OECD države: Pad privrede bez presedana

OECD je objavio da države, njene članice beleže pad privrede bez presedana. Trenutni privredni pad je veći od onog zabeleženg na vrhuncu finansijske krize 2008-2009.

U drugom tromesečju 2020. godine, 37 članica Organizacije za privrednu saradnju i razvoj (Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) zabeležilo je privredni pad u odnosu na prethodno tromesečje od 9,8 odsto.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovaj pad privrede, nastao pod uticajem pandemije koronavirusa, daleko je nadmašio prethodni. Naime, na vrhuncu svetske finansijske krize, u prvom tromesečju 2009. godine, zabeležen je pad BDP-a od 2,3 odsto.

Među zemljama iz grupe sedam najrazvijenijih privreda sveta – G7, koje su sve članice OECD, daleko najveći pad BDP imala je Velika Britanija. Ova zemlja je zabeležila pad od 20,4 procenta, navodi se u saopštenju OECD.

Za njom ide Francuska, s padom od 13,8 odsto u drugom tromesečju 2020. godine. U prvom kvartalu, ova zemlja je imala pad od 5,9 procenata.

Italija je zabeležila pad privrede od 12,4 odsto, Kanada 12, a Nemačka 9,7 odsto, saopštio je OECD.

Slede SAD sa neznatno blažim padom od 9,5 odsto u drugom tromesečju.

U Japanu, gde su, kako navodi OECD, mere zatvaranja bile manje stroge, BDP je u drugom kvartalu smanjen za 7,8 procenata.

Izvor: RTV

Podsećamo na tekstove: