Isplata jednokratne pomoći ipak u novembru

Jednokratna pomoć biće isplaćena svim penzionerima u novembru 2019. Upravo do tog meseca je predviđena isplata dodatnih pet odsto za penzionere sa nižim primanjima. Hoće li Vlada zaboraviti na sopstvenu uredbu ili će prestati sa isplatom dodatnih pet odsto?

Iako je najavljena za decembar, isplata tzv. jednokratne pomoći za penzionere počeće mesec dana ranije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kako je najavio ministar finansija Siniša Mali, oko 5. novembra 2019. godine biće isplaćena tzv. jednokratna pomoć penzionerima u Srbiji. Iznos je onaj koji je i ranije najavljen – 5.000 dinara.

Jednokratna pomoć će biti isplaćena svim korisnicima penzija bez obzira na visinu penzije i na mesto prebivališta.

„Sada, sa suficitom u budžetu i stabilnim finansijama, država može da pomaže najstarijim sugrađanima“, izjavio je Mali.

Isplata pomoći o trošku Fonda
a za račun – Vlade?

Nebrojeno puta je do sada ponavljano da država ne treba da „pomaže“ penzionere dok istovremeno uništava penzijski sistem. Sam pojam „pomoći“ je obesmišljen.

Sa druge strane, sam Fond PIO gubi svoju funkciju. Pored toga što su mu odavno nametnute isplate koje spadaju u socijalnu pomoć i nemaju veze sa penzijskim osiguranjem (kao što je naknada za tuđu negu i pomoć), sada mu se nameće i isplata tzv. jednokratne pomoći.

U vestima o isplati ove pomoći navodi se da će „sve troškove isplate snositi Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje“. Da naglasimo još jednom: jednokratna pomoć spada u socijalna davanja i nema veze sa penzijskim sistemom.

Ako je Vlada Srbije želela da „pomaže najstarijim građanima“, onda je tu pomoć trebalo da obezbedi iz budžeta.

Međutim, kako sindikati penzionera i pojedina udruženja penzionera odavno upozoravaju: Fond PIO je preuzela država onog trenutka kada je preuzela većinu u njegovom Upravnom odboru.

Zoran Đorđević, ministar za rad, ni ne pravi nikakvu razliku između države i Fonda PIO. „Država odnosno PIO fond“ počinje sa isplatom jednokratne pomoći, izjavio je 2018. godine.

Šta će biti sa povećanjem od pet odsto?

Nije onda ni čudno da je te 2018. godine pitanje povećanja najnižih penzija rešeno uredbom Vlade. Podsećamo vas na tekst te uredbe:

„Korisnicima starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične penzije, čija visina penzije od meseca decembra 2018. godine zaključno sa mesecom novembrom 2019. godine iznosi do 34.003,90 dinara, isplaćuje se novčani iznos kao uvećanje uz penziju.“

Da li će penzioneri koji su zahvaljujući ovoj uredbi u proteklih godinu dana primali penziju uvećanu za pet odsto, uz ovih 5.000 dinara dobiti i umanjenu penziju? Ili će Vlada „zaboraviti“ na sopstvenu Uredbu?

Da je „stanje redovno“ Vlada ne bi ni mogla da nameće isplatu bilo čega Fondu PIO uredbama.

Ali stanje odavno nije redovno. Ni pri uzimanju tuđeg i ni pri nametanju svog donosioci odluka u Srbiji ne mogu, ne umeju ili ne žele da nađu bar odgovarajući pravni okvir. A kada toga nema, kada se radi po ćefu, jedino što možemo jeste da sačekamo da vidimo šta će sad da im se ćefne.

Izvori: RTS, Novosti
Komentari: Penzin.rs
Fotografija: Marko Nikolajević za Penzin.rs