Seksualnost starice

Očekivani životni vek ljudi produžen je za dva puta u odnosu na onaj od pre samo sto godina. Pa ipak, trojne podele na Devicu, Majku i Staricu nastavile su da utiču na život žena, naročito kada je u pitanju ženska seksualnost.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dr Linda Sevidž, psiholog i seksualni terapeut sa 25-godišnjom praksom, u svojoj knjizi „Reclaiming Goddess Sexuality: The Power of the Feminine Way“ predstavlja model ženske seksualnosti u kome se spajaju drevna mudrost kulta boginja i saznanja savremene medicine. To je novi pogled na seksualni izraz žena.


U različitim religijama i kulturama postojao je neki oblik kulta Trostruke boginje koja u sebi spaja likove Device, Majke i Starice. U nekim kulturama, ovi likovi su zasebna božanstva, u drugim su, pak otelotvoreni u jednoj boginji. Ovo su arhetipovi, duboko ukorenjene predstave o ženi.
Tamo gde se u tekstu koji prenosimo govori o starici, reč je o ženi u životnoj fazi kojoj odgovara lik Starice Trostruke boginje. Takođe, kada se govori o devici i o majci, govori se o fazama u životu žene koje odgovaraju jednoj od tri arhetipske predstave.

Svaka arhetipska faza (Devica, Majka, Starica) vezana je za misterije krvi: menarha (prva menstruacija), rađanje deteta praćeno krvlju i menopauza, kada „mudra krv“ žene ostaje unutar njenog tela kako bi joj podarila mudrost.

Ova obeležja su još uvek snažna i suštinski utiču na život žena. Ona deluju kao psihološke kapije menjanja svesti prema zahtevima svake nove faze.

Mi ne možemo da promenimo tok prirode i da utičemo na moćne hormonske promene koje prate svaku od misterija krvi. Kod većine žena, hormonske promene dovode do snažnih promena u celokupnom biću. Osećanja žena, psihološka značenja koja pripisuju događajima i iskustva preobražaja koja doživljavaju u svakoj od ovih faza, proizvod su fizičkog delovanja vremena urođenog ženskom telu.

Starica

Razvojni zadatak faze starice jeste deljenje mudrosti. U doba neolita, starice su bile plemenski matrijarsi (matrijarh – žena kao glava porodice, roda ili plemena). One su bile izvor mudrih saveta prilikom donošenja važnih odluka. Njihova naglašena svest o ljudskoj prirodi nudila je značajna saznanja.

Duhovno, ovo predstavlja majstorsku fazu. Mudra žena uči znanju koje je stekla tokom sopstvenog obrazovanja i iz životnog iskustva. To je doba posezanja za duhovnim dubinama, korišćenja moći intuicije i pronalaženja značenja u svetu snova. Neke starice su majstori isceljenja na najvišem nivou.

Životna faza starice je, više od drugih, vreme vraćanja društvu mudrosti koja je prikupljana godinama. Mnoge žene imaju potrebu da izraze svoje mišljenje, da organizuju druge i/ili da preduzmu akciju.

Često je energija starice ta koja vodi do promena u društvu. Kako se starica kreće dalje na svom životnom putu, tako oseća potrebu da uči druge i da se posveti svojim pasijama. To može biti najproduktivnije doba u životu žene.

Seksualno, faza starice je veoma moćna. To je faza seksualnog majstorstva. Danas, mnoge starice traže seksualno zadovoljstvo otvorenije nego ikada ranije. Seksualna reakcija starice ima svu potencijalnu moć koja dolazi od volje potpuno osvešćenih, samosvesnih, iskusnih, u seks dobro upućenih, mudrih žena.

Fizički simptomi i poruke

Više nego u drugim fazama, žene u fazi starice ne mogu da svoja tela i svoje zdravlje uzimaju zdravo za gotovo. Žene uče da osluškuju svoja tela i da odgovaraju na njihove poruke tokom menstruacije, trudnoće, porođaja.

U ovoj fazi, one su suočene sa novim, naizgled misterioznim, fizičkim i emotivnim izazovima nastalim usled druge velike hormonske promene. Simptomi koji prate menopauzu mogu da obuhvate migrenu, dobijanje na težini, valunge, poremećaje spavanja, nisku energiju, depresiju i slabu koncentraciju.

Većina žena smatra da je ove simptome nemoguće ignorisati. Oni služe kao upozorenje ženama, omogućavajući im donošenje promišljenih odluka u vezi sa sopstvenim telima.

Posmatrano iz ugla (zapadne) medicine, menopauza je bolest koju treba agresivno lečiti najnovijim sredstvima savremene farmaceutike.

