Početna Magazin Godine Vežbanje može da podmladi kožu

Vežbanje može da podmladi kožu

Redovno vežbanje ne samo da pomaže u očuvanju mladosti kože nego je i podmlađuje.

Kanadsko istraživanje predstavljeno na godišnjem kongresu Američkog lekarskog društva za sportsku medicinu pokazalo je da se ovo odnosi i na ljude koji počnu da vežbaju u dubokoj starosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dr Mark Tarnopolski sa Univerziteta McMaster iz Ontarija i njegove kolege analizirali su kožu tridesetak volontera, muškaraca i žena, starosti od 20 do 84 godina.

Sproveli su biopsiju kože sa zadnjica (koje su najmanje izložene sunčevim zracima koje ubrzava starenje kože) da bi analizirali dva gornja sloja koji je čine: epiderm, na površini, koji se sastoji uglavnom od keratinocitnih ćelija, i dermisa, ispod, koji sadrži kolagen.

Sa godinama, bez obzira na štetu izazvanu suncem, epiderm ima tendenciju da se isušuje i podebljava, dok dermis postaje tanji gubeći elastičnost. Među osobama koje su sportski tipovi, ovaj efekat se mnogo manje primećuje. Koža može izgledati čak do 40 godina mlađa od stvarnog doba, izjavio je jedan od istraživača.

Sličan napredak u podmlađivanju za desetak godina, primećen je i kod učesnika starijih od 65 godina koji su počeli redovno da vežbaju (dva puta nedeljno po 30 minuta trčanja ili kućnog bicikla umerenim tempom, ili 65 odsto njihovog aerobnog kapaciteta) u periodu od samo tri meseca.

Mehanizmi na kojima se zasniva ovaj proces podmlađivanja ostaju nejasni.
Oni mogu biti povezani sa povećanim prisustvom miokina, molekula koji se proizvode kada su mišići napregnuti i koji, putem krvotoka, imaju ulogu u međućelijskim vezama.

Stariji volonteri koji su se vratili sportu imali su za 50 odsto veću stopu ovih molekula u odnosu na period kada su živeli sedelačkim životom.