Magazin Godine Srbija

Jednokratna pomoć (peti deo) – Nakrivo nasađeno niko ne ispravi

Što je brzo to je kuso, kaže narodna poslovica. Ovo naročito važi za zakonodavne okvire neke države. Jednokratna pomoć penzionerima, koja nema uporište u zakonima Republike Srbije, nastavlja da izaziva kontroverze jer brojni primeri iz realnog života opovrgavaju valjanost manira ministarstva i vlade da se krupne odluke mogu donositi “preko noći”…

Ubrzo pošto je jednokratna pomoć isplaćena, bilo je jasno da ona neće stići penzionerima koji žive u inostranstvu. Obrazloženje je bilo da je reč o “socijalnom davanju” (iz fonda PIO?!) i da zato samo oni sa prebivalištem u Srbiji imaju pravo na tu pomoć. Neki su tu pomoć i vratili pošiljiocu.

Nekoliko dana kasnije mediji su počeli da pišu o ovom problemu pa je ekspresno stigla odluka vlade da PIO plati dodatnih preko dva miliona evra za preko 50.000 srpskih penzija za inostranstvo.

Ali, tu nije kraj… Penzin iz pisama čitalaca saznaje i za brojne druge slučajeve u kojima su tumačenja PIO i ministarstva u najmanju ruku sporna. Mada, teško da drugačije i može biti kada je i sam povod sporan. Ovo su neki primeri…

Čitateljka Vera piše:

Pisali ste da će jednokratnu pomoć od 5.000 dinara dobiti svi penzioneri koji su primili penziju za oktobar mesec. Međutim, korisnik penzije je umro 8. novembra 2016. godine i u PIO su nam rekli da nema pravo na isplatu pomoći pošto korisnik penzije nije bio živ na dan isplate jednokratne pomoći. Kojim aktom je to određeno i da li imamo pravo na žalbu?

Čitateljka Gordana piše:

Zahtev za penziju sam podnela 01. oktobra 2016. a privremeno rešenje je doneto 17. novembra 2016. tako da je prva uplata koju sam dobila (za oktobar i 1/2 novembra) stigla na račun 8. decembra 2016. Jednokratna novčana pomoć od 5.000 dinara mi nije isplaćena, uprkos tome što imam status penzionera i jesam dobila uplatu za oktobar. Imam li prava na jednokratnu novčanu pomoć? Postoji li rok za donošenje privremenog rešenja?

Međutim, nije tako lako pronaći odgovarajuća dokumenta i konačna obrazloženja zašto neki mogu, a neki ne mogu da dobiju obećanu pomoć… Na primer, u odluci koja je linkovana ispod, takođe se navodi samo pomoć onima sa prebivalištem u Srbiji:

Ono što naročito zabrinjava jeste najava da će vlast odnos prema penzionerima nastaviti da “gradi” jednokratnim isplatama, umesto isplatom penzija i vraćanjem oduzetog dela penzija koje do danas već prelazi pola milijarde evra. Ovo zaključujemo iz izjave ministra bez portfelja Milana Krkobabića da će biti još jedna isplata pred izbore 2017.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

1 Comment

Click here to post a comment
  • RF PIO je protočni bojler preko koga Vlada sprovodi neku pravdu a ustvari krši osnovna ljudska prva, jer silom oduzima ličnu imovinu jednima i istu poklanja drugim licima. Neko to ne razume ili nema potrebe da razume, ima penziju 20.000 dinara i dobije sada 5.000 dinara, je OK. Za sve penzionere bi bila zadovoljena pravda da te novce Vlada ne uzima iz budžeta RF PIO, a to je imovina svih penzionera. Svima ne pripada isti deo te imovine, već srazmerno visini ostvarene penzije. Tako Vlada, kao čini dobro delo, a ustvari pljačka jedan broj svojih građana. Oni koji su u mogućnosti da dođu do podatataka trebalo bi utvrditi, globalno, koliko je novca penzionera država utrošila za druge namene od 1945-1993. godine. Vrlo je nepristojna tvrdnja da je 1993. godine, sredstva RF PIO nestala zbog inflacije. Materija je neuništiva, prelazi iz jednog oblika u drugi. Sada udaraju talambase da za isplatu penzija daju iz budžeta 39%, a MMF toleriše 11%. Ako bi postavili svaku stvar na svoje mesto iz budžeta nebi trebali da daju ni jedan posto, naprotiv RF PIO bi imao višak sredstava da plasira na tržištu novca. Prvo treba rešiti tri svari: Opljačkano da se vrati. Isplata da se vrši samo za one i onoliko koliko su odvojili od svojih plata za stare dane. I da se zatvore sve rupe protočnog bojlera i trošenje para koji nemaju nikakve veze sa pravom na ostvarenu penziju. PENZIN neka upotrebi svoju poziciju i moć na informisanje po ovim pitanjima.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija