Početna Magazin Godine Ljubav i seks u poznim godinama Seks postaje (malo) češći posle „zlatne svadbe“?

Seks postaje (malo) češći posle „zlatne svadbe“?

Seks postaje (malo) češći posle „zlatne svadbe“?

Jedno istraživanje, doduše na malom uzorku, nagoveštava da intimni odnosi postaju učestaliji posle 50 godina braka. Ipak, ovo mnoge ne čudi, jer kažu da tada par ostaje okrenut jedno drugom, povezan životnim iskustvima, uspomenama i blizinom kraja koji čine dobar koktel za pokretanje strasti.

Nakon analize 1.656 anketa venčanih Amerikanaca od 57 do 85 godina, istraživači su utvrdili ono što su i pretpostavljali, ali i nešto što nisu mogli da očekuju…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Potvrđeno je da se seksualni odnosi proređuju tokom vremena, ali samo tokom – prvih 50 godina braka. Posle „zlatne svadbe“, ispitanici su potvrdili da seksualne odnose održavaju nešto češće nego par godina ranije.

– Bračni parovi u braku koji traje 50 godina, upražnjavaju manje seksa od parova koji su venčani 65 godina – kaže se u istraživanju objavljenom u januaru 2015. godine (Marital Characteristics and the Sexual Relationships of U.S. Older Adults: An Analysis of National Social Life, Health, and Aging Project Data; The Archives of Sexual Behavior).

Analiza sociologa sa univerziteta iz Luizijane i Florida, i Bejlor univerziteta, zasniva se na podacima iz projekta univerziteta u Čikagu (National Social Life, Health, and Aging Project) iz 2005-2006. godine u kojima su istraživači intervjuisali starije osobe o mnogim aspektima njihovog života i zdravlja.

Čak i kada su autori istraživanja odmerili faktore kao što su godine, zdravstveno stanje, rasa, pol, zaposlenje i zadovoljstvo u vezi, ipak je ostao karakterističan porast seksualne aktivnosti nakon 50-godišnjice braka.

– Seksualna aktivnost ne vraća se na nivo od dva do tri puta mesečno, ali počinje da ide u tom smeru – navode autori.

Ipak, postoje ograničenja za zaključke koje je moguće izvući iz studije. Na primer, ne može se utvrditi da li brak omogućava radovne i/ili češće seksualne odnose, ili brak opstaje zato što oni postoje. Druge kolege istraživači skreću pažnju da je mali uzorak onih koji su u braku preko 50 godina u navedenom izvoru studije, pa da je samim tim pomalo sporno izvoditi ovakve zaključke.

Dženi B, 82-godišnja udovica, nije iznenađena ovim rezultatima. Ona kaže da je sa pokojnim Piterom, za koga se udala 1956. godine, imala seksualne odnose sve do 2001. godine kada je imao tešku operaciju srca, dve godine pre smrti:

– Možda je to bilo jednom mesečno? Ne znam, nisam brojala. Događalo se kad bi se desilo. Odnosi nisu bili značajni kao druge stvari, ali smo nastavljali da ih imamo – priča ona.

Takođe, u ovoj „mini studiji“, neki ispitanici uopšte nisu imali seksualne odnose. Ali, nekoliko njih čak je imalo odnose svakodnevno. Srednji rezultati su sledeći:

  • prosečna osoba u braku od godinu dana imala je 65 odsto šansi da ima seks dva do tri puta mesečno ili češće
  • u braku od 25 godina, verovatnoća seksualnih odnosa ove učestalosti bila je 40 odsto
  • nakon 50 godina braka, verovatnoća je dodatno padala na 35 odsto
  • ali nakon 65 godina braka verovatnoća se dizala na 42 odsto.

Doktor Stroope, jedan od autora istraživanja, kaže da dve suprotstavljene sile imaju glavnu ulogu kada je reč o seksualnosti u dugotrajnim brakovima:

  • navikavanje (habituation) – opadanje seksualnih poriva kako se par navikava jedno na drugo, opterećeni životnim (ne)prilikama i prioritetima
  • kapital veze (relationship capital) – oseti se u kvalitetnim vezama, sa nakupljenim iskustvom i znanjem o partneru, koji postaju osnova za dalji razvoj veze.

Tako, vremenom, društveni krug parova postaje sve manji, znaju da je vremena sve manje, gledaju okolo i, šta vide? Jedno drugo.

– Intimnost dobija visok prioritet. Mnogi kažu da ne primećuju fizičke promene u dugoročnim brakovima. Osoba vam se i dalje čini istom – kaže doktor Pillemer, autor knjige „30 lekcija o ljubavi“ (30 Lessons for Loving).

Manjkavosti polazne studije jesu i to što su istraživači intervjuisali pojedince a ne parove zajedno. Takođe, zaključci ne uključuju partnere koji žive zajedno ali nisu venčani, niti gej parove. Pored toga, autori studije pojasnili su ispitanicima da pod pojmom „seks“ podrazumevaju bilo kakav intiman fizički seksualni kontakt, bez obzira na to da li je došlo do odnosa ili orgazma.

– Kasnije se pojavljuje vrsta intimnosti koja je zaprepašćujuće divna. Možete se držati za ruke sa osobom koju volite i nekako da se osećate tako strasno kao kada ste imali seks u mlađem dobu. Javlja se takav osećaj povezanosti i intimnosti koji raste iz dugog odnosa, da dodir pokrene toliko mnogo uspomena, a mnoge od njih jesu seksualne – pojašnjava Dženi B.

Ona dodaje da joj Piter najviše nedostaje da se drže za ruke, a u svom mejlu zaključuje:

– Seks je svakako bio važan i radostan i lekovit deo, ali nisam sigurna da veza koja se javi držanjem za ruke, koje stvara takav mir, nije intimnija od seksa. Naravno, to nisam mogla znati u prvih 30 ili 40 godina braka kada je seks bio veoma važan i kao zabava i kao uteha. I jasno mi je da će mladi da vrte glavom i misle „jadna starica, seksualni život joj verovatno i nije bio nešto“. I ne bi bili u pravu! – kaže Dženi za Njujork Tajms.