Početna Magazin Godine Društvo Otvoreno pismo Udruženja sindikata penzionera Srbije Ustavnom sudu Republike Srbije

Otvoreno pismo Udruženja sindikata penzionera Srbije Ustavnom sudu Republike Srbije

Otvoreno pismo Udruženja sindikata penzionera Srbije Ustavnom sudu Republike Srbije

Sa Javnog skupa koji je organizovan 15. aprila 2015. godine, Udruženje sindikata penzinera Srbije (USPS) uputilo je Ustavnom sudu Republike Srbije, odnosno svakom njegovom članu poimenice, otvoreno pismo koje u nastavku u celini objavljujemo.

Ustavnom sudu Republike Srbije

Poštovani,

Obraćamo vam se kao najvišoj sudskoj instanci Republike Srbije, instituciji koja je iznad svih inistitucija, iznad Predsednika, iznad Parlamenta i iznad Vlade, kao prva i poslednja odbrana vladavine prava u ovoj zemlji. Obraćamo vam se u ime više od 600 hiljada građana kojima su flagrantno oduzeta prava na mirno uživanje na zakonu stečenih penzija Zakonom o privremenom uređenju, donetim u Skupštini Srbije objavljenom u Sl. glasniku RS 116/14.

Obraćamo vam se kao ljudima u koje građani imaju najveće poverenje, ljudima kojima je poverena uloga da budu poslednji bedem u očuvanju zakonitosti i odbrani Ustava od izvršne i zakonodavne vlasti u odbrani ustavnog principa vladavine prava, svesni da odstupanje od tih principa znači negaciju samog bića pravne države.

Svojim potezima kršenja Ustava i ljudskih prava ogromne populacije penzionera, ova vlada evidentno gubi legitimitet i racionalnost bez presedana u istoriji savremenih, civilizovanih, demokratskih i građanskih društava, uvlačeći u svoje ishitrene nezakonite odluke sve institucije našeg društva, pa i Ustavni sud.

Istorija će bez svake sumnje reći svoje, a ni mi, savremenici, nećemo moći da izbegnemo svoj deo odgovornosti, kako za činjenje, tako i za nečinjenje. Zato ne dozvolite da ostanemo upamćeni kao saučesnici i nemi posmatrači jednog neracionalnog eksperimenta koji se izvodi in vivo samo zbog činjenice da ova Vlada ima većinu u Skupštini kao najvišem zakonodavnom telu.

Molimo vas da nađete snage i odolite svim pritiscima. Da ne dozvolite da budete alibi ovoj vlasti koja želi da uzme i vas, članove Ustavnog suda, kao taoce svojih nezakonitih odluka na štetu ogromnog broja građana .

Mi penzioneri verujemo u vas, zato vam se i obraćamo ovim otvorenim pismom. Verujemo u vaše ljudsko poštenje, profesionalno dostojanstvo i društvenu odgovornost. Verujemo da ćete naći dovoljno snage i hrabrosti da proglasite Zakon neustavnim. Verujemo da nećete dozvoliti da vaša imena budu upisana u knjigu beščašća zajedno sa mnogim imenima ove vlasti. Vaša hrabra i pravična odluka biće i svojevrstan putokaz budućim generacijama studenata, pravnika, sudija, svima kojima je društvo poverilo časnu i tešku dužnost da dele pravdu.

Časne sudije Ustavnog suda. Predsednice gospođo Vesna Ilić Prelić, prof. dr Olivera Vučić, Bratislave Dokiću, prof. dr Agnes Kartag – Odri, Milane Markoviću, dr Dragiša B. Slijepčeviću, prof. dr Dragane M. Stojanoviću, Sabahudine Tahiroviću, prof dr.Marija Draškić, prof dr.Gorane P. Iliću, Katarina Manojlović Andrić, dr Boso Nenadić, Milane Staniću, mr.Tomislave B. Stojkoviću i Predraže Cvetkoviću, zadatak koji je pred vama nesumnjivo je težak, možda za nekog naizgled i nemoguć, ali utoliko će vaša odluka biti časnija i vredna divljenja.

U Beogradu 15. aprila 2015.

UDRUŽENjE SINDIKATA PENZIONERA SRBIJA

pismo penzioneri ustavni sud

%d bloggers like this: