Građani Gornjeg Milanovca traže da Opština izdvoji novac za lečenje Anike Manić

Građani Gornjeg Milanovca predali su rukovodstvu Opštine peticiju kojom traže da se iz opštinskog budžeta izdvoji novac koji nedostaje za lečenje njihove dvogodišenje sugrađanke Anike Manić.

Peticiju je za četiri dana onlajn i na oko 220 punktova u Gornjem Milanovcu potpisalo 5.609 građana.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

2,1 milion za lečenje Anike Manić

Dvogodišnja Anika Manić iz Gornjeg Milanovca boluje od retke, progresivne bolesti spinalne muskulatorne atrofije. Za izlečenje je potrebno 2,1 milion evra. Do sada je, slanjem SMS poruka i na brojnim humanitarnim akcijama u više gradova, prikupljeno oko 1,3 miliona evra. Njeni roditelji moraju da prikupe novac do sredine decembra, kako bi Anika primila terapiju početkom januara 2021. godine. Njeno stanje se svakodnevno pogoršava.

Lokalna samouprava Gornjeg Milanovca je polovinom septembra 2020. iz tekuće budžetske rezerve izdvojila 100.000 dinara za lečenje Anike Manić. Jedan od odbornika lokalne Skupštine je za lečenje devojčice donirao svoju odborničku nadoknadu od 8.000 dinara.

Lazar Nikolić, predsednik Skupštine Gornjeg Milanovca primio je 24. novembra grupu građana koji su pokrenuli peticiju. Nikolić je rekao da će opštinske službe razmotriti predlog i obavestiti građane o donetim odlukama.

„Skupština opštine je primila sa uvažavanjem inicijativu građana sa zahtevom za pomoć Aniki Manić. Svesni smo koliko je problem delikatan i uznemirujuć. Razmotrićemo mogućnosti opštinskih organa na koji način još može Opština da pomogne, a sve u skladu sa zakonom i u zakonski određenim rokovima“, rekao je Nikolić.

Vremena za proslavu praznika će biti, ali to dete više nema vremena

Građanke i građani opštine Gornji Milanovac, navodi se u peticiji, zahtevaju da opština u najkraćem roku, a najkasnije do 29. novembra, nađe način da obezbedi ostatak novca potrebnog za lečenje Anike Manić.

„Neka opštinska uprava osmisli pravno i ekonomski prihvatljiv način, neka ga sprovedu i neka uplate novac, jer mi možemo da proslavimo praznike i bez ukrasa po gradu i bez koncerta, možemo da sačekamo zatvoreni bazen još godinu dana, ako ga već nismo imali 30 godina, ali to dete nema više vremena“, navodi se u peticiji građana Gornjeg Milanovca.

Izvor: Beta

Podsećamo: