Početna Magazin Godine Ekonomija Trend u Nemačkoj – stariji radnici

Trend u Nemačkoj – stariji radnici

Trend u Nemačkoj – stariji radnici

Kada je u pitanju zapošljavanje starijih, Nemačka se nalazi, što nikoga ne iznenađuje, iznad evropskog proseka. Da li je u pitanju htenje ili moranje?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija iz teksta Semper opera u Drezdenu

Dovoljno je, s vremena na vreme, posetiti Nemačku kako bi se veoma brzo shvatilo da mnoge starije osobe nastavljaju da rade. Zaista, sede kose zaposlenih mogu se videti u prodavnicama, restoranima, raznim uslužnim delatnostima…

Novinar francuskog portala Senioractu zaključuje da nije potreban uvid u statističke podatke da bi se došlo do zaključka da stariji Nemci rade više nego oni u Francuskoj.

Svejedno, novi izveštaj nemačkog zavoda za statistiku Destatisa potvrđuje taj utisak. U njemu se mogu naći podaci da je još uvek radno aktivno 70 odsto nemačkih državljana starijih od 60 godina, 50 odsto starijih od 65 i 40 odsto starijih od 69 godina.

Moramo podsetiti da su mnogi u EU bili prilično ljuti kada su Nemci rešili da „ublaže“ reforme, dok su se istovremeno zalagali za strogost u drugim zemljama. V. tekst Nemačka: Propoveda vodu, a pije vino

Kada je u pitanju zapošljavanje starijih, Nemačka se nalazi, što nikoga ne iznenađuje, iznad evropskog proseka. Takođe, prema podacima Destatisa, 14 odsto osoba koje pripadaju starosnoj grupi od 64 do 69 godina radi, dok ih je, pre 10 godina, bilo šest odsto. Brisel preporučuje da 11,5 odsto osoba iz ove starosne grupe radi, tako da su Nemci i ovde premašili očekivanja.

Naravno, starosna granica za penziju koja će postepeno biti podignuta na 67 godina života do 2029. godine, igra važnu ulogu u značajnoj stopi starijih radnika, ali nije samo to u pitanju.

Naime, neki stručnjaci smatraju da nemački seniori rade i kako bi nastavili da igraju određenu ulogu u društvu. Drugi pak smatraju da je nesumljivo u pitanju finansijski faktor pošto je 15 odsto starijih od 65 godina u riziku od siromaštva.

Ne treba smetnuti sa uma ni činjenicu da je Nemačka jedna od najstarijih zemalja Evrope. Osobe starosti 65 i više godina već čine 21 odsto populacije, a očekuje se da će taj procenat porasti na jednu trećinu do 2060. godine. Što se tiče starijih od 80 godina, predviđanja su da će se njihov broj skoro udvostručiti – sa 4,8 miliona u 2013. godini na 9 miliona 2060.

Nemački statističari predviđaju mogućnost pada broja stanovništva koji bi sa 80,8 miliona u 2013. godini mogao pasti na 73 miliona, pa čak i 67,6 miliona do 2060. godine, što istovremeno dovodi i do smanjenja radne snage.

Zaključak je da bi Nemačka morala ili da pospeši rađanje dece ili da privuče strane radnike kako bi nadoknadila starenje stanovništva. Ili i jedno i drugo.