Početna Magazin Godine Šest zabluda o starenju i spavanju (2)

Šest zabluda o starenju i spavanju (2)

Budući da su spavanje i snovi za zdravlje presudni, prenosimo tekst o nekim osnovnim zabludama na koje treba obratiti pažnju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Snovi i spavanje, iako neophodni svim ljudskim bićima, često su i predmet mnogobrojnih predrasuda. Budući da su za zdravlje presudni, prenosimo tekst portala Ageing Care o nekim osnovnim zabludama na koje treba obratiti pažnju.

3. Za dobar san izbegavam uveče alkohol.

Konsultovani stručnjaci imaju različito mišljenje kada je reč o ovome. Opšteprihvaćen pravac u modernoj nauci jeste da se, ukoliko se želi čvrst san, zaboravi na alkohol pre spavanja. Dr Robert Eksman, direktor Sleep to Live instituta, objašnjava zašto je to tako: alkohol zaista može da pomogne da se čovek brže uspava, ali to često dovodi do isprekidanog i nemirnog sna. On preporučuje uzdržavanje od alkohola od rane večeri.

Međutim, prema mišljenju Timotija Monka, direktora istraživačkog programa Ljudska hronobiologija na Univerzitetu Pitsburg, jedna čaša merloa pre spavanja može pomoći kod uspavljivanja time što smiruje organizam. U Ageing Care nisu sigurni kome se carstvu privoleti.

4. Buđenje usred noći uvek je loše.

Sladak san prekinut usred noći zbog potrebe da se čovek prošeta do prostorije u koju i car ide peške, sigurno je neprijatno, ali verovatno neće biti štetno za vaš ciklus spavanja. Prema profesoru sa Virginia Tech-a, Rodžeru Ekirhu, autoru knjige „At Day’s Close: Night in Times Past“ (Na kraju dana: noć u prošlim vremenima), ljudska bića su kroz istoriju spavala iz dva dela.

„Način na koji spavamo danas sasvim je nova pojava, posledica moderne tehnologije“, objašnjava. Ekirh je pronašao istorijske dokaze iz kultura širom sveta koje ukazuju na „bimodalni obrazac spavanja“. Pre pojave veštačkih svetlosnih izvora, koji su prepravili naše unutrašnje satove, on kaže da nije bilo neuobičajeno da se čovek probudi usred noći, nekada na sat vremena i više i da onda ponovo spava do jutra.