju „spoljnim snošajem“, to jest, uzajamno zadovoljavanje celog tela prstima, usnama, jezicima i seksualnim igračkama, onda oni mogu da uživaju u izrazito zadovoljavajućem vođenju ljubavi bez erekcije ili snošaja.

Žene imaju veće izglede da uživaju u onakvom seksu kakav žele

Kako stariji muškarci usporavaju tempo i uče da uživaju u razigranom dodirivanju celog tela, žene tako dobijaju više onoga što su oduvek želele. Mnoge manje prebacuju muškarcima i opuštaju se i uživaju u seksu više. To kod žena dovodi do povećanja erotske reakcije, maštovitosti i zadovoljstva.

Starijim muškarcima nije potrebna erekcija da bi postigli fantastične orgazme

Ovo iznenađuje mnoge muškarce, ali je istina. U erotskom kontekstu sa energičnom, produženom stimulacijom rukom ili oralno, muškarci sa polučvrstim ili čak potpuno opuštenim penisom i dalje mogu da dožive orgazme. Mnogim muškarcima je teško da se prilagode seksu i orgazmima bez erekcije. Međutim, kada se muškarci prilagode novoj situaciji u kojoj se nalaze, često se dešava da doživljavaju bolje orgazme nego ikad.

Zabrinutost zbog trudnoće ili kontracepcije nestaje

Sećate li se muka oko sprečavanja neželjene trudnoće? Prezervativi, dijafragme, pilule – sve je to sada prošlost.

Stariji parovi mogu da vode ljubav bez bojazni u vezi sa ovakvim posledicama. Ova nova sloboda omogućava veće opuštanje što dovodi do većeg erotskog užitka.

Deca su se odselila

Mnogi parovi uživaju u muzici tokom vođenja ljubavi, a neki znaju da i sami budu glasni. Ali ako deca tinejdžeri ili odrasla deca žive u kući i stalno dolaze i odlaze, njihovi roditelji se često osećaju sputano ili kao da su suviše obuzeti sobom ako sa isuviše entuzijazma gužvaju posteljinu.

Jednom kada se gnezdo isprazni, ovo pitanje nestaje. U vođenju ljubavi onda može da se uživa bilo gde u kući, bilo kada i onoliko glasno koliko srce želi.

*

Naravno, nije lako prilagoditi se seksualnim promenama u starijim godinama. Promena je uvek izazov, naročito kada se radi o aspektima života kao što je seks. Ali, ako možete da pređete sa seksa usmerenog na snošaj na seks zasnovan na „spoljašnjem snošaju“, mogli biste se i iznenaditi. Naime, seks u starijim godinama može biti fantastičan i čak može biti najbolji seks koji ste ikad doživeli.

Majkl Keslman

Izvor: All About Sex, Psychology Today

Posebno podsećamo na tekst koji je obrađuje istu temu:

A mogli bi vas zanimati i tekstovi: