U februaru, možda martu, ali svakako pre aprila, penzionerima 20000 dinara

Vučić je gostujući na RTS-u najavio da će krajem zime 2021/22. penzionerima biti isplaćeno po 20.000 dinara. Da bi ovaj novac dobili, građani Srbije u penziji neće morati da se prijavljuju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u Dnevniku 2 RTS-a 1, avgusta 2021. godine. Tom prilikom je izjavio da će u februaru, a najkasnije početkom marta 2022. godine penzionerima biti uplaćeno po 20000 dinara. Ovaj novac se isplaćuje kao „poklon države“.

Dužnik poklanja umesto da vraća dugove

„Hoćemo da se penzionerima odužimo, jer su uvek razumeli državu“, rekao je Vučić. Iako je spomenuo „oduživanje“, predsednik Srbije niti se osvrnuo, niti je najavio vraćanje novca koji je delu penzionera oduziman tokom četiri godine, niti novca koji je svim penzionerima uskraćen višegodišnjim neusklađivanjem penzija.

Ako je suditi prema onome što je rekao i kako je to izrekao Vučić, država novca ima. Naglasio je da se u 2021, godini očekuje rast BDP-a od oko 7 odsto. Sa druge strane,  deficit budžeta je znatno manji od planiranog.

Predsednik je smatrao da treba da podseti i na već najavljenu pomoć. Precizirao je da će pomoć penzionerima od 50 evra u dinarskoj protivvrednosti biti isplaćena od 20. do 22. septembra. Zatim je podsetio da će svi građani (pa i penzioneri) sredinom novembra dobiti po 30 evra. Pomoć od 20 evra najavljena u decembru za sve punoletne građane biće isplaćena između 13. i 15. tog meseca.

Zatim je podsetio na „novo povećanje“ penzija od pet odsto početkom 2022. godine. Redakcija portala Penzin vas podseća: “Povećanje” penzija nije vest. U pitanju je zakonom predviđeno usklađivanje penzija sa troškovima života.

Srbija će, zbog dobrih reuzltata, svim penzionerima moći da isplati po 20000 dinara. Predsednik Vučić nije bio precizan što se vremena ove isplate tiče. Okvirno je rekao da će to biti u februaru, najkasnije u martu. Jasno je da će taj novac biti isplaćen pre aprila 2022. godine. Za taj novac, naglasio je Vučić, neće biti potrebne posebne prijave.

DOPUNA ČLANKA NOVEMBAR 2021:

Sada se sa sigurnošću zna da će 20.000 dinara biti isplaćeno penzionerima Republike Srbije u februaru 2022. godine. Vidi: Usvojen budžet za 2022.