Početna Magazin Godine Astrološki pregled za sedmicu od 9. do 16. maja 2016. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 9. do 16. maja 2016. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 9. do 16. maja 2016. godine

Ova sedmica je puna značajnih astroloških pojava i sigurno će doneti promene mnogima. Jedna od pojava koja će doprineti društvenim promenama jeste prolazak Merkura između Zemlje i Sunca.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija National Geographic – Venerin prelazak preko Sunca 2012.

Jupiter, planeta sreće, posle nekoliko meseci kretanja unazad, u ponedeljak se okreće na petama i kreće pravo kroz znak Device. Jupiter pomaže ekspanziju i rast, on čini da napravimo korak više, da bacimo pogled još dalje i da postupamo sve bolje.

Kad je u tzv. „retrogradnom hodu“, periodu kada se planeta kreće unazad kroz Zodijak, sve čemu je trebao samo mali zamajac sudbine da bi se pokrenulo, kao da stoji. Nekada nam se usporavanje naših planova čini kao nazadovanje, jer ne vidimo jasan razlog zbog čega situacija stagnira, koga ili šta čekamo da bi stvari krenule napred.

Jupiter je retrogradan od 8. januara 2016. godine. Postoji oblast u životima svih nas koja je morala da sačeka, naizgled bez razloga, da bi se razvila.

Narednih sedmica, stvari polako, ali sigurno, počinju da se odmotavaju i situacija se menja. Nebeski zamajac je tu i pokrenuće nas u željenom smeru ako smo sve što je bilo do nas do sada uradili.

U ponedeljak će se spojiti Sunce i retrogradni Merkur u znaku Bika. Ovakve konjukcije obično smatramo pokazateljem da će se nešto saznati, rasvetliti, da će pristići davno očekivana vest ili da ćemo sresti nekoga iz prošlosti. Sve ovo može da važi i za ovaj ponedeljak i par dana za njim, ali ova konjukcija je i više od toga.

Naime, Merkur, glasnik bogova, 9. maja prolazi između Zemlje i Sunca. Suviše je malen da bi mogao da pomrači Sunce. On će se videti kao malo veća tačkica naspram zvezde koja nama, ovde na Zemlji, daruje život. Ovo se ne dešava tako često, ne donosi odmah vidljive promene, ali se vezuje za značajna socio-ekonomska pomeranja u društvu.

Prethodni prolasci (eklipse) Merkura „preko“ Sunca, bili su 1993, 1999, 2003. i 2006. godine, a naredni će biti 2019. i 2032. godine.

Merkur je planeta kako komunikacije, tako i privrede i trgovine. Društvo postaje svesno neke činjenice i zato počinje da reaguje na nju. „Zaklela se Zemlja Raju da se tajne sve saznaju…“ Dolazi do promene unutar privrednog delovanja i načina na koji se trguje.

Ponovo ove sedmice jača kvadrat, izazovan aspekt, između Jupitera u Devici i retrogradnog Saturna u Strelcu. Nova tačka kulminacije je 26. maj,  dan kada ovaj kvadrat bude bio tačan. Istovremeno, Neptun iz Riba prema obe ove planete pravi izazovan aspekat, te ovaj trio stvara okvir za dešavanja do septembra 2016. godine.

Periodi skoro utopističkog optimizma smenjivaće se sa periodima bezrazložnog beznađa. Ne vidimo jasno ni cilj niti jasno sagledavamo sopstvene mogućnosti. Ova kombinacija dovodi do toga da nam stvarnost beži i da ne možemo da adekvatno reagujemo na dešavanja.

Koliko god delovalo iscrpljujuće i čak nemoguće da se čovek bori kad mu je vid zamagljen, izlaz postoji. Treba se okrenuti onome što nosimo u sebi i raditi na jačanju svojih vrlina i ublažavanju svojih mana. Bez obzira što se put pred nama ne vidi jasno, treba praviti sigurne korake. Jer šta nam drugo preostaje? Kad je magla, ne vidi se ni put iza nas. Polako, ali sigurno. Jasno sagledavši sebe, čovek uspeva više nego što se nadao.

Težak aspekt između Jupitera i Saturna, aspekt koji nas tera da prevaziđemo svoje slabosti i nadmašimo sebe, imale su i imaju mnoge osobe koje su izuzetno uspešne u svom delovanju. One do uspeha nisu došle bez prepreka, a čak i sam njihov uspeh nije uvek vidljiv njihovoj okolini. Ali važno je da oni znaju da su postigli cilj. Jedan od najpoznatijih primera je Nikola Tesla.

Imajući u vidu ne tako jednostavan astrološki okvir tokom maja, treba se ove sedmice fokusirati na veliki zemljani trigon koji će nam olakšavati i ulepšavati život. Jupiter je deo i ove slike, ali sa ulogom koja njemu mnogo više leži – ulogom darovaoca sreće. Drugi ugao trougla čini Pluton u Jarcu koji daje dodatnu silinu ovoj kombinaciji, pospešuje dubinu ljudskih odnosa i dubinu naših novčanika.

Na trećem uglu smenjuju se Merkur i Venera u Biku. Retrogradni Merkur poručuje iz ovog znaka da treba uživati u svakom koraku na putu do krajnjeg uspeha i da je nekada putovanje podjednako interesantno kao i krajnje odredište. Ne žurite da ostvarite velike planove, zaboravljajući da uživate u sitnicama koje život znače. Venera je izuzetno moćna u svom znaku i omogućava nam da dobijemo ono što želimo.

Kakve god bile prepreke oko vas, koliko god bili iscrpljeni, ne zaboravite da prepoznate i priznate svaku svoju malu pobedu.


Značajna astro dešavanja ove sedmice:

 • ponedeljak – konjukcija Sunca i retrogradnog Merkura u Biku – Merkur prolazi između Zemlje i Sunca
  Jupiter kreće direktno
  Venera u Biku sekstil Neptun u Ribama
 • utorak – Vemera u Biku trigon Jupiter u Devici
 • sreda – Venera u Biku inkonjukcija retrogradni Saturn u Strelcu
 • petak – retrogradni Merkur konjukcija Venera u Biku
  retrogradni Merkur u Biku trigon Pluton u Jarcu
  Prva mesečeva četvrt u Lavu
 • subota – Venera u Biku trigon Pluton u Jarcu