Početna Magazin Godine Stariji misle da nisu u opasnosti od HIV-a (i greše!)

Stariji misle da nisu u opasnosti od HIV-a (i greše!)

Pre nego što pomislite da se opasnost od HIV-a ne odnosi na osobe trećeg doba u Srbiji, da vam odmah saopštimo da grešite.

Tabu tema u Srbiji – seksualnost starijih i neprihvatanje činjenice da seksualna aktivnost nužno ne prestaje sa poodmaklim godinama, dovode do apsolutnog odbijanja da se uopšte razgovara o opasnosti od polno prenosivih bolesti kod starijih osoba. Posredno, i same starije osobe, među njima i mnoge koje su seksualno veoma aktivne, postaju uverene da razloga za brigu nema. 

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Mi u Penzinu mislimo da ima, a u nedostatku podataka za Srbiju, prenosimo vam delove istraživanja sa Zapada.Od osoba kod kojih je dijagnostikovan HIV tokom 2012. godine u Francuskoj, 18 odsto je bilo starije od 50 godina. Ovo je zaključak istraživanja „HIV i seniori“ koje je u oktobru 2014. godine objavio francuski ogranak Janssen labaratorije. Između 2003. i 2012. godine, procenat seropozitivnih osoba starijih od 50 godina porastao je sa 13 na 18 odsto.

Ciljane preventivne kampanje su malobrojne i u svetu, a zdravstveni radnici su zabrinuti zbog ovog dela stanovništva koje je dvostruko ugroženo. Jer, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), starost ubrzava razvojni prelaz sa HIV-a na sidu.

U ispitivanju „HIV i seniori“ učestvovao je 1.310 ispitanika starosti od 50 do 70 godina i 543 ispitanika starosti od 18 do 49 godina.

Populacija od 50 do 70 godina ne smatra sebe slabije informisanom, ali se oseća manje zabrinutom zbog rizika od bolesti.
Samo 12 odsto je izjavilo da je zabrinuto (nasuprot ne baš velikom procentu ni kod osoba od 18 do 49 – 28%).

Slično tome, osobe od 50 do 70 godina ne smatraju da su deo najugroženije populacije. Seniori se testiraju mnogo manje nego mlađi – 46 odsto se testiralo do sada. Ova stopa se penje na 59 odsto kada se uzmu u obzir samo samci/samice.

U Srbiji, od ukupnog broja stanovnika, bez obzira na starost, testira se samo jedan odsto stanovništva!

Rizično ponašanje je takođe češće kod starijih: među onima koji su imali više partnera u proteklih pet godina, 37 odsto nijednom nije koristilo prezervativ tokom tog perioda, a 26 odsto samo s vremena na vreme.

Ovde možete preuzeti i pdf dokument saslušanja iz maja 2005. pred Specijalnim komitetom SAD senata za starenjeHIV Over Fifthy: Exploring the New Threat“ (HIV preko 50-te: Istraživanje nove pretnje). Dokument je na engleskom.