Početna Magazin Godine 6 najboljih biljnih ekstrakata protiv starenja

6 najboljih biljnih ekstrakata protiv starenja

6 najboljih biljnih ekstrakata protiv starenja

Kanadski naučnici su izdvojili, nakon velikog istraživanja, šest biljaka za koje smatraju da bi mogle odigrati ogromnu ulogu u bici protiv starenja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U istraživanju koje je objavljeno u časopisu Oncotarget, kanadski naučnici su objavili nazive šest biljnih ekstrakata koji sadrže molekule sa najefikasnijim dosad identifikovanim uticajem na sprečavanje starenja organizma. Naučnici su naglasili da sve nabrojane ekstrakte Ministarstvo zdravlja Kanade smatra netoksičnim, te da je njihova korist za zdravlje ljudi već priznata.

Naučni tim Vladimira Titorenka sa Univerziteta Konkordija iz Kvebeka i Erik Simar, predsednik i osnivač biotehničkog društva Idunn Technologies, obavili su više od 10.000 testova za otkrivanje biljnih ekstrakata koji povećavaju vek trajanja kvasca.

Zašto kvasca? Zato što ljudske ćelije i ćelije kvasca stare na sličan način, pa ove potonje predstavljaju idealan ćelijski model za razumevanje mehanizama koji su u osnovi procesa protiv starenja.

Umesto da se bave lečenjem određene vrste bolesti, intervencije u procesu starenja na molekularnom nivou mogu istovremeno da odlože početak i napredak većine bolesti vezanih za starenje“, objašnjava Erik Simar.

„Procenjuje se da bi ova vrsta intervencije mogla da ima mnogo veći uticaj na zdravo starenje i životni vek u odnosu na onaj koji se postiže kada se fokusiramo na svaku bolest posebno.“

„Naše istraživanje takođe daje nove podatke o mehanizmima pomoću kojih hemijska jedinjenja ekstrahovana iz određenih biljaka mogu da uspore biološko starenje“, dodaje prof. Titorenko. Svaki ekstrakt drugačije deluje na ove mehanizme.

Ginko biloba (levo i bela vrba (desno)
Ginko biloba (levo i bela vrba (desno)

„Jedna grupa izolovanih molekula je izvor onoga što se može smatrati najmoćnijom farmakološkom intervencijom za produženje života u dosada objavljenoj naučnoj literaturi: ekstrakt vrbine kore“, kaže se u saopštenju Univerziteta Konkordija.

„Vrbina kora se svakodnevno upotrebljavala u vreme Hipokrata. Tada je preporučivano da se ona žvaće kako bi se ublažili bol i groznica. Istraživanje je utvrdilo da ekstrakt vrbine kore može da poveća prosečni i maksimalni vek kvasca za 475%, odnosno 369%! Ovo je mnogo veći uticaj u odnosu na efekat rapamicina i metformina, dva najpoznatija leka u borbi protiv starenja.“

Metformin je lek koji se obično preporučuje za lečenje dijabetesa tipa 2.
Rapamicin je imunosupresor koji se koristi za sprečavanje odbacivanja presađenih organa.

Celer (levo) i Hristov venac (desno)
Celer (levo) i Hristov venac (desno)

Šest biljnih ekstrakta o kojima je ovde reč su:

  1. Cimicifuga racemosa (crni kohoš)
  2. Valeriana officinalis L. (valerijana)
  3. Passiflora incarnata L. (Hristov venac)
  4. Ginkgo biloba (ginko)
  5. Apium graveolens L. (celer)
  6. Salix alba (bela vrba).
Valerijana (levo) i crni kohoš (desno)
Valerijana (levo) i crni kohoš (desno)

Erik Simar kaže da će ova jedinjenja uskoro biti integrisana u komercijalne proizvode. „Ali prvo moraju biti sprovedena dodatna istraživanja. Zato Idunn Technologies radi zajedno sa četiri univerziteta u okviru šest istraživačkih programa, kako bi istraživanje proširio van ispitivanja kvasca – na jedan model starenja kod životinja, kao i na dva eksperimentalna modela u istraživanju raka.“

Preporučujemo za čitanje: