Povećanje koje to nije i jednokratna pomoć umesto penzija od kojih se može živeti

Premijerka Srbije Ana Brnabić je 16. septembra najavila kako povećanje penzija, tako i povećanje plata u javnom sektoru. Pored „povećanja“, penzioneri Srbije mogu da očekuju i tzv. jednokratnu pomoć.

Na sednici Vlade Srbije, 16. septembra 2019. godine, usvojen je Predlog rebalansa budžeta, prenosi Beta.

„Povećanje“ penzija i jednokratna pomoć penzionerima

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da će prema odluci Vlade Srbije o rebalansu budžeta penzioneri od 1. decembra dobiti jednokratnu isplatu od 5.000 dinara.

Nije rečeno da li će svi penzioneri dobiti ovu tzv. pomoć ili će, kao ranijih godina, samo penzioneri sa penzijama nižim od određenog iznosa, dobiti ovu pomoć.

Podsećamo na neke (aspekte) prethodne isplate tzv. jednokratne pomoći penzionerima:

U planu je, rekla je premijerka, povećanje penzija od 1. januara 2020. godine. Iako se radi na budžetu, premijerka tvrdi da može da kaže da će povećanje penzija biti zasigurno makar pet odsto.

Povećanje plata u javnom sektoru

Rebalansom budžeta se predviđa i povećanje plata u javnom sektoru u rasponu od osam do petnaest odsto. Plate će biti povećane od 1. novembra 2019. godine.

Najveće povećanje, od 15 odsto, dobiće medicinske sestre i tehničari, dok deset odsto ide lekarima. Najveća povećanja, nakon zdravstvenog sektora, idu za sektor nauke i kulture. Zaposleni u tim sektorima dobiće 10 odsto povećanja.

Prosveti, zaposlenima u sudovima, tužilaštvima i službama socijalne zaštite namenjeno je povećanje od devet odsto, dok će državna uprava dobiti osam odsto povećanja.

Da li je vreme
„da svi kažemo da je ovo ludilo“?

Čemu pomoć kada penzioneri imaju „penzije veće nego ikad“? Kako neko može reći da daje povećanje kada tim davanjem neće čak ni vratiti deo otetog?

Može li se još dugo trpeti teror kvazimedija koji se utrkuju sa bombastičnim naslovima vezanim za ovo „povećanje“ i ovu tzv. pomoć? Naslovima koji veze sa stvarnošću nemaju?

Da li neko zaista misli da povećanjem plate može da zabašuri užasne uslove rada npr. zdravstvenih radnika i prosvetara? Hoće li zdravstveni radnici napokon moći da pruže usluge nama koji plaćamo zdravstveno osiguranje ili onima koji su ga plaćali ceo svoj radni vek? Hoće li prosvetari moći da prenose znanje umesto da im se nameće prosto zapisivanje diktiranih ocena?

Premijerka je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, u vezi sa studentima koji su zauzeli zgradu Rektorata Beogradskog univerziteta, upitala da li je vreme „da svi kažemo da je ovo ludilo“. Jeste, premijerka, vreme je. Sve ovo je ludilo i bio bi red da prestanete da nas pravite ludima.

Aleksandra Jovanović

Fotografija: Penzin.rs

Podsećamo na tekst: