Početna Magazin Godine Protest penzionera 1. maja u Beogradu

Protest penzionera 1. maja u Beogradu

Protest penzionera 1. maja u Beogradu

Udruženje sindikata penzionera Srbije i udruženja vojnih penzionera učestvovaće na skupu povodom Praznika rada koji organizuju Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost.

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) i udruženja vojnih penzionera učestvovaće na skupu povodom Praznika rada koji organizuju Ujedinjeni granski sindikati (UGS) Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) – čiji je kolektivni član USPS.

Skup će početi u 11 časova, ali će okupljanje početi od 10.30. na Trgu Nikole Pašića.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na skupu će biti pročitan Prvomajski proglas, a okupljenima će se obratiti predsednici dve sindikalne centrale – Ljubisav Orbović i Branislav Čanak.

Biće izveden i kraći performans. Kako je rečeno na konferenciji za medije, sindikati imaju dva sredstva borbe: glas i papir. U petak, 1. maja, pokazaće „kako papir može da bude glasan“.

Nakon performansa, učesnici skupa će se u koloni uputiti ka Slaviji gde će biti položeno cveće na spomenik Dimitriju Tucoviću, a u povratku će, simbolično, ostaviti poruke ispred zgrade Vlade Srbije.

Kao uvod u ovaj veliki prvomajski skup, 29. i 30. aprila, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici i Kragujevcu biće održana kampanja posvećena dostojanstvenom radu, afirmaciji i unapređenju prava zaposlenih i porukama vezanim za Praznik rada. Na punktovima će biti deljeni flajeri odštampani za ovu priliku.

  • Beogradu, kampanja će se sprovoditi na pet punktova (Terazije, Trg Nikole Pašića, Slavija, Knez Mihajlova, Ušće), u periodu od 11 do 17 časova.
  • Kragujevcu, kampanja će se odvijati u pešačkoj zoni na platou ispred Zlatne ruže, u periodu od 11 do 15 časova.
  • Nišu, kampanja će se sprovoditi u Obrenovićevoj ulici, ispred TC Kalča, u periodu od 12 do 16 časova.

Za druge gradove još uvek nemamo tačne informacije.

Izveštaj sa konferencije za medije: Prvomajski protest 2015 – o radnicima i penzionerima, o novčaniku i budžetu, o borbi i ćevapima, o ukradenim i privatnim penzijama

Podsećamo, dosadašnjim aktivnostima, Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) učinilo je nekoliko značajnih inicijativa:

Sa protesta 15. aprila penzioneri su uputili i dva otvorena pisma: