Aleksandre Vučiću, nemate oproštaj i podršku penzionera

Povodom pisma koje penzioneri ponovo ovih dana dobijaju, USPVLS poručuje Aleksandru Vučiću da neće dobiti oproštaj i podršku penzionera.
Ovo udruženje u svom saopštenju navodi niz odluka vlasti koje su prethodnih godina išle na štetu penzionera.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija USPVLS sa jednog od protesta penzionera

Pismo koje ovih dana dobijamo od Vas niste potpisali kao predsednik Republike Srbije, pa Vam se i obraćamo u skladu sa tim. I da ste ga potpisali kao predsednik, opet bi Vas pitali u kojoj ulozi nam se obraćate i čiji novac trošite, kao predsednik Srbije ili kao član SNS u kojoj formalno niste više predsednik.

Zaključili smo da nam se ipak obraća bivši predsednik SNS koji traži oproštaj za sva nepočinstva prema penzionerima i moli za glas na budućim izborima. Istina, jedino Vi iz SNS, pred izbore, delimično priznajete da ste na leđima penzionera sproveli fiskalnu stabiliaciju u Srbiji kojom ste izvršili preraspodelu između troškova za penzije i troškova za plate u javnom sektoru a zaboravljate da ste, prema zvaničnim podacima:

  • Od 2012. godine vršili samo delimično usklađivanje penzija sa rastom inflacije koje ste od 2014. do 2019. godine, izmenom zakona, potpuno obustavili njihovo usklađivanje dva puta godišnje. Na taj način ste do 2020. godine ostali dužni svim penzionerima najmanje 15 odsto usklađivanja sa inflacijom. Tako st nam oteli preko pet milijadi evra. U istom periodu, odnos prosečne penzije je sa 60 odsto smanjen na oko 43 odsto a učešće penzija u BDP je sa 13 odsto smanjeno na oko 9 odsto umesto, prema sporazumu sa MMF, na 11 odsto.
  • Od novembra 2014. godine do septembra 2018. godine smanjivali penzije veće od 25.000, oštetivši preko 850.000 penzionera i tako oteli oko 840 miliona evra.
  • Od januara 2015. godine prevremenim starosnim penzionerima doživotno smanjili penzije za 0,34 odsto za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju. To za pet godina ranijeg odlaska sa 40 godina staža, iznosi 20,4 odsto.
  • U decembru 2014. godine oteli većinsko upravljanje Fonda PIO tako što ste ukinuli nadzorni odbor a upravni odbor sa 21 člana smanjili na sedam članova od kojih su četiri predstavnici Vlade, odnosno SNS, iako je Zakonom o PIO regulisano da predstavnici korisnika-penzionera, osiguranika i poslodavaca ravnopravno njime upravljaju.
  • Od 2020. godine uveli usklađivanje penzija sa podacima starim 18 meseci čime su penzije dodatno gubile svoju vrednost dok niste 2022. godine počeli da ih neformalno usklađujete dva puta godišnje.
  • Deo banja koje su vlasništvo Fonda PIO, odnosno i penzionera, praktično poklonili tajkunima SNS uz dodatnu obilatu novčanu pomoć Vlade Srbije.
  • Smanjili doprinose PIO sa 27 na 25 odsto i tako umanjili izvorne prihode Fonda PIO za oko 150 miliona evra godišnje kojima su mogli de se izjednače i podignu najniže penzije.
  • Upućenima je jasno da usklađivanja penzija za 2022. i 2023. godinu nisu posebna briga o penzionerima već neuspeo pokušaj njihovog usklađivanja sa skoro najvećom inflacijom u Evropi.
  • Ignorisali činjenicu da preko 600.000 penzionera živi u bedi jer prima manje od 26.000 dinara koliko iznosi prag siromaštva u Srbiji.
  • I novčanu pomoć koju nam godinama delite Vi, umesto upravnog odbora Fonda PIO, deo je novca otetog od penzionera za koju očekujete podršku na izborima posle svega što ste nam oteli.

Slažemo se da je pred nama važna odluka, da glasanjem za promenu vlasti i reformu penzijskog sistema moramo prekinuti bezočnu pljačku i diskriminaciju penzionera Srbije.

Zbog svega navedenog, Aleksandre Vučiću, od penzionera nemojte očekivati oproštaj i podršku na izborima, kojima hoćete da pobegnete od odgovornosti za sve opljačkano i uništeno…

Jovan Tamburić, predsednik
Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije