Početna Magazin Godine Društvo „Pruga mladosti“ – 45 godina omladinske radne akcije Beograd – Bar

„Pruga mladosti“ – 45 godina omladinske radne akcije Beograd – Bar

„Pruga mladosti“ – 45 godina omladinske radne akcije Beograd – Bar

Manifestacijom „Pruga mladosti“ obeležava se 45 godina omladinske radne akcije Beograd – Bar i četiri decenije barske pruge.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija sa jedne druge ORA – Izgradnja Novog Beograda

„Udruženje učesnika Omladinskih radnih akcija i volontera Srbije, Udruženje učesnika ORA Beograda i Ferijalni savez Srbije, u saradnji sa sve četiri železničke kompanije u Srbiji, u septembru obeležavaju dva značajna jubileja – 45 godina Omladinske radne akcije Beograd – Bar i četiri decenije barske pruge. Manifestaciju kojom se obeležavaju ova dva velika graditeljska jubileja organizujemo pod nazivom Pruga mladosti“, saopštio je, kako prenosi Danas, Zoran Anđelković, predsednik Organizacionog odbora manifestacije „Pruga mladosti“ i predsednik Skupštine „Železnica Srbije“ ad.

Anđelković je najavio da će 15. septembra u salonu Glavne železničke stanice Beograd, sa početkom u 14 sati, biti otvorena izložba povodom 40 godina barske pruge i 45 godina ORA Beograd – Bar. Izložba će u stanici Beograd biti postavljena do 22. septembra, a nakon toga će biti premeštena u Prijepolje.

Pored toga, za učenike većeg broja beogradskih srednjih stručnih škola, 20. i 21. septembra planirana su stručna predavanja u „Železničkom muzeju“ o barskoj pruzi, a zatim i obilazak izložbe u Glavnoj železničkoj stanici Beograd.

Od 23. do 25. septembra, planirano je putovanje nekadašnjih akcijaša i učesnika manifestacije „Pruga mladosti“, vozom između Beograda i Bara, uz organizovane kulturno-zabavne programe u Prijepolju i Baru.

Jedna od najvećih saobraćajnica u Srbiji, pruga Beograd – Bar, ove godine obeležava svoj 40. rođendan. Naime, 29. maja 1976. godine ,“Plavi voz“ je prošao ovom prugom, čime je ona zvanično puštena u rad. U izgradnji ove pruge veliki doprinos dali su učesnici ORA „Beograd-Bar“, kao jedne od najznačajnijih omladinskih radnih akcija toga vremena. Za pet godina, na izgradnji pruge bilo je angažovano preko 12 hiljada učesnika, svrstanih u 234 omladinske radne brigade, koje su bile sačinjene od pionira, studenata, radnika i mladih ljudi iz zemlje i inostranstva. ORA „Beograd-Bar“ zvanično je počela sa radom 11. jula 1971. godine u Prijepolju i trajala je sve do 1975. godine.

Obeležavanje ovako velikih i značajnih jubileja dobija posebno na značaju, ako se ima u vidu da je nedavno po prvi put, nakon pune četiri decenije, počela rekonstrukcija barske pruge zahvaljujući sredstvima iz ruskog kredita.

U organizaciji čitave manifestacije, značajnu pomoć i podršku pružile su sve železničke kompanije „Železnice Srbije“ ad, „Srbija voz“, „Infrastruktura železnice Srbije“ i „Srbija Kargo“, kao i „Željeznički prevoz Crne Gore“ i „Željeznička infrastruktura Crne Gore“.

Ovaj projekat podržale su i lokalne samouprave i privredni kolektivi duž barske pruge u Srbiji i Crnoj Gori, kao što su opština Prijepolje, muzej u Prijepolju, opština Bar, JP Kulturni centar Bar, Uprava za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda i Udruženje građana za negovanje tradicije dobrovoljnog omladinskog rada „Pavle Korčagin“.