Česta, zadovoljavajuća seksualna aktivnost predstavlja opasnost za starije muškarce, ali redovan, orgazmički seks mogao bi zapravo da zaštiti starije žene od nekih zdravstvenih problema.

Naučnici sa Univerziteta Mičigen objavili su početkom septembra 2016. godine nova saznanja do kojih su došli, a koja se donekle kose sa dosadašnjim shvatanjima.

„Ova otkrića osporavaju širokorasprostranjenu pretpostavku da seks donosi svima istu zdravstvenu korist“, rekla je novinarima Hui Liu, vanredna profesorka sociologije na Univerzitetu Mičigen i glavna autorka ovog velikog istraživanja.

Naučnici su analizirali podatke nacionalne ankete sa 2,204 učesnika starosti od 47 do 85 godina i rezultate objavili u Journal of Health and Social Behaviour.

Učesnice ove ankete koje su imale „izuzetno prijatne i zadovoljavajuće seksualne odnose“ imale su manju verovatnoću da će oboleti od hipertenzije, za razliku od onih učesnica koje su bile manje zadovoljne seksulanim životom, kažu naučnici.


Mogli bi vas zanimati i tekstovi:


„Ovo može biti od većeg značaja za žene nego za muškarce jer će muškarci u svim vezama, bez obzira na njihov kvalitet, pre dobiti podršku partnerke nego što je obrnuto slučaj. Sa druge strane, samo žene u kvalitenom odnosu mogu imati takvu korist od partnera“, objašnjava prof. Liu. Ženski polni hormon koji se oslobađa tokom orgazma može takođe koristiti zdravlju žena, kaže Liu.

Sa druge strane, muškarci koji su upražnjavali seks jednom ili više puta nedeljno, imali su veći rizik od kardiovaskularnih problema.

„Očigledno, zaključujemo da upražnjavanje seksa jednom ili više puta sedmično, dovodi starije muškarce u skoro duplo veći rizik od kardiovaskularnih problema u odnosu na one starije muškarce koji nisu seksualno aktivni“, objašnjava prof. Liu. „Osim toga, stariji muškarci koji smatraju da imaju izuzetno zadovoljavajući seksualni život imali su veći rizik od kardiovaskularnih problema nego oni stariji muškarci koji njime nisu bili zadovoljni.“

Liu objašnjava da kako stariji muškarci „slabe i pate od sve više seksualnih problema“, opterećenje i pritisak koji donose seks i veze mogli bi biti krivci za povećanje rizika za srce. „Zato što stariji muškarci imaju više poteškoća u postizanju orgazma zbog zdravstvenih i psiholoških razloga nego mlađi muškarci, mogli bi se više naprezati i stvarati veći pritisak na svoj kardiovaskularni sistem kako bi doživeli orgazam“, objasnila je.

Liu je takođe istakla da nivo testosterona i upotreba lekova kako bi se povećao libido mogu negativno uticati na kardiovaskularno zdravlje muškarca.

Autori istraživanja proučavali su kardiovaskularne rizike kao što su: hipertenzija, ubrzani srčani ritam, povišen C rekativni proteni (CRP) i kardiovaskularni problemi kao što su: srčani udar, srčana insuficijencija i šlog.


Preporučujemo za čitanje i tekstove: