Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Spavanje u hladnom doprinosi zdravlju povećavajući količinu braon masnog tkiva

Spavanje u hladnom doprinosi zdravlju povećavajući količinu braon masnog tkiva

Niže temperature spavaće sobe za samo mesec dana udvostruče količine braon masti, a takođe znatno poboljšaju osetljivost insulina…

San je važan za dobro zdravlje, a jedna nova studija dokazuje prednosti spavanja u rashlađenoj prostoriji. Naime, hladnoća postepeno transformiše zalihe „braon masti“ (BAT – Brown Adipose Tissue) koje proizvodi toplotu umesto čvrstih masti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nekada se mislilo da je BAT prisutan u određenim količinama samo kod glodara i kod novorođenčadi. Međutim, nedavno je dokazano da čak i odrasle osobe imaju metabolički aktivnu zalihu BAT-a, koji se mogu uvesti i stimulisati.

Prethodno je utvrđeno da je braon masno tkivo metabolički aktivno, te da kod glodara uzima šećer iz krvotoka da bi sagorevalo kalorije i održavalo telesnu temperaturu. Sličan proces izgleda da se odvija i kod ljudi, kaže se u studiji objavljenoj u časopisu Diabetes.

U ovoj početnoj studiji pet mladića spavalo je u klimatizovanim prostorijama tokom četiri meseca, gde su provodili 8 sati dnevno dok su preko dana obavljali svakodnevne aktivnosti. Oni su dobijali sve obroke kako bi se obezbedio konstantan unos kalorija.

Tokom prvog meseca temperatura prostorija održavana je na 24°C, kako ne bi došlo do reakcija organizma na veće promene. Zatim je tokom drugog meseca temperatura spuštena na 19°C za koju su istraživači pretpostavljali da će stimulisati braon masno tkivo.

U trećem mesecu temperatura je vraćena na 24°C
kako bi se otklonili efekti spavanja u hladnijoj prostoriji, da bi u četvrtom mesecu temperatura bila 27°C. Za sve to vreme mereni su nivoi šećera i insulina, dnevni unos kalorija, a, nakon svakog meseca ispitivanja, i količine braon masti.

Ispostavilo se da su niže temperature pravile značajne promene u organizmu, a za samo mesec dana količine braon masti udvostručile su se. Osetljivost insulina takođe se osetno poboljšala.

Istraživači napominju da je reč o zdravim mladim muškarcima, ali da ovi nalazi ipak relativno jasno govore da spavanje u hladnom ima prednosti za metabolizam čoveka. Dodatno, nakon spavanja u toploj prostoriji, količine braon masti smanjile su se u odnosu na početna merenja, piše Njujork Tajms.