Bez obzira za šta da se odluče, starice moraju da uključe neki oblik redovnog vežbanja, kao i zdravu ishranu kao bi održale i pospešile zdravlje celog organizma, što vodi do snažne seksualne želje.

Menopauza i seksualnost

Razmotrimo ulogu menopauze u psihologiji želje kod žene.

Tereza Krenšo navodi londonsko istraživanje žena koje je pobrojalo sledeće probleme koji navodno počinju tokom menopauze: gubitak interesovanja za seks, neugodne reakcije na bilo koju vrstu seksualnog dodira, suvoća vagine, bolan snošaj, gubitak osetljivosti klitorisa, smanjenje orgazma i stanjivanje kože što vodi do iritacija.

Međutim, jedva nešto više od trećine ispitivanih žena navelo je gubitak interesovanja za seks, a još manje njih je prijavilo druge simptome. Zapitamo se onda kakvo je iskustvo one preostale dve trećine. Budući da je ovo istraživanje bilo usmereno na patološke probleme menopauze, pozitivna strana nije proučavana.

Razmišljanje o postojećim simptomima valunga, vrtoglavice, obilnih krvarenja, promena raspoloženja, bolova u zglobovima, srčanim problemima i čak pomišljanju na samoubistvo, uznemirujuće je.

Bez ikakve sumnje, perimenopauza utiče na seksualnu želju tokom epizoda manifestovanja ovih simptoma. Srećom, ove epizode su, u većini slučajeva, sa prekidima.

Za nastavak seksualne aktivnosti, važnije je kako žene i njihovi partneri reaguju na ove epizode.

Menopauza se bezrazložno može smatrati bolešću uz pretpostavku da odatle „kola kreću nizbrdo“, te se parovi nepotrebno mogu odreći nade u prijatan seks. Veštine koje pomažu jačanju intime, presudne su u ovom periodu.

Preporod seksualnih mogućnosti

Prve godine doba starice mogu se posmatrati kao psihološko raskršće gde jedan put vodi do potpunog odricanja ženske seksualnosti, a drugi, ka ponovom rađanju seksualnih mogućnosti.

U današnje vreme dolazi do novog prepoznavanja seksualne želje starijih žena.

Srećom, sve je više starijih žena koje prkose konvencionalnim stereotipima. One čak mogu imati i mlađe seksualne partnere. Samopozdane starice koje su internalizovale osećaj dozvole da budu seksualne, preživljavaju fizičke i emotivne promene menopauze nastavljajući da pristupaju svojoj seksualnoj želji koja zapravo afirmiše život.

U početku, one mogu biti iznenađene činjenicom da seksualno ne reaguju na poznati način. Jednom kada te žene shvate da perimenopauza nije prolazna, one počnu da koriste mudrost seksualnog tela koju su stekle, kako bi dobro funkcionisale u novim okolnostima.

Kao način suočavanja sa simptomima perimenopauze koji utiču na seksualno funkcionisanje, moraćete da ojačate svoje seksualno samopoštovanje. Možete početi tako što ćete dozvoliti sebi da budete seksualni, ali tako da vaša predstava toga šta je „seksi“ nije sinonim za „mlado“.

Treba da preradite svoje koncepte fizičke spremnosti kako biste odgovorili na promene u osetima. Učenje o tome kako se prilagoditi različitim momentima fizičkih reakcija i zahtevima vezanim za dodir, omogućiće vam da preoblikujete svoju seksualnost.

Sposobnostima prilagođavanja koje su vam potrebne pripada i razmena informacija sa drugim ženama i učenje na osnovu njihovog iskustva. Ženska mudrost je uvek bila stvar zajedničkog deljenja, a svakako ima mnogo toga da se deli.

Da bi stekle osećaj seksualnog osnaživanja, starice treba da posmatraju fizičke promene kao neophodan proces. Njihova svrha je u jačanju i dodavanju moći uvida što olakšava pojavu „mudre žene“.

Perimenopauzalni simptomi su priprema za preobražaj poslednje misterije krvi. Žene treba da prođu kroz ovaj izazov, baš kao što im je suđeno da prođu kroz proces rađanja. Obe inicijacije su moćni, prirodni procesi.

Džermejn Grir protresa tradicionalne načine razmišljanja o starijim ženama svojom knjigom „The Change: Women, Aging and the Menopause“ (Promena: Žene, starenje i menopauza).

Poruka Grirove jeste da je klimakterijum, kako ga ona naziva, prilika za ženu da ispita svoj život.

Možda smanjanje estrogena u telu žene omogućava ženama da pronađu svest o sebi mimo svoje uloge starateljki. Ona ističe da je estrogen „hormon potčinjavanja“, hormon koji posreduje u potčinjenosti žena. Krenšo potvrđuje da je estrogen izvor pasivnog polnog nagona.

