Početna Vesti „Država odnosno PIO fond“ počinje sa isplatom jednokratne pomoći

„Država odnosno PIO fond“ počinje sa isplatom jednokratne pomoći

„Država odnosno PIO fond“ počinje sa isplatom jednokratne pomoći

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije gostujući u jutarnjem programu RTS-a najavio je početak isplate tzv. jednokratne pomoći penzionerima u Srbiji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ministar Đorđević je rekao da će tzv. jednokratna pomoć penzionerima u Srbiji početi da se isplaćuje od petka, 30. novembra 2018. godine. Ovo ne znači da će svi penzioneri u Srbiji ovog dana primiti novac, ali bi isplatu svi trebalo da očekuju u roku od par dana nakon datuma početka, reče ministar. Zavisi od toga kako primaju penziju.

Podsećamo, reč je o 3.000 dinara tzv. jednokratne pomoći penzionerima čiju je isplatu najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana.

Ova pomoć bi trebalo, prema usvojenim izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, da se isplaćuje povremeno, po paušalnoj proceni donosioca odluka u zemlji što je, jasno je svima, danas samo i isključivo predsednik Vučić.

Umesto dosadašnjeg zakonskog usklađivanja penzija (koje nije vršeno od jeseni 2014. godine – protivno tada važećem zakonu), novim izmenama je predviđeno da penzioneri dobijaju pomoć kada Vlada proceni da im je pomoć potrebna.

Dakle, umesto da se, u skladu sa konceptom penzijskog sistema kakav imamo u Srbiji (tačnije: kakav smo imali), penzije usaglašavaju prema troškovima života i penzioneri primaju ono što im po zakonu pripada, njima se to pravo oduzima i oni se prepuštaju milosti donosioca odluka koji deli tzv. jednokratnu pomoć vodeći se isključivo svojim ćefom.

Tako penzioneri – osobe koje su ulaganjem u penzijski fond tokom svog radnog veka stekle pravo na penziju – postaju socijalni slučajevi kojima neko udeljuje pomoć onda kada proceni da je potrebno.

Sam ministar Đorđević ne propušta da naglasi da je „sam predsednik rekao da će biti u narednim danima“, te eto oni ga poslušaše i isplata počinje od petka, 30. novembra.

Od ministra Zorana Đorđevića smo mogli da čujemo još nešto zbog čega bi, u normalnim okolnostima, u najmanju ruku morao da se izvini i da proba da se opravda – „30. je to što je dan kada država počinje da isplaćuje, odnosno PIO fond“.

Ministar bi bar to MORAO da zna: država i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje iliti PIO fond nisu isto i ne mogu biti isto! Onog dana kada postanu isto, Fond PIO kao i penzijski sistem države Srbije više neće postojati.

Nažalost, ministar verovatno ne zna da razlika postoji.

Tako je i nejasno da li se ta tzv. pomoć isplaćuje iz budžeta Republike Srbije (što bi trebalo, iako nije, da bude slučaj sa svakom vrstom socijalne pomoći) ili iz sredstava Fonda (koji bi trebalo da bude vlasništvo onih koji su u njega ulagali i koji u njega ulažu – penzionera i zaposlenih).

Kada ne postoji jasan zakon i kada odluke donosi jedan čovek, a prenose ih oni koji se ne razumeju i ne mešaju u svoj posao, drugačije ne može ni biti. To je verovatno i namera – da ništa ne znamo, samo da se nadamo i da od nade živimo od isplate do isplate, nadajući se da neće biti gore.

Penzin.rs