Saveti za lepotu žena starijih od 60

Menjamo se kako starimo. Ne samo što je to normalno, nego u tome postoji i lepota koju su nam zamračile predrasude savremenog sveta. Promene treba prihvatiti i prilagoditi im se. A svoju lepotu treba negovati, bez obzira na godine.

Većina žena se drži iste rutine kojom je negovala sebe godinama ranije i koristi iste proizvode. Međutim, kozmetičke navike treba prilagođavati godinama starosti.

Naše telo se menja kako starimo usled genetike, ali još više i usled izbora načina života. Stoga, ima smisla prilagoditi rutinu nege kako prelazimo iz jedne u drugu deceniju života. Na taj način ćemo se osećati i izgledati najbolje moguće. Žene starije od 60 godina treba da imaju na umu šest osnovnih saveta za lepotu.

1) Osnovni savet za lepotu – piling kože

Da bi se sprečila suvoća kože, koja može predstavljati pravi košmar prilikom šminkanja, neophodan je redovni piling. Ne treba samo preterivati. Prekomerni piling može iritirati kožu i ubrzati starenje.

Nanosite piling na dva do tri puta nedeljno ukoliko imate normalnu ili mešovitu kožu. Žene sa izrazito suvom i osetljivom kožom dovoljno je da koriste piling jednom nedeljno.

Podrazumeva se, ali za svaki slučaj da napomenemo: pre nanošenja pilinga, treba skinuti šmiku. Iako bi to bilo baš zgodno, piling ne služi kao sredstvo za skidanje šminke.

S tim u vezi, vodite računa da ne odete na spavanje a da niste skinuli šminku. Koliko god da smo umorne, šminka se mora skidati pre odlaska u krevet. Inače, nanosimo veliku štetu svojoj koži, a vremenom dodajemo licu više godina nego što ono stvarno ima.

2) Vlaženje kože kod žena starijih od 60

Koža žene koja ima 60 i više godina nije ona ista koža koju je ta žena imala sa 20 ili 30 godina.

Pre svega, koža je suvlja i vremenom postaje sve tanja. Dolazi, takođe, do raspadanja vlakana elastina i kolagena. Ovo utiče na sposobnost kože da se obnavlja i na njenu strukturu. Sve ovo doprinosi manjoj elastičnosti i jačini kože.

Koža je najveći organ ljudskog tela, pa je važno da je volimo kakva god da je. Da bismo joj pružili ljubav, treba da je napojimo.

Mnoge starije žene greše neprestano gušeći kožu teškim kremama. Koži mnogih žena nije potrebna ishrana, već hidratacija. Pravilno hidrirana koža može pak mnogo da pomogne u ishrani kože. Tako koža više neće biti suva niti se ljuspati.

Koža je i prva brana našeg tela ka spoljnom svetu. Jedra i hidrirana koža je zato važna i za osnovnu odbranu od bolesti.

Sa estetske strane, dobro hidrirana koža je najbolja podloga za šminku. Nijedna osnova, nijedan puder neće dobro leći na suvu i kožu koja se ljuspa.

3) Koristite kremu za sunčanje

Kreme za sunčanje su veoma važna zaštita od štetnog sunčevog zračenja za sve osobe. Ali postoji dodatni razlog zašto žene koje su navršile 60 i više godina treba da koriste ove proizvode.

Kako koža tokom decenija koje prolaze postaje sve suvlja i tanja, tako ona postaje i osetljivija na sunce u odnosu na kožu 20-godišnjakinja i 30-godišnjakinja.

Zato, pre nego što starija dama koja vodi računa o sebi izađe iz kuće, ona treba da nanese adekvatno sredstvo za sunčanje. Čak i kada nisu velike letnje vrućine (a tad starija dama ni ne treba da izlazi iz kuće ako baš ne mora).

Treba odabrati hidratantnu kremu sa SPF zaštitom. Korišćenjem ovakvog proizvoda, istovremeno se koža i štiti od štetnih sunčevih zraka i neguje.

Ali ne treba voditi računa samo o licu. Treba zaštiti i vrat i dekolte. Takođe, ako su ruke i drugi delovi tela nepokriveni odećom, i njih treba zaštiti.

4) Brinite o svojim zubima

Zubi su jedan od prvih pokazatelja starosti čoveka. Mlađa osoba sa lošim zubima po pravilu deluje starije. Zato pravilna higijena zuba spada u osnovne savete za lepotu žena starijih od 60 godina.

Ako ženi nedostaje neki zub ili su oni izrazito žuti, ako proteza ili navlake nisu odgovarajuće, koliko god lepo i negovano lice imala, ona deluje zapušteno i starije nego što jeste.

Ovde pišemo o lepoti, ali je još važnije to što se problemi sa zubima vremenom odražavaju na celokupno zdravlje. Zato pre svega, moramo imati što zdravije zube ili adekvatne proteze.

Amerikanci su svesni koliko beli zubi skidaju godine, pa je zato poslednjih decenija tolika pomama za tretmanima beljenja zuba u tom delu sveta. Rekli bismo da je to otišlo u drugu krajnost.

Ne morate beliti zube (većina naših zubara to i ne preporučuje), ali ih morate pravilno čistiti (ili protezu) i voditi računa da se ne oštećuju.

Mnogi stariji ljudi često osećaju da su im usta suva. Ako vaša usta ne proizvode dovoljno pljuvačke, zatražite savet od svog stomatologa. Jer upravo je pljuvačka veoma važna za sprečavanje propadanja zuba.

5) Izaberite najbolju boju kose za vas

Mnoge žene se odlučuju za farabnje kose umesto da prihvate svoje sede. Ono što se često zaboravlja pri tom jeste da seda kosa može lepše izgledati od kose obojene pogrešnom bojom.

Naime, ako i možemo da eksperimentišemo u 20-im, ne možemo to tek tako činiti u poznijim godinama a da nehotice ne doprinesemo starijem izgledu.

Na primer, previše tamna boja u odnosu na ten može istaći svaku boru i boricu na licu. Crvena može zahtevati šminku, a sa veoma svetlom bojom lice može „nestati“, a žena može delovati krhko (a ne nežno).

Kod tamnih boja, važno je voditi računa i da se kosa farba veoma često. Inače se naglašava beli izrastak koji, koliko god mali, dodaje godine.

Takođe, ujednačena boja često deluje neprirodno. Dok mlađima često stoji „dramatičan“, scenski izgled, starije žene uglavnom deluju još starije. Umesto toga, bolje je opredeliti se za kombinaciju više nijansi. Nijansirana kosa deluje gušće i osvetljava lice.

6) Prilagodite šminku sadašnjem licu

Žene, po pravilu, ne vole da menjaju boju osnove i pudera koje godinama koriste. Međutim, ono što je izgledalo fantastično na licu devojke i mlade žene, u kasnijim godinama može delovati neprirodno ili čak ružno.

Opet da napomenemo: koža se sa godinama menja. Boja i tekstura kože mogu se mnogo razlikovati u odnosu na boju i teksturu iste kože mlađe svega pet ili deset godina.

Zato treba razmisliti o korišćenju svetlije podloge koja je hidratantnija i koja ima veći zaštitni faktor. Na tržištu postoje i ruževi namenjeni starijim ženama. Oni su hidrantni, sa sastojcima koji daju punoću usnama.

Fotografija: Freepik

Preporučujemo za čitanje i tekstove: