Jednokratna pomoć penzionerima pred Novu 2021?

Takozvana jednokratna pomoć penzionerima trebalo bi da bude isplaćena pred Novu godinu. Još uvek se razmatra koji iznos će biti uplaćen i na koji način.

Predsednik Republike Srbije nedavno je izjavio da sa premijerkom i ministrom finansija razmatra mogućnost „da još nekog iznenadimo, naše penzionere, malim poklonom“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Aleksandar Vučić tom prilikom nije naveo kada bi najstariji građani mogli da očekuju to iznenađenje. Najavio je moguća dodatna izdvajanja za najstarije naglasivši da Srbija nema problem sa likvidnošću.

Kako saznaje „Blic„, takozvana jednokratna novčana pomoć najverovatnije neće biti isplaćena do kraja novembra. Naime, još uvek nije doneta odluka o visini ove „pomoći“ niti o načinu na koji bi ona trebalo da se nađe na računima penzionera.

Ministarstvo finansija i Ministarstvo rada trenutno traže model kako da se ova namera realizuje u toku 2020. godine.

Neimenovani sagovornici lista „Blic“ iz Nemanjine 11 kažu da su u toku analize kolika bi trebalo da bude visina iznosa te jednokratne pomoći. Razmatra se i način isplate odnosno da li će ovaj novac ići uz penzioni ček ili će se isplaćivati posebno. Pretpostavljaju da će jednokratna pomoć penzionerima biti uplaćena pred Novu godinu.

Tvrde da se u svakom slučaju neće odustati od prakse koja je uvedena još 2016. godine.

Podsećamo:

Pitamo se:

Od samog početka, od 2016. godine, ovaj način „pomaganja“ penzionerima je nakrivo nasađen te izaziva brojne probleme i nedoumice. Najveći problem jeste što uopšte nije definisano šta je ova „jednokratna pomoć“.

Da li je to socijalna pomoć? Ako jeste, zašto se onda isplaćuje iz Fonda PIO? U tom slučaju ispada da su penzioneri Srbije ugrožena kategorija. Zašto se to onda jasno ne kaže i ne donesu mere kojima će se sprečiti dalje urušavanje standarda penzionera? Zašto se onda daje ista pomoć svima bez obzira na visinu penzije?

Ako se ne radi o socijalnoj pomoći, zašto se koristi termin „jednokratna pomoć“? I, što je važnije – koja vrsta davanja je ovo? Članom kog zakona je propisana? Na osnovu čega Fond PIO isplaćuje ovo davanje? Ako Fond PIO isplaćuje davanje, onda ono treba da bude isplaćeno svim korisnicima penzija ovog fonda bez obzira na mesto prebivališta i državljanstvo. Hoće li? Ako bude isplaćivao Fond PIO, znači li to da će novac koji je zbog ugrožnosti fonda bio otiman biti vraćen penzionerima ili njihovim naslednicima?

Ako ne bude isplaćivao Fond PIO, kako se pravda davanje iz budžeta Srbije za kategoriju stanovništva za koju se tvrdi da nije ugrožena?

Pitamo se, na kraju, da li je toliko teško shvatiti da određeni broj penzionera zaista doživljava kao uvredu davanje „pomoći“ od strane onih koji su im četiri godine otimali stečeno?

DOPUNA 3. decembra 2020:

Neimenovani izvor u Vladi Srbije je potvrdio da će isplate tzv. jednokratne pomoći penzionerima biti:

DOPUNA 4. decembra 2020:

FotografijaJosh Appel za Unsplash