Početna Magazin Godine Tradicionalni saveti italijanskih baka za očuvanje i poboljšanje zdravlja

Tradicionalni saveti italijanskih baka za očuvanje i poboljšanje zdravlja

Tradicionalni saveti italijanskih baka za očuvanje i poboljšanje zdravlja

Sve kulture širom sveta imaju svoj jedinstven sistem znanja koje su razvile različite zajednice tokom vekova. Italija, sa svojom šarenolikom istorijom i regionalnim razlikama, ima mnoštvo tradicionalnih lekova, a za mnoge se i dalje veruje da deluju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Neki od tih lekova su isprobani i provereni, dok su drugi malo sumnjiviji. Ali, ako smo dali šansu mudrostima austrijskih baka (v. prethodni tekst Tradicionalni saveti austrijskih baka za očuvanje i poboljšanje zdravlja) jer Austrijanci žive dve godine više od prosečnog stanovnika Evropske unije, tj. 81 godinu, onda, sledeći tu logiku, šansu dugujemo i italijanskim nonama jer Italijani žive, u proseku, čitave 83 godine!

Beljenje zuba žalfijom

Jednostavan savet kojim dobijate svež dah i biserno beli osmeh. Uzmite dobar prstohvat lista žalfije i utrljajte ga u zube.

Izgleda da ovaj savet ima dobru naučnu podlogu. Žalfija deluje kao prirodni astringent (steže), ima antigljivično i antibakterijsko dejstvo. Pored toga, miriše sjajno!

Maslinovo ulje za ublažavanje opekotina

Bilo bi nemoguće napraviti spisak italijanskih saveta za zdravlje, a ne uključiti i maslinovo ulje. Maslinovo ulje se u Italiji konzumira na galone i ono čini suštinski deo zdrave mediteranske dijete. Maslinovo ulje je ulje za sva godišnja doba, te se može i koristiti za tretiranje najšireg spektra problema, od ispucalih usana do opekotina.

Svaka italijanska nona će vam reći da mazanje maslinovog ulja na lakše opekotine pomaže kod ublažavanja bola i može smanjiti ožiljke – ali treba napomenuti da kod ozbiljnijih opekotina, maslinovo ulje ne pomaže i u tim slučajevima se preporučuje hitna medicinska pomoć.

Maslinovo ulje nije samo za spoljnu upotrebu kada je reč o lečenju opekotina. Časopis The Olive Oil Times objavio je 2014. godine istraživanje u kome je grupa pacijenata sa teškim opekotinama koja je uzimala kao dodatak ishrani maslinovo ulje izlečena brže od grupe kojoj je davano ulje od suncokreta (doduše, treba biti obazriv sa istraživanjima za koje se ne zna ko ih je finansirao).

Parče belog hleba otklanja gorušicu

Novinarka časopisa The Local koja je pravila ovaj spisak smatra da je ovo najčudniji savet. Jer je njoj poznato da se beli hleb uvek navodi na spiskovima hrane koja izaziva gorušicu i težak osećaj u stomaku. Italijani su joj objasnili da ovo njihovo verovanje verovatno ima veze sa tim što hleb upija suvišne želudačne sokove.

Ona nije ubeđena, što nije iznenađujuće jer ona u glavi ima industrijski beli hleb, jeftino zlo savremenog društva, dok su stari Italijani uvek imali u vidu domaći hleb, napravljen od prirodnih sastojaka po vekovnoj recepturi koja se prenosi sa kolena na koleno i bez ikakvih veštačkih aditiva.

Luk za bol u uhu

Savet za lečenje bola u uhu pomoću luka veoma je jednostavno pratiti. Crni luk treba preseći na pola, zagrejati u toploj vodi (ali nikako ne kipućoj i ne sme se dozvoliti da se luk isuviše zagreje), a zatim topli koren luka treba staviti preko uveta i leći.

Iako ovo može zvučati neobično, izgeda da ovaj savet ima solidnu naučnu osnovu. Kada para počne da deluje, bol u uvetu se umiri zahvaljujući prirodnom antibiotiku koji se nalazi u luku, a koji se zove alicin.

Rakija olakšava zubobolju

Ne postoji ništa gore od upornog probadajućeg bola u desnima. Jedan od najefikasnijih kućnih lekova u Italiji podrazumeva ispiranje usta rakijom. Ovo deluje jer ne samo što alkohol steriliše usnu duplju, već i natapanje desni omogućava efikasno otklanjanje bola.

Podrazumeva se da rakiju ispljunete na kraju tretmana. Ako mislite da možete doći u iskušenje da, umesto da je par minuta držite u ustima, rakiju svaki put popijete i tako slistite flašu koju deda čuva za dočekivanje gostiju, možete probati da natopljenu vatu držite na bolnom mestu.

Za uznemiren stomak – pirinač sa limunom

Kad nam se stomak uznemiri, poslednje što bismo želeli da pojedemo jeste začinjena i jaka hrana. Zato ima smisla – beli pirinač se lako vari i prilično je hranljiv, dok limun pomaže u čišćenju stomaka i obezbeđuje vitamin C koji će osnažiti imunitet.

Ako želite dobro svojoj jetri, ne jedite mnogo jaja

Među Italijanima preovlađuje mišljenje da, ako jedemo mnogo jaja, možemo da uništimo jetru. Ovo proizilazi iz širokorasprostranjenog uverenja u Italiji da je jaja veoma teško svariti i da ona zato stvaraju pritisak na jetru. Iako ovo nije baš istina, italijanski mediji pomažu širenju ovog tradicionalnog verovanja.

Ali ima Italijana koji ne misle tako. Ema Morano, superstogodišnjakinja, koja je rođena 1899. godine i važi za najstarijeg stanovnika Evrope, svaki dan pojede dva jajeta: jedno sirovo i jedno kuvano – baš kako joj je lekar preporučio kada je imala 20 godina.