Kada žene više ne igraju ulogu samopožrtvovane starateljke ili „zadovoljne krave“, kako piše Grir, kao da niko ne ceni njihovu novostečenu asertivnost (asertivnost – odlika samouverene osobe svesne sopstvenih prava i vrednosti).

Odbacivanje uloge starateljke može biti teško i možda ćete morati da se njime bavite putem rada na ličnim problemima kako sa sopstvenom asertivnošću tako i sa procesom starenja kao sastavnim delom vašeg razvoja ka pozitivnoj seksualnoj interakciji.

Seksualnost i starenje

Savremena preokupiranost medicinskim rešenjima za menopauzu proističe iz dubokog straha od starenja i, posebno, straha od toga da se izgleda staro – što, u naše vreme, dostiže nivo paranoje.

Našoj kulturi starenje je toliko odbojno da novi talas farmaceutskih rešenja za menopauzu deluje kao odgovor na taktiku plašenja iz našeg detinjstva: „Odneće te Babaroga“. Poruka je: Ako ne uzimate tu i tu pilulu, imaćete ozbiljan gubitak koštane srži, srčano oboljenje i izgledaćete staro.

U savremenom društvu, staro je sinonim za seksualno neprivlačno.

Ono što još više zabrinjava jeste to da žene ponekad reše da se predoziraju uzimajući i do četiri puta veću dozu od preporučene. Možda misle da, ako estrogen pomaže da izgledaju mlado i da se osećaju seksi, onda je više uvek bolje.

Budući da, na početku, kriza starenja pokreće paniku kod većine žena, one moraju da se odupru prvobitnoj reakciji na strah koja se sastoji od slepog verovanja u najnovije i najbolje hemijske preparate. To mogu biti potezi očajnika. Te žene će morati da se direktno suoče sa svojim psihološkim problemima vezanim za starenje.

Kriza starenja

U životnoj fazi starice, preispitujemo svoje probleme sa slikom tela iz faze device. Ipak, čak i žene koje su bile sigurne u svoju sliku tela u fazi device i uspele da u fazi majke održe kontinuirani osećaj lepote, podložne su emotivnoj krizi. Počinje da ih uznemirava gubitak elastičnosti i uticaj zemljine teže koji će na kraju poraziti i najbolje kozmetičke tretmane.

Ako je žena bila rob društvenih shvatanja lepote, ona može da počne da izbegava seksualnu aktivnost, ne uspevajući da toleriše bolne misli o odbacivanju od strane ljubavnika. Za neke lepe žene, jedino preostalo rešenje jeste da se osame, kao što je to učinila Greta Garbo.

Pošto naš osećaj o sopstvenoj privlačnosti utiče na našu seksualnu želju, što se više fokusiramo na negativna osećanja vezana za naš izgled, to je gori uticaj na seksualnu želju. Neke žene nikada ne shvate da se mogu osećati seksi u bilo kom dobu.

Makar jedna psihološka kriza vreba, kriza oko 50. rođendana. Trenutak spoznaje: „O Bože, više ne izgledam mlado“. Postajete svesni da je lik u ogledalu stariji i izboraniji. Pa ipak, mnoge žene izjavljuju da se osećaju kao 19-godišnjakinje u telu 50-godišnje žene, i lik starije žene u ogledalu ih iznenađuje.

Kriza starenja žene predstavlja gubitak njenih iluzija o nekadašnjoj mladalačkoj privlačnosti. Čak i sa čudima plastične hirurgije, ona ne može da ignoriše sopstveno starenje.

Nažalost, neke žene nikada ne prihvate gubitak i ne nađu način da prošire svoj osećaj lepote van normi naše kulture. One mogu ostati večite princeze, u stalnoj potrazi za novim, skupim tretmanom. Njihov stil je kopiranje mladalačke mode, te ponekad ove princeze što stare izgledaju krajnje smešno.

Neke žene prođu kroz period žaljenja za svojim mladalačkim izgledom, ali, na kraju, kod njih dođe do razvoja svesti i do prihvatanja novog, jedinstvenog osećaja sopstva.

Starice nikada ne treba da se odreknu svog ponosa zbog sopstvenog izgleda, ali lepota u 50-im, 60-im ili 70-im godinama života jeste zrela erotska lepota.

Jednom kada žene na odgovarajući način oplaču svoju prethodnu sliku o sebi i pomire se sa novom fazom, one počnu da dobijaju novi vetar u leđa i da slede novi ideal. Tek tada postižu lepotu koja odražava osećaj svesnosti sebe.

Slika Oktavija Okampa „Srebrne lokne“ poslužila nam je i za ilustraciju serijala „Žene i godine – prepreke dobrog starenja“ koji bi takođe mogao da vas zanima