Društvo Magazin Godine Srbija

Otvoreno pismo Udruženja sindikata penzionera Srbije Ustavnom sudu Republike Srbije

Sa Javnog skupa koji je organizovan 15. aprila 2015. godine, Udruženje sindikata penzinera Srbije (USPS) uputilo je Ustavnom sudu Republike Srbije, odnosno svakom njegovom članu poimenice, otvoreno pismo koje u nastavku u celini objavljujemo.

Ustavnom sudu Republike Srbije

Poštovani,

Obraćamo vam se kao najvišoj sudskoj instanci Republike Srbije, instituciji koja je iznad svih inistitucija, iznad Predsednika, iznad Parlamenta i iznad Vlade, kao prva i poslednja odbrana vladavine prava u ovoj zemlji. Obraćamo vam se u ime više od 600 hiljada građana kojima su flagrantno oduzeta prava na mirno uživanje na zakonu stečenih penzija Zakonom o privremenom uređenju, donetim u Skupštini Srbije objavljenom u Sl. glasniku RS 116/14.

Obraćamo vam se kao ljudima u koje građani imaju najveće poverenje, ljudima kojima je poverena uloga da budu poslednji bedem u očuvanju zakonitosti i odbrani Ustava od izvršne i zakonodavne vlasti u odbrani ustavnog principa vladavine prava, svesni da odstupanje od tih principa znači negaciju samog bića pravne države.

Svojim potezima kršenja Ustava i ljudskih prava ogromne populacije penzionera, ova vlada evidentno gubi legitimitet i racionalnost bez presedana u istoriji savremenih, civilizovanih, demokratskih i građanskih društava, uvlačeći u svoje ishitrene nezakonite odluke sve institucije našeg društva, pa i Ustavni sud.

Istorija će bez svake sumnje reći svoje, a ni mi, savremenici, nećemo moći da izbegnemo svoj deo odgovornosti, kako za činjenje, tako i za nečinjenje. Zato ne dozvolite da ostanemo upamćeni kao saučesnici i nemi posmatrači jednog neracionalnog eksperimