Magazin Godine Srbija

Vojni penzioneri podržavaju protest penzionera

Udruženja vojnih penzionera u svom saopštenju za štampu od 10. aprila 2015. godine objavila su da podržavaju protest u organizaciji Udruženja sindikata penzionera Srbije 15. aprila 2015. godine naTrgu Nikole Pašića u Beogradu.

Među udruženjima vojnih penzionera koja stoje iza ovog saopštenja jesu:

  • Udruženje penzionisanih podoficira  Srbije (UPPS)
  • Asocijacija penzionisanih pripadnika Vojske Srbije  (APPVS)
  • Asocijacija vojnih veterana Srbije (AVVS)
  • Udruženje vojnih beskućnika Srbije (UVBS)
  • Udruženje penzionisanih vojnih lica Apatin (UPVLA)

Povodom zakazivanja protesta penzionera 15. aprila u Beogradu, od strane Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS), navedena udruženja vojnih penzionera daju sledeće saopštenje:

“U populaciji penzionera, vojni penzioneri su posebno diskrimimisani jer im od 2008. godine, penzije nisu usklađene za 11,06 odsto kao ostalim penzionerima.

Sa smanjenjem penzija na osnovu neustavnog zakona, nama su penzije umanjene preko 30 odsto. U sporovima koje vodimo protiv Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RF PIO) dobili smo nekoliko odluka Ustavnog i bezbroj odluka Upravnog suda koje niži sudovi i RF PIO ne sprovode.

RF PIO na takav način nanosi ogromne štete fondu i građanima Srbije. Zbog toga smo organizovali više protesta ispred Vlade Srbije i sudova u Nišu.

U odnosu na vojne penzionere postoje predrasude o visini penzija dok veliki procenat naših kolega i KVP imaju penzije ispod 30.000 dinara i nema rešeno stambeno pitanje.

Zbog toga podržavamo zalaganje za poštovanje Ustava i zakonitosti u Srbiji. Udruženja vojnih penzionera podržavaju ovaj protest i pozivaju svoje članove da u njemu učestvuju” – navodi se u saopštenju.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

1 Comment

Click here to post a comment
  • Bjelivuk Mile

    Tužan dan: Danas je Veliki petak, veliki hrišćanski praznik, odnosno Svetac! Danas se ne oglašavaju crkvena zvona, danas se ne peva i ne veseli. Danas se plače. I baš taj i takav dan kao da je postao sinonim vojnopenzionerskoj populaciji, tužnoj, utučenoj, letargičnoj, bezvoljnoj, plačljivoj…nezainteresovanoj za svoju sudbinu i ne samo za svoju, jer mnogi još uvek hrane malu decu, nedoraslu vremenu i u njemu izgubljenima. Mnogi vojni penzioneri nastavljaju s praksom predavanja bez borbe, pristaju na ponižavanja i diskriminaciju, nastavljaju da budu čuvari države, pa “neće da protestuju protiv nje…”, nesvesni da time samo pokazuju svoje neznanje o pojmu države i vlasti, da to nije isto, iako vlast pokušava da sebe poistoveti s državom. Pristaju ili prećutno prihvataju da im vlast ne isplaćuje dug, da im dodatno otima od penzije, da ih ignoriše kao da nisu niko i ništa… Srećni vam Vaskršnji praznici drage kolege, vama koji ste vernici i vama koji mislite da je sva sreća prošetati se kejom pored Save i Dunava, misliti da ste živi što udišete vazduh, što gledate u nebo i očekujete da vam s njega padne 11.06 duga i da vam se vrati 25%otetog od vaše penzije. Protest penzionera Srbije protiv nepravde i nereagovanja Ustavnog suda je 15.04., na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, prošetajte do tog Trga, privirite, ako ne smete da se otkrijete! Normalno, ovaj poziv, apel… se ne odnosi na one koji se hrabro i dostojanstveno bore za svoja prava i koji ne prihvataju ni jednu vlast koja ih laže, obmanjuje, ignoriše, ponižava…Ovo nije ni poziv na rušenje vlasti, ali jeste poziv na protest protiv nakaradnih odluka te vlasti, a njih je svakim danom sve više i više.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija