OECD države: Pad privrede bez presedana

OECD je objavio da države, njene članice beleže pad privrede bez presedana. Trenutni privredni pad je veći od onog zabeleženg na vrhuncu finansijske krize 2008-2009.

U drugom tromesečju 2020. godine, 37 članica Organizacije za privrednu saradnju i razvoj (Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) zabeležilo je privredni pad u odnosu na prethodno tromesečje od 9,8 odsto.

Ovaj pad privrede, nastao pod uticajem pandemije koronavirusa, daleko je nadmašio prethodni. Naime, na vrhuncu svetske finansijske krize, u prvom tromesečju 2009. godine, zabeležen je pad BDP-a od 2,3 odsto.

Među zemljama iz grupe sedam najrazvijenijih privreda sveta – G7, koje su sve članice OECD, daleko najveći pad BDP imala je Velika Britanija. Ova zemlja je zabeležila pad od 20,4 procenta, navodi se u saopštenju OECD.

Za njom ide Francuska, s padom od 13,8 odsto u drugom tromesečju 2020. godine. U prvom kvartalu, ova zemlja je imala pad od 5,9 procenata.

Italija je zabeležila pad privrede od 12,4 odsto, Kanada 12, a Nemačka 9,7 odsto, saopštio je OECD.

Slede SAD sa neznatno blažim padom od 9,5 odsto u drugom tromesečju.

U Japanu, gde su, kako navodi OECD, mere zatvaranja bile manje stroge, BDP je u drugom kvartalu smanjen za 7,8 procenata.

Izvor: RTV

Podsećamo na tekstove: