Početna Magazin Godine Jednokratna pomoć (peti deo) – Nakrivo nasađeno niko ne ispravi

Jednokratna pomoć (peti deo) – Nakrivo nasađeno niko ne ispravi

Jednokratna pomoć (peti deo) – Nakrivo nasađeno niko ne ispravi

Što je brzo to je kuso, kaže narodna poslovica. Ovo naročito važi za zakonodavne okvire neke države. Jednokratna pomoć penzionerima, koja nema uporište u zakonima Republike Srbije, nastavlja da izaziva kontroverze jer brojni primeri iz realnog života opovrgavaju valjanost manira ministarstva i vlade da se krupne odluke mogu donositi „preko noći“…

Ubrzo pošto je jednokratna pomoć isplaćena, bilo je jasno da ona neće stići penzionerima koji žive u inostranstvu. Obrazloženje je bilo da je reč o „socijalnom davanju“ (iz fonda PIO?!) i da zato samo oni sa prebivalištem u Srbiji imaju pravo na tu pomoć. Neki su tu pomoć i vratili pošiljiocu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nekoliko dana kasnije mediji su počeli da pišu o ovom problemu pa je ekspresno stigla odluka vlade da PIO plati dodatnih preko dva miliona evra za preko 50.000 srpskih penzija za inostranstvo.

Ali, tu nije kraj… Penzin iz pisama čitalaca saznaje i za brojne druge slučajeve u kojima su tumačenja PIO i ministarstva u najmanju ruku sporna. Mada, teško da drugačije i može biti kada je i sam povod sporan. Ovo su neki primeri…

Čitateljka Vera piše:

Pisali ste da će jednokratnu pomoć od 5.000 dinara dobiti svi penzioneri koji su primili penziju za oktobar mesec. Međutim, korisnik penzije je umro 8. novembra 2016. godine i u PIO su nam rekli da nema pravo na isplatu pomoći pošto korisnik penzije nije bio živ na dan isplate jednokratne pomoći. Kojim aktom je to određeno i da li imamo pravo na žalbu?

Čitateljka Gordana piše:

Zahtev za penziju sam podnela 01. oktobra 2016. a privremeno rešenje je doneto 17. novembra 2016. tako da je prva uplata koju sam dobila (za oktobar i 1/2 novembra) stigla na račun 8. decembra 2016. Jednokratna novčana pomoć od 5.000 dinara mi nije isplaćena, uprkos tome što imam status penzionera i jesam dobila uplatu za oktobar. Imam li prava na jednokratnu novčanu pomoć? Postoji li rok za donošenje privremenog rešenja?

Međutim, nije tako lako pronaći odgovarajuća dokumenta i konačna obrazloženja zašto neki mogu, a neki ne mogu da dobiju obećanu pomoć… Na primer, u odluci koja je linkovana ispod, takođe se navodi samo pomoć onima sa prebivalištem u Srbiji:

Ono što naročito zabrinjava jeste najava da će vlast odnos prema penzionerima nastaviti da „gradi“ jednokratnim isplatama, umesto isplatom penzija i vraćanjem oduzetog dela penzija koje do danas već prelazi pola milijarde evra. Ovo zaključujemo iz izjave ministra bez portfelja Milana Krkobabića da će biti još jedna isplata pred izbore 2017.