Poklon za penzionere – 110 evra mimo penzija

Predsednik Srbije je najavio nove mere pomoći privredi i građanima usled pandemije koronavirusa. Između ostalog, predviđeno je da penzioneri dobiju po 110 evra mimo penzija, kao svojevrstan „poklon“.

Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije je nove mere pomoći najavio tokom gostovanja u Dnevniku RTS-a 26. januara.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Od narednog meseca će početi realizacija paketa ekonomskih mera u vrednosti od 2,5 milijardi evra, rekao je Vučić. Ovaj paket obuhvata četiri mere za privredu i pomoć punoletnim građanima, odnosno meru za povećanje potrošnje.

Mere za pomoć privredi

Mikro, mala i srednja preduzeća će dobiti tri puta po 50 odsto minimalne zarade od 1. marta (isplata od 1. aprila). Odluku o pomoći velikim privatnim preduzećima država će doneti u narednom periodu, rekao je Vučić.

Druga mera za pomoć privredi odnosi se na pomoć autobuskim prevoznicima „jer su oni najugroženiji“. Oni će, kako je najavio Vučić, dobiti po 600 evra po autobusu u narednih šest meseci.

Treća je mera za očuvanje likvidnosti. Država će sa dosadašnjih 500 miliona evra proširiti garantnu šemu za još 500. Da bi se sačuvala likvidnost privatnog sektora, država će biti još popustljivija.

„Država će da prihvati veći rizik, jer hoćemo dodatno da osnažimo privatni sektor“, rekao je Vučić.

Mere za pomoć punoletnim građanima

Jedna od mera se odnosi na povećanje potrošnje. Doneta je odluka da se svim građanima Srbije da po 30 evra u dinarskoj protivvrednosti u maju i zatim još po 30 evra u novembru 2021. godine. Novac će dobiti svi punoletni građani Srbije koji se prijave. Prijavljuje se samo jednom za celu godinu, objasnio je Vučić.

Na tu pomoć od 60 evra (ukoliko su se prijavili za nju), penzioneri će dobiti još 50 evra. Tek će se utvrditi mesec kada će penzionerima biti isplaćena ovaj poslednji iznos. Dakle, penzioneri dobiju po 110 evra mimo penzija.

To će biti tri puta poklon za 1.705.000 penzionera, a dva puta za 4.345.000 ostalih punoletnih građana. 

„To su srpske pare iz srpske kase iz ozbiljne srpske države“, naglasio je Vučić.

Izvor: RTS
FotografijaChristian Dubovan za Unsplash

Povodom ove vesti, reagovao je USPVLS sledećim saopštenjem:

DOPUNA 29.1.2021:

DOPUNA FEBRUAR 2021:

Budući da postoji uhodan sistem sa Fondom PIO, penzioneri neće morati uopšte da se prijavljuju.

Za pomoć neće morati da se prijavljuju ni korisnici socijalne pomoći.