Nizak nivo libida može biti prouzrokovan sasvim realnim zdravstvenim i psihičkim problemima i u tom slučaju ni svi mogući romantični klišei neće pomoći da se želja rasplamsa. Dobra vest je da postoje načini da se problemi koji su u osnovi ovog problema reše. U nastavku vam dajemo pregled mogućih rešenja za snižen nivo libida kod žena.

1. Promenite pilule za kontracepciju

Hormonske pilule mogu da smanje količinu testosterona u organizmu, što umanjuje ukupan libido i seksualni nagon. Razgovarajte sa svojim ginekologom o pronalaženju pilula koje neće ugušiti vaš libido ili razmislite o nehormonskim kontraceptivnim metodama, kao što su prezervativi, dijafragma ili spirala (intrauterini uložak).

2. Dobro razmislite o svojim prioritetima

Osećate se rastrzanom na sto strana? Možda ste počeli da seks doživljavate kao još jednu obavezu – i to je baš ona koja često biva izbacivana sa prepunog spiska. Nije da seks nije bitan, ali nam deluje da on nije toliko važan kao neki drugi zadaci.

Da biste seks vratili na „listu“ aktivnosti, treba da razmislite zašto on zaslužuje da se na njoj nađe. Prisetite se poslednjeg zadovoljavajućeg seksualnog doživljaja i šta vam se dopalo u tome. Zatim, isplanirajte vreme za seks a da vam pri tom ništa ne odvlači pažnju. Sada se on na spisku nalazi ne zato što to treba da uradite, već zato što to želite da uradite.

3. Pokušajte, ali zaista, sa meditacijom

Bez obzira koliko puta da vam partner kaže da izgledate seksi, nećete mu poverovati sve dok same ne verujete u to. Kada se skinete pred partnerom, ako ste preokupirane vašim zamišljenim manama, nećete moći da se fokusirate na zadovoljstva koje seks donosi. U ovom slučaju, meditacija može da pomogne.

Kada primetite da se negativne misli pojavljuju tokom seksualnih odnosa, jednostavno ih prepoznajte i onda pokušajte da prebacite svu svoju pažnju na trenutak koji proživljavate. Postanite svesne zvukova, pogleda, ukusa i dodira u toku odnosa. Kada postanete svesne trenutka u kome se nalazite sa svojim partnerom, to će vam pomoći da prebacite pažnju na seksualna zadovoljstva i oslobodite svoj um briga zbog nezadovoljavajućeg izgleda stomačića ili butina.

4. Održavajte zdrave pH vrednosti vagine

Da li bi razlog zašto vam u poslednje vreme nije do seksa, mogao da se nađe u lošoj vaginalnoj pH? Normalna vaginalna pH je izrazito kisela (kod većine žena se kreće između 3,6 i 4,5 pH). Ovo služi, pre svega, održavanju zdravog ekosistema. Promena pH vrednosti može biti prouzrokovana bilo čim – od nepravilne upotrebe tampona i korišćenja antibiotika do nezdrave ishrane i nedostatka fizičkih aktivnosti. Kada dođe do toga, to može dovesti do upala i infekcija, što opet dovodi do bola tokom odnosa.

Da bi se vratila pH ravnoteža, veoma su korisni probiotici. Dakle, da biste vratile uravnoteženu vaginalnu floru, pijte jogurt sa probioticima, sok od brusnice ili probiotike uzmite putem dodataka ishrani (suplemenata) ili ih primenite lokalno putem vaginalne supozitorije.

5. Prestanite se korišćenjem lekova za alergiju

Neki antihistaminici koji se izdaju bez recepta, kao što je Benadryl, mogu da izazovu suvoću vagine. Ako ste neki od njih uzimali nedavno, sačekajte da se organizam iščisti od leka pre nego što skočite u krevet. Ako ne primetite razliku nakon prekida terapije antihistaminicima, probajte sa korišćenjem lubrikanata na bazi vode kako biste uklonile suvoću.

6. Otputujte

Kada su ozbiljniji problemi rešeni, treba se okrenuti problemu okruženja. Pokušajte da se opustite i izađete iz kuće gde vam možda nije sasvim prijatno. Otputujte za vikend, na primer, ili razmislite o popodnevnom odlasku u hotel nakon posla.

7. Promenite tuš-zavesu

Da, dobro ste pročitale. Prema rezultatima istraživanja dr Emili Baret koji su nedavno objavljeni, proizvodi za domaćinstvo koji sadrže ftalate – hemikalije koje omogućavaju savitljivost plastike, a koje se nalaze i u nekim artiklima brze hrane i pakovanjima za hranu, mogli bi da utule seksualni nagon kod žena. Od testiranih žena, one koje su imale najviši nivo ftalata imale su najniži nivo libida.

Iako izloženost proizvodima koji sadrže ftalate možda i nema poseban uticaj na vas, Baret kaže da se visoki nivoi u okruženju mogu povezati sa smanjenim interesom za seks. Neka od rešenja kako da rešimo ovaj problem jesu: ishrana sa više organske i što manje prerađene hrane i izbegavanje kupovine proizvoda načinjenih od sumnjive plastike.

8. Proverite štitnu žlezdu

Pored toga što vam je smanjena seksualna želja, da li patite od stalnog umora, bola u mišićima i depresije? Nizak seksualni nagon može biti uzrokovan neaktivnom štitnom žlezdom, što znači da vaša tiroidna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona. Žene pet do osam puta češće imaju probleme sa štitnom žlezdom od muškaraca, a jedna od osam žena će tokom života imati poremećaj rada štitne žlezde. Ako imate gorenavedene simptome, posetite obavezno lekara.

9. Šta čekate?

Još uvek ga volite, još uvek ste srećni sa njim, ali seksualna želja ne postoji. Istina, tokom vremena strast zna da zgasne, naročito kada ste dugo sa nekim u vezi.

Međutim, naučnici sa Univerziteta u Torontu kažu da da biste očuvali seksualni život jednostavno treba da -nastavite sa seksualnim odnosima znajući da je to važno vašem partneru. Ako ne postoji neki određeni razlog i seksualni odnosi nisu bolni, razmislite o njegovim potrebama i zamolite ga da on razmisli o vašim. A zatim, što više budete upražnjavali seks, više ćete ga želeti. Ponekad je zaista baš toliko jednostavano.