5 saveta kako lakše prebroditi pomeranje skazaljki

Bez obzira da li je potrebno ili ne, pomeranje vremena je šok za organizam. Evo nekoliko saveta kako lakše prebroditi pomeranje skazaljki.

Prelazak na zimsko računanje vremena trebalo bi da bude lakši u odnosu na prelazak na letnje vreme. Naime, mnogi osećaju kao da su dobili sat više sna nakon što se pređe na zimsko vreme. Međutim, moguće je da će naš organizam ovo dodatno vreme doživeti kao poremećaj.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U noći između subote, 26. oktobra i nedelje, 27. oktobra pomerili smo skazaljke za jedan sat unazad. Promena vremena može da poremeti naš biološki ritam, uključujući i naš san.

Saveti kako lakše prebroditi
pomeranje skazaljki

1. Usvojite navike koje pomažu da zaspite

Izbacite čaj (crni i zeleni), kafu, alkohol i druge namirnice koje podižu raspoloženje tokom večeri. Trebalo bi da zaspite u ono vreme kada je to organizmu neophodno, a ne da budno stanje održavate na silu.

2. Ustanite čim se probudite

Nema potrebe da pokušavate da nastavite da spavate po svaku cenu. Ustanite čim se probudite kako biste dobro započeli svoj dan.

3. Nemojte se ustručavati da odremate

Dremka neće uticati loše na kvalitet sna u toku noći pod uslovom da je vremenski ograničite. Idealno bi bilo da, ako telo oseća potrebu za dodatnim snom, dremate 20 minuta dnevno, najbolje što ranije popodne.

4. Izlazite što više u toku dana

Treba što više koristiti blagodeti dnevne svetlosti. Dnevna svetlost je od suštinske važnosti za sinhronizaciju našeg biološkog sata.

Pored toga, šetnja, kao i svaka druga fizička aktivnost, pomaže da lakše zaspimo noću.

5. Iskoristite triptofan

Triptofan je esencijalna aminokiselina. Služi za proizvodnju melatonina, hormona koji reguliše biološke ritmove i serotonina koji učestvuje u regulisanju cirkadijalnog ritma.

Triptofan se nalazi, pre svega, u integralnom pirinču, mlečnim proizvodima (toplom mleku čuvenom po svoj moći da nas uspava pred spavanje), jajima, masnim vrstama ribe, mahunarkama kao što su leblebije, u bananama, bademima, pa čak i u čokoladi.

Od ovih namirnica osmislite laku i slasnu večeru za dane nakon promene vremena.

Fotografija: Uspavana lepotica, Adolfo Arrieta

Kad je spavanje u pitanju, preporučujemo vam i ove tekstove: