Početna Magazin Godine Promene na koži u menopauzi

Promene na koži u menopauzi

Zna se da je starenje kože povezano sa odsustvom ženskih polnih hormona koje se dešava u menopauzi. Nedostatak estrogena pojačava prirodno starenje kože.

Već tokom perimenopauze (period koji prethodi menopauzi), mogu se primetiti određene promene na koži koje se generalno nastavljaju nakon menopauze. Promene na koži su međuzavisne, ali se ne javljaju kod svih žena u jednakoj meri:

  • Suva koža – koža se stanjuje, bore su brojnije i izraženije.
  • Smanjena elastičnost – kada se koža uštine, nabor koji ostaje na koži izraženiji je i ostaje duže vremena.
  • Opšte stanjivanje epiderma odnosno površinskih slojeva kože.
  • Promene unutar kože, odnosno središnjeg sloja, dermisa (sloj koji se nalazi ispod površinskog sloja – epidermisa) – smanjuje se broj vlakana kolagena i elastina. Pod kožom, smanjuje se masnoća, te obrazi i ruke nisu više meki.
  • Prirodna redukcija masnoće i esencijalnih masnih kiselina doprinosi suvoći kože.
  • Nejednaka raspodela melanocita. Melanociti su ćelije koje sadrže pigment koji je zadužen za tamnjenje kože. Ove ćelije postaju manje efikasne u svojoj ulozi branilaca kože i ona teže tamni. Melanociti se sada nejednako raspoređuju po koži obrazujući tamne mrlje. Ove mrlje (staračke fleke) često se javljaju na licu i šakama.

Zbog ovih promena, neophodno je prilagoditi negu kože. Klimaks nije period u životu kada je moguće izmeniti (makar ne prirodnim putem) urođene ili rano stečene nedostatke na koži, ali uz adekvatnu negu, moguće je duže zadržati njene dobre odlike.