Magazin Godine Zdravlje

Potvrđeno – sok od višnje pomaže kod nesanice

Čaša soka od višnje ujutru i uveče mogla bi biti mnogo bolji način lečenja nesanice od pilula za spavanje, dokazuje najnovije istraživanje.

Da je sok od višnje efikasan protiv nesanice, potvrđuje novo istaživanje koje je predstavljeno na Kongresu Američkog društva za ishranu (American Society for Nutrition). Istraživanje objašnjava mehanizme kojima sok od višnje poboljšava spavanje.

Nesanica je uobičajen zdravstveni problem kod starijih. Prema procenama, utiče na 23 – 34 odsto stanovništva starijeg od 65 godina. Nesanica se definiše kao problem sa spavanjem češće od tri puta nedeljno. Kod svih, ali naročito kod starijih ljudi, ona se ozbiljno može odraziti na zdravlje.

Frenk L. Grinvej sa Državnog univerziteta Luizijane i njegove kolege sproveli su istraživanje sa sedmoro starijih ljudi (68 godina u proseku) koji pate od nesanice.

Tokom dve sedmice, oni su uzimali, ujutro i uveče, čašu od 250 ml soka od višnje ili placebo. Efikasnost spavanja (vreme spavanja u odnosu na vreme provedeno u krevetu) merena je pomoću polisomnografskog (PSG) zapisa.

Učesnici koji su ispijali sok od višanja spavali su u proseku 84 minuta duže po noći u poređenju sa onima koji su dobijali placebo.
Ovi rezultati potvrdili su rezultate prethodnih istraživanja. Višnje su prirodni izvor melatonina, hormona koji pomaže regulisanje ciklusa spavanja.

Proantocijanidini, kojima su bogati crveni pigmenti višnje, takođe imaju ulogu u tome. Oni inhibiraju enzim koji degradira triptofan.

Triptofan je aminokiselina prekursor serotonina, koji pomaže spavanje. Degradacija triptofana poznata je kao prediktor nesanice.

Čak i ako je količina triptofana u soku od višnje niža od doze koja olakšava normalizaciju sna, jedinjenja koja on sadrži poboljšavaju biodostupnost triptofana za sintezu serotonina, zaključuje istraživač. Povećavanje serotonina pomaže takođe u poboljšavanju raspoloženja i smanjivanju upale.

Na taj način, jedinstvena kombinacija melatonina i jedinjenja triptofana u ovim višnjama može da doprinese dobrom spavanju. Čaša soka od višnje ujutru i uveče mogla bi biti mnogo bolji način lečenja nesanice od pilula za spavanje, zaključuje istraživač.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija