Početna Magazin Godine Isplata tzv. jednokratne pomoći penzionerima 2017. godine

Isplata tzv. jednokratne pomoći penzionerima 2017. godine

Isplata tzv. jednokratne pomoći penzionerima 2017. godine

Kada i na koji način će biti isplaćena tzv. jednokratna pomoć penzionerima od 5.000 dinara piše za Politiku Jasna Petrović-Stojanović.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Više od 1,75 miliona penzionera sa srpskom penzijom počeće od ponedeljka da prima tzv. jednokratnu socijalnu pomoć od 5.000 dinara. Pomoć pripada svim penzionerima koji su 27. oktobra 2017. godine bili u isplatnoj bazi Fonda PIO, nezavisno od toga da li im je prebivalište u Srbiji ili inostranstvu, kažu u Fondu. Naglašavaju da se jednokratna isplata odnosi i na korisnike privremene naknade – invalide druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, kao i na invalidnu decu koja koriste privremenu naknadu Fonda PIO.

Penzioneri će dobiti po 5.000 dinara, na isti način kao što primaju penziju. To znači da će oni koji je primaju preko tekućeg računa u poslovnim bankama pomoć dobiti 6. novembra. Isplata na kućnu adresu i na šalterima poštapočinje istog dana i trajaće nekoliko dana.Dakle, isplata na kućnu adresu i na šalterima pošta ići će preko pošte, a isplata na tekući račun preko banaka, kao i isplata penzionerima PIO Fonda Srbije koji žive u inostranstvu.

Za ovu namenu predviđeno je 8,85 milijardi dinara, a novac je obezbeđen rebalansom finansijskog plana PIO fonda. Od ovog iznosa, 8,79 milijardi dinara biće isplaćeno za tzv. jednokratnu pomoć, dok će preostala 54 miliona dinara ići na ime troškova PIO fonda koji isplaćuje troškove na kućnu adresu, s tim što su ovim iznosom obuhvaćeni i troškovi poštarine.

U Vladi Srbije naglašavaju da je merama fiskalne konsolidacije u budžetu došlo do viška novca koji će biti iskorišćen da se pomogne najstarijim sugrađanima koji su do sad podneli „najveći teret državne štednje“. Reč je, kažu, o „linearnom povećanju, koje ne ulazi u osnovicu za obračun narednih penzija.

Tzv. jednokratna pomoć posebno je značajna za 1,05 miliona penzionera sa najnižim primanjima. Penziju do 10.000 dinara prima njih 131.193. Oni će sada dobiti 15.000 dinara, izračunala nam je Politika da se ne mučimo. Dalje se navodi da do 15.000 dinara prima 366.970 penzionera, a do 20.000 dinara, njih 249.889.

Prosečna penzija za oko milion penzionera u avgustu 2017. godine iznosila je 23.815 dinara, što znači da će sa ovom pomoći dobiti 28.815 dinara, računa dalje Politika. Pomoć pripada i dvojici penzionera sa primanjima od 110.000 do 120.000 dinara, ali i jednom penzioneru koji prima najveću penziju u Srbiji od 120.000 dinara.


Napomena Penzina:
Ovakva vrsta računanja verovatno će biti popularna u narednim danima. Da se pokaže koliko mnogo znači nekome ko prima samo 10.000 dinara da primi 50 odsto više u novembru, ali i da se usput penzioneri sa nižim primanjima nahuškaju na one koji primaju više, te kojima ispada da država daje iako im, sudeći prema iznosu koji se navodi da primaju, nikakva „pomoć“ nije potrebna. 
Zaobilazi se činjenica da je upravo Vlada Srbije ovu isplatu krstila „pomoć“, a da nije objasnila zašto pomaže penzionere ako oni nisu ugroženi. Ako su ugroženi, zašto se baš oni prisiljavaju da junački snose teret državne štednje?
Ako se upecate, pa se razljutite na penzionere koji primaju više od 100.000 dinara, setite se da je, ako te iznose nisu dobili po pravdi i zakonu, važnije pitanje koliku platu primaju danas oni koji su im to omogućili. A ako je bilo sve po zakonu, ko ima pravo da se ljuti što su ove osobe uplaćivale tako velike doprinose da im sleduju toliki iznosi?


Premijerka Ana Brnabić je pre dva dana rekla da bi naredne, 2018. godine učešće penzija u bruto društvenom proizvodu moglo da bude 11 odsto, što bi omogućilo da penzije posle četiri godine ponovo počnu da se usklađuju sa rastom cena na malo i delom rasta BDP-a dva puta godišnje.

Za penzije se danas iz budžeta izdvaja 37 odsto što je, kako piše Politika, rezultat povećanja zaposlenosti, dok je u iste svrhe pre nekoliko godina iz državne kase stizalo čak 20 odsto više.

Novo tzv. „povećanje“ penzija od pet odsto penzionere očekuje od januara 2018. godine. Tada će oko milion penzionera s primanjima od oko 23.815 dinara dobiti 1.190 dinara više, te će im penzija iznositi 25.005 dinara.

Politika ipak podseća da je svaki od 713.912 penzionera, koji su pre umanjenja imali penziju veću od 25.000 dinara, državi u međuvremenu ostavio (mi bismo rekli: uzeto mu je) 1.800 evra. Računica pokazuje da je mesečno u budžetu samo po osnovu umanjenja penzijaostajalo oko 1,7 milijardi dinara koje bi se isplaćivale da smanjenja nije bilo.

Izvor: Politika