Late Bloomers

Late Bloomers

Isabela Roselini i Vilijam Hert igraju Meri i Adama, par koji je trideset godina u braku i ima troje odrasle dece. Sasvim različito reaguju na približavanje trećeg doba. Meri je zabrinuta da ne postane senilna.

Doktor joj preporučuje što više aktivnosti. Ona se trudi da prilagodi život i, pre svega, svoj životni prostor. Kupuje telefon sa velikim brojevima, instalira držače pored kade i šolje. Kako se film razvija, može se videti kako i mlađi koriste ova pomagala.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Međutim, njen suprug je uvređen. On poriče potrebu da se prilagodi, možda poričući i samo starenje. Razlika je i u tome što je Meri u penziji, dok Adam još uvek radi.

Kao poznati arhitekta, on uživa u divljenju mlađe koleginice. Na njen podsticaj, Adam prihvata učešće na konkusu za projekat novog muzeja istovremeno odbijajući da projektuje starački dom. Počinje da radi i noću.

Meri i Adam se sve više udaljavaju. Dok on pije Red Bull kako bi održao korak, ona se bavi dobrotvornim radom.

Pored njihovog različitog pristupa starenju, film prikazuje i odnos okoline prema ljudima u ovoj dobi. Scenarista i režiser Džuli Gavras bila je podstaknuta da snimi ovaj film i odnosom ljudi prema njenom ocu, režiseru Kosti Gavrasu koji je kasnije u svojoj karijeri dobijao priznanja koja su njegovoj ćerki zvučala kao preuranjene čitulje.

U filmu, jedna dobronamerna osoba, prilikom dodele nagrade za arhitekturu njenom mužu, kaže Meri da on pripada vrsti koja izumire. U dobrotvornom društvu, Meri koja je bila profesor italijanskog, dobija za zadatak da peče kolače.

Ko više povređuje: osoba koja stari svog ispisnika ili oni koji zaboravljaju da i sami idu ka tim godinama? Mrtva trka?