Poznat datum isplate 50 evra penzionerima

Danas je ministar finansija Siniša Mali saopštio datum isplate 50 evra penzionerima. Fiskalni podsticaj koji to nije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ministar SIniša Mali, gostujući 28. avgusta u jutarnjem programu jedne od televizija sa nacionalnom frekvencijom, objavio je tačan datum isplate 50 evra penzionerima. Republika Srbija će svim penzionerima uplatiti po 50 evra 22. septembra, preneo je Blic.

Podsećamo, ministar finansija je najavio ovu isplatu 50 evra penzionerima početkom 2021. godine. Već tada se znalo da će isplata biti u septembru. Sada je objavljen samo tačan datum kada penzioneri mogu da očekuju novac.

Važno je i da podsetimo da se penzioneri ne prijavljuju za 50 evra. Budući da je procedura sa Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje uhodana već tokom prvih isplata 2020. – prve „pandemijske“ godine – nije potrebno da se penzioneri prijavljuju.

Još „fiskalnih podsticaja“ do kraja godine

Mediji – sa namerom ili greškom – prenose i da penzioneri Srbije mogu da očekuju nekoliko povećanja, u šta ubrajaju i ovu uplatu od 50 evra u dinarskoj protivvrednosti. Ovo nije povećanje. Najviši državni činovnici izbegavaju pojam „pomoć“ verovatno zato što u zemlji koja živi svoje „zlatno doba“ nije potrebno pomagati građane. Vlada Srbije ovo naziva fiskalnim podsticajem.

U svakom slučaju, u pitanju je jednokratna isplata. Regularna mesečna primanja penionera se ne uvećavaju.

Kao i svi ostali građani Srbije, i penzioneri će u novembru 2021. godine primiti po 30 evra u dinarskoj protivvrednosti. Razlika je samo u tome što su ostali građani morali da se prijave da bi u novembru mogli da računaju na taj novac.

Podsećamo, svim punoletnim građanima biće uplaćeno još po 20 evra u decembru 2021. godine. Ovaj novac će, samim tim, dobiti i penzioneri.

„Poklon države“ početkom 2022. godine

Sredinom leta smo saznali da će u februaru, a najkasnije početkom marta 2022. godine penzionerima biti uplaćeno po 20.000 dinara. Ovaj novac, kako je objasnio predsednik Aleksandar Vučić, isplaćuje se kao „poklon države“ penzionerima.

Sa ovom informacijom se često vezuje i ona koja se tiče zakonom predviđenog usklađivanja penzija. Opet slučajno ili sa namerom, ovo usklađivanje se naziva „povećanjem“. Ako niste čitali, a zanima vas, evo zašto takvo „Povećanje“ penzija nije vest.

Zaduživanje Srbije

Kada je u maju 2021. objavio svoju analizu „Fiskalna i ekonomska analiza neselektivnih novčanih isplata građanima„, Fiskalni savet nije mogao da zna da će „neselektivne mere“ biti nastavljene, kako u 2021. tako i u 2022. godini. Njihova analiza, međutim, u svetlu ovih novih informacija, još više plaši.

Fiskalni savet je u navedenoj analizi istakao da su ovakve mere „neefikasne i veoma skupe“. Mere iz 2021. godine (dakle, samo one za koje je Fiskalni savet mogao da zna do maja 2021. godine) koštaće Srbiju preko 50 milijardi dinara (440 miliona evra).

„Pri tom, budžet Srbije ne raspolaže sredstvima za njihovo sprovođenje pa se ovi rashodi finansiraju zaduživanjem države. Za finansiranje jednokratnih novčanih isplata stanovništvu u 2020. i 2021. neophodno je veoma veliko zaduživanje zemlje od preko milijardu evra.“

Fiskalni podsticaji nekako podrazumevaju da će, zahvaljujući njima stanovništvo kupovati i ono što inače ne bi. Budući da je do poskupljenja osnovnih životnih namirnica već došlo, da većina penzionera ima penziju koja je daleko ispod iznosa dovoljnog za prosečnu mesečnu potrošačku korpu, a da nove dugove tek treba da platimo, treba biti zaista maštovit pa zamisliti kako fiskalni podsticaji imaju učinka i „videti“ penzionere koji kupuju i ono što nikada ne bi, a ne ono što moraju.