Mere nakon ukidanja vanrednog stanja

Očekuje se da poslanici Narodne skupštine na sednici 6. maja 2020. i formalno proglase ukidanje vanrednog stanja u Srbiji. Postojaće, međutim, mere koje će važiti izvesno vreme i nakon ukidanja vanrednog stanja.

„Nema razloga da u Srbiji više postoji vanredno stanje“, rekla je premijerka Ana Brnabić 6. maja, na sednici Skupštine Srbije na kojoj traje rasprava o ukidanju vanrednog stanja.

Premijerka je rekla da je mišljenje struke da su se stvorili svi uslovi da se ukine vanredno stanje.

Mišljenje struke o ukidanju vanrednog stanja

Predrag Kon, epidemiolog, kaže da nije bilo nikakve dileme o tome da li treba ukinuti vanredno stanje. Cilj nije bio, kako je rekao, da se ono održava, već da se „vratimo u normalan život“.

Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta Batut, rekla je da su odluke struke bile „jednoglasne i uniformne“. Kompromis, naglasila je, ne može da postoji kada je u pitanju zdravlje.

Hoće li biti drugog talasa epidemije i treba li da se svesno izlažemo zarazi?

„Treba očekivati drugi talas na jesen, to je nešto što je izvesno. Ali nikad više u ovakvomm obimu… On jeste sve slabiji i slabiji. ako se pojavi na jesen svi smo spremni“, rekla je Kisić.

Epidemiolog Kon kaže da će se, nakon testiranja prisustva antitela. utvrditi i koliki nam je kolektivni imunitet. Onda ćemo se, u skladu sa tim, i ponašati.

Prof. Branislav Nestorović, pulmolog i član Kriznog štaba ne veruje da će biti drugog talasa. On smatra da je sada, kada je virus ovako slab, trenutak da svi izađu napolje da se inficiraju.

Darija Kisić Tepavčević kaže da ništa što je izneo profesor nije neistinito, osim što je on uvek optimističniji u odnosu na sagledavanja epidemiologa. Ona, međutim ne savetuje, da se ljudi svesno zaražavaju.

„Ne znate kako će se virus ponašati u organizmu. Ako je zdrav, može da prođe lako, ali ne mora da znači. Koncept svesnog zaražavanja ne možemo da prihvatamo“, rekla je Kisić.

Dr Predrag Kon se slaže.

„Epidemiolog, kad ima preko 100 zaraženih na dnevnom nivou, ne može da kaže da je kraj epidemije, niti može da savetuje zaražavanje. Teoretisanje o tome nije prihvatljivo pred opštom javnošću. To je moje mišljenje“, rekao je Kon.

Mere nakon ukidanja vanrednog stanja

Nakon ukidanja vanrednog stanja ostaće i dalje na snazi pojedine mere koje su uvedene kako bi se smanjila mogućnost širenja koronavirusa.

Ukida se zabrana kretanja za starije

Ukida se policijski čas. Takođe se ukida zabrana kretanja za osobe starije od 65 godina. Ostaje preporuka da oni što više vremena provode u svom domu. Stariji će, međutim, moći da se prošetaju kad god požele, ali nikako u grupi.

Inače će biti zabranjeno da se na otvorenom prostoru okupi više od 20 ljudi. Zato neće biti ni održavanja sportskih događaja sa publikom. Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

Bioskopi i pozorišta neće početi da rade do 31. maja.

Muzeji počinju sa radom. Preporučujemo da, ako ste u Beogradu, posetite izložbu u Istorijskom muzeju Srbije „Kraljevi i svetitelji srpski“. Od 7. maja do 20. novembra 2020. godine. Više o izložbi: Izložba „Kraljevi i svetitelji srpski“

Stariji će morati da sačekaju na prevoz

Javni prevoz u većini gradova počinje da radi. Međutim,u autobus će moći da uđu samo zaposleni, odnosno putnici koji imaju mesečnu kartu za zaposlene ili periodičnu kartu. Uslov za korišćenje prevoza biće da putnik ima kod sebe potvrdu od preduzeća da se prevozi zbog odlasak na posao.

U drugoj fazi, kada počnu sa radom fakulteti, u autobuse gradskog prevoza ulaziće i studenti, kasnije i učenici. Tek u četvrtoj fazi, prevoz će biti dostupan i starijima od 65 godina.

Kao i u restoranima i kafićima, i u javnom prevozu će biti obavezne rukavice i maske. Takođe, moraće da se održava socijalna distanca od dva metra i izbegavaju fizički kontakti – rukovanja i zagrljaj.

Lekari kažu da je važno primenjivati osnovne mere zaštite, kako bi se smanjila mogućnost zaraze koronavirusom: pranje ruku, dezinfekcija radnih površina.

Ograničiti cenu zaštitne opreme

Članovi Kriznog štaba su se saglasili da treba ograničiti cene zaštitne opreme.

„Poenta je da ne bude skupo za čoveka koji je prinuđen da vodi računa o svakom dinaru, a korisno je korišćenje u narednom periodu“, rekao je dr Kon.

Darija Kisić Tepavčević kaže da mogu da se koriste i pamučne maske koje mogu da se šiju i peru.

„Što se tiče rukavica one su više psihološki momenat, veći efekat ima pranje ruku“, objašnjava Kisić.

Izvori: Insajder, RTV, Nedeljnik
Fotografija: Neil Moralee, They will let anybody in here these days

DOPUNA 7. MAJ 2020: Skupština Srbije je ukinula 6. maja vanredno stanje. Istog dana, ta odluka je objavljena u Službenom glasniku.