Dodatnih 50 evra za penzionere u septembru

Gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, ministar finansija Siniša Mali je objasnio da će dodatnih 50 evra za penzionere biti isplaćeno u septembru.

Kako je Penzin već preneo, odlučeno je da se svim građanima Srbije da po 60 evra u dinarskoj protivvrednosti. Penzioneri će dobiti i dodatnih 50 evra. Ove mere za povećanje potrošnje prvo je, kao i obično, najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Siniša Mali, ministar finansija, dodatno je objasnio koje su mere predviđene i kako će se one sprovesti. On je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a 29. januara potvrdio da će proces isplate pomoći građanima biti sličan kao prošle godine.

Naglašavamo da za dobijanje pomoći ove godine još uvek nije (29.1.21) izdato saopštenje kako će taj proces sada izgledati. Kada bude saopšteno, objavićemo. Do tada, evo potvrda i dodatnih informacija o isplati koje je dao ministar Mali.

Prijava za pomoć svim punoletnim građanima Srbije

„Jedan deo ovog velikog paketa pomoći usmeren je ka svim punoletnim građanima Srbije“, potvrdio je Siniša Mali.

„Mi ćemo, ove godine, isplatiti u dve rate ukupno 60 evra. Prvih 30 evra sledi u maju mesecu, drugih 30 evra sledi u novembru mesecu ove godine.“

„Svi punoletni građani Srbije koji žele da se prijave za ovu pomoć, dobiće tu pomoć“, naglasio je ministar.

Siniša Mali je objasnio da će proces biti isti kao prošle godine. Prijavljivanje će početi već u aprilu mesecu.

„Do tada će svi detalji prijavljivanja biti jasni, ali u principu će tehnika biti ista“, rekao je Mali za RTS.

Mali je objasnio da građanin koji se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Kako kaže, „nije potrebno dva puta se prijavljivati, prolaziti i trošiti vreme na to.“

50 evra za penzionere u septembru

Ministar Mali je precizirao da će najstariji građani (misleći, očigledno, na penzionere) dobiti dodatnih 50 evra u septembru mesecu 2021. godine.

„Naši najstariji sugrađani dobiće dodatno 50 evra, ukupno 110 evra pomoći za one za koje smatramo da su i najugroženiji. I naravno, koji su imali i najveće posledice ovog kovida-19 odnosno koronavirusa“, rekao je ministar Mali.

Nije, međutim objasnio, da li će penzioneri biti u obavezi da se prijave za pomoć od dva puta po 30 evra. Veoma je verovatno, ako se osvrnemo na proces prijavljivanja za pomoć države 2020. godine, penzioneri se ne prijavljuju za pomoć od 50 evra koja je samo njima namenjena.

DOPUNA FEBRUAR 2021:

Budući da postoji uhodan sistem sa Fondom PIO, penzioneri neće morati uopšte da se prijavljuju.

Za pomoć neće morati da se prijavljuju ni korisnici socijalne pomoći.

Podsećamo da su ove mere za pomoć građanima, odnosno mere za povećanje potrošnje, donete usled pandemije koronavirusa.

Izvor: RTS
Fotografija: Penzin.rs