Početna Magazin Godine Vojni penzioneri podržavaju protest penzionera

Vojni penzioneri podržavaju protest penzionera

Vojni penzioneri podržavaju protest penzionera

Udruženja vojnih penzionera u svom saopštenju za štampu od 10. aprila 2015. godine objavila su da podržavaju protest u organizaciji Udruženja sindikata penzionera Srbije 15. aprila 2015. godine naTrgu Nikole Pašića u Beogradu.

Među udruženjima vojnih penzionera koja stoje iza ovog saopštenja jesu:

  • Udruženje penzionisanih podoficira  Srbije (UPPS)
  • Asocijacija penzionisanih pripadnika Vojske Srbije  (APPVS)
  • Asocijacija vojnih veterana Srbije (AVVS)
  • Udruženje vojnih beskućnika Srbije (UVBS)
  • Udruženje penzionisanih vojnih lica Apatin (UPVLA)

Povodom zakazivanja protesta penzionera 15. aprila u Beogradu, od strane Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS), navedena udruženja vojnih penzionera daju sledeće saopštenje:

„U populaciji penzionera, vojni penzioneri su posebno diskrimimisani jer im od 2008. godine, penzije nisu usklađene za 11,06 odsto kao ostalim penzionerima.

Sa smanjenjem penzija na osnovu neustavnog zakona, nama su penzije umanjene preko 30 odsto. U sporovima koje vodimo protiv Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RF PIO) dobili smo nekoliko odluka Ustavnog i bezbroj odluka Upravnog suda koje niži sudovi i RF PIO ne sprovode.

RF PIO na takav način nanosi ogromne štete fondu i građanima Srbije. Zbog toga smo organizovali više protesta ispred Vlade Srbije i sudova u Nišu.

U odnosu na vojne penzionere postoje predrasude o visini penzija dok veliki procenat naših kolega i KVP imaju penzije ispod 30.000 dinara i nema rešeno stambeno pitanje.

Zbog toga podržavamo zalaganje za poštovanje Ustava i zakonitosti u Srbiji. Udruženja vojnih penzionera podržavaju ovaj protest i pozivaju svoje članove da u njemu učestvuju“ – navodi se u saopštenju.