Početna Magazin Godine Tradicionalni saveti austrijskih baka za očuvanje i poboljšanje zdravlja

Tradicionalni saveti austrijskih baka za očuvanje i poboljšanje zdravlja

Tradicionalni saveti austrijskih baka za očuvanje i poboljšanje zdravlja

Zdravlje i zdrav život su veoma važni u Austriji. Ne samo da je u toj zemlji banjska kultura veoma razvijena, već se i mnogi Austrijanci radije odlučuju za biljne ili tradicionalne lekove kada su suočeni sa prehladom, kašljem ili bolovima u stomaku.

Postoji uvreženo shvatanje u Austriji da su ovi lekovi zdraviji i sigurniji od farmaceutskih lekova koji se dobijaju bez recepta. Mnogi lekovi su prenošeni sa generacije na generaciju, te se i većina može naći u svakoj kuhinji. Ovo odražava i austrijsku ideju da dobro zdravlje počinje sa hranom koju jedemo.

Neki od ovih tradicionalnih lekova imaju smisla i sa naučnog stanovišta, a neki, naročito strancima, deluju čudno. Ali mora da ima neke istine u tome, smatra portal The Local, jer je prosečni životni vek Austrijanaca 81 godina, dok je prosek u celoj Evropskoj uniji 78, a u Srbiji 75.

Grgoljanje rakijom za bolove u grlu

Šnaps – austrijska rakija, jeste jako alkoholno piće često sa ukusom voća. Zagreva i dobra je kao zimsko piće. Kako alkohol može da utuli bol, a poseduje i antiseptička svojstva, možda ima neke istine u verovanju da šnaps može da pomogne u ublažavanju simptoma bolnog grla.

Novinar austrijskog izdanja The Local piše kako se prijateljeva 80-godišnja baka kune u svakodnevnu jutarnju konzumaciju čašice šnapsa za očuvanje dobrog zdravlja.

Da je iz Srbije, novinaru ovo ne bi bilo ništa neobično jer u Srbiji retko ko nema starijeg rođaka koji primenjuje ovu vrstu „medicine“, samo sa šljivovicom ili nekom drugom vrstom domaće rakije. Jedina razlika je u tome da bi svi ti naši stariji rođaci mogli glavu da daju da je jedino naša rakija pravi i provereni lek.

Kiseli kupus za zdrav stomak

Sok od kiselog kupusa iliti raso(l) dostupan je u svim austrijskim supermarketima i prodavnicama zdrave hrane. Kupus dokazano u digestivnom traktu stvara jedinjenja koja imaju antikancerogena i antiinflamatorna svojstva.

Veruje se da sok od sirovog kupusa pomaže kod čira na želucu i stomačne kiseline, a pomaže i u jačanju imunosistema.

Raso sadrži korisne bakterije, enzime, vitamine i minerale. Preporučuje se da se pije u malim količinama, npr. čašica dnevno, a trebalo bi konsultovati lekara pre upotrebe, naročito ako imate problema sa štitnom žlezdom.

I ovo je jedan od saveta za koji će većina stanovnika Srbije reći da su austrijske babe to prepisale od nas. Međutim, dok za rakiju stvarno imamo pravo (i niko ne može da nam kaže da nemamo), dotle moramo da priznamo da smo umeće pravljenja kiselog kupusa dobili sa severa, od nekadašnjih suseda Austrougara. Moguće je da smo tada naučili i o njegovim lekovitim svojstvima.

Ali kad smo kod rakije i rasola, čisto da spomenemo ono što i vrapci u Srbiji znaju – rasol je odlično sredstvo za lečenje mamurluka.

Zagrlite drvo ako vas boli glava

Nismo sigurni u naučnu podlogu ovog saveta, a i zvuči kao savet nekog starog hipika, međutim, postoje dokazi da sam boravak u blizini drveća može da poveća osećaj blagostanja.

Knjiga britanskog naučnika Matjua Silverstouna pod nazivom Blineded by Science (Zaslepljeni naukom) nudi dokaze da drveće ima blagotvorno dejstvo na mentalne bolesti, kod poremećaja nedostatka pažnje i hiperaktivnosti, blagotvorno deluje na nivo koncentracije, a može, takođe, i da ublaži glavobolju.

Mi vas podsećamo na tekst Koale se na velikim vrućinama rashlađuju – grleći stabla!

Kupanje u senu za bolove u zglobovima

Popularan u alpskim oblastima, tzv. Heubad (kupanje u senu) tretman podrazumeva čvrsto umotavanje u seno obogaćeno biljkama koje je prethodno potopljeno u vodu zagrejanu na bar 40°C. Trebalo bi da se ovako „kupate“ barem 20 minuta, nakon čega će znoj početi da izbija iz vaših pora.

Smatra se da tretman olakšava reumatizam i opšte bolove, da ojačava imunosistem, popravlja cirkulaciju i da može pomoći kod mršavljenja.

Jedino što vlažno seno može biti pomalo neprijatno i izazivati svrab.

Topfen sir – lek za sve

Topfen – tradicionalna vrsta krem-sira, koji je u Nemačkoj poznat kao kvark – popularan je sastojak austrijskih kolača i pudinga. Međutim, on je i veoma popularan lek za sve.

Kažu da je dobro namazati ga po celoj glavi ukoliko patite od suve kože glave koja svrbi. Za groznicu, tradicionalni austrijski lek je stavljanje topfena na stopala koja se zatim umotaju u peškire (tzv. Topfenpatscherl tretman). Preporučuje se i kao krema za bolne grudi.

Jogurt za smirivanje opekotina

Još jedan uobičajen tradicionalani lek koji uključuje mlečni proizvod. Austrijanci veruju da mazanje jogurta na opekotine od sunca ne samo što pomaže u hlađenju i hidriranju kože, već pomaže i u vraćanju pH ravnoteže i bržem zaceljenju.

Treba koristiti punomasan jogurt, razmazati ga po koži i ostaviti dok se ne zagreje, a zatim isprati mlakom vodom. Neki ljudi preporučuju da se napravi pasta sa jednakim delovima jogurta, ječma i kurkume. Ovo je očigledno savremenija verzija jer teško da su stari Austrijanci bili upoznati sa kurkumom.

Takođe, koliko je verovatno da smo kiseli kupus mi dobili sa severa, isto toliko je verovatno da su Austrijanci ovaj recept prepisali od nas, sa juga.

Čaj od pelina za stomačne tegobe

Medicinski, biljni čajevi veoma su popularni u Austriji. Za prehladu, preporučuje se čaj od majčine dušice, ali pravi, tradicionalni austrijski čaj pravi se od gorkog pelina (pelena) od koga se pravi i tradicionalno, ali u mnogim zemljama sada zabranjeno alkoholno piće – apsint.

Čaj od pelina je dobar za lečenje problema sa stomakom, među kojima su nadimanje, stvaranje gasova, gorušica i loša probava. Pelin se koristio u medicinske svrhe od pamtiveka. Poznati su zapisi iz Starog Egipta i Starog Rima.

Nije, međutim, preporučljivo da se pije svakodnevno, a trudnice treba da ga izbegavaju. Isuviše ovog čaja moglo bi da ometa spavanje ili da dovede do pojave čudnih snova.

Pročitajte i tekst: Tradicionalni saveti italijanskih baka za očuvanje i poboljšanje zdravlja

Ako vam se dopao tekst, lajkujte Penzinovu stranu na Fejzbuku ili lajkujte i podelite tekst.