Šezdesetih godina XX veka, posleratna generacija ili generacija bejbibumera (baby boomers), kako je nazivaju na Zapadu, podigla je, između ostalih, i seksualnu revoluciju.

Skoro pola veka kasnije, Senior Strategic, preduzeće specijalizovano za ispitivanje tržišta namenjenog njima, objavilo je rezultate istraživanja koje se bavilo intimnim životom i seksualnim odnosima kod ljudi od 50 do 65 godina starosti.

Prema podacima iz te studije, više od dve trećine (78%) ispitanika navelo je da je seks ostao važan deo njihovog života. Naime, polovina (47%) ovih bejbibumera još uvek je seksualno aktivna i kaže da ima seksualne odnose jednom nedeljno.

Iako većina smatra da je njihov seksualni život bio bolji tokom prvih godina veze sa partnerom, 18% ističe da je više zadovoljno odnosima sada kada su prešli pedesetu. Tri četvrtine ispitanika tvrdi da najčešće doživi orgazam, a 44% njih ima seksualne odnose u trajanju od 20 do 30 minuta.

Inače, ovo istraživanje je pokazalo i da probanje novih stvari u krevetu nije rezervisano za mlade. Velika većina anketiranih kaže da bi želela da začini svoj seksualni život. Ovo uključuje i igranje različitih uloga i probanje novih pozicija.

Što se tiče parova koji su dugo zajedno, više od četvrtine (26%) ispitanika pozvalo bi treću osobu ako bi partneru odnosno partnerki to odgovaralo. Više od četvrtine (27%) parova poseduje neku seksi igračku.

Kod samaca, dve trećine ispitanika izjavilo je da želi da stupi u intimne odnose u toku prvog meseca zabavljanja sa novim partnerom: 23% prve večeri, a 36% nakon drugog ili trećeg sastanka. Manje od 4% bejbibumera kaže da je spremno da čeka prvu bračnu noć.

U rezultatima ispitivanja, Senior Strategic naglašava da se samci iz ove starosne grupe sve više okreću internetu i kada je u pitanju njihov ljubavni život. Iako 37% anketiranih ističe da je i dalje najbolji način za nalaženje potencijalnih partnera preko prijatelja, 22% se okreće sajtovima za upoznavanje kako bi našlo srodnu dušu ili seksualnog partnera.

9.7.2021. – tehničke izmene na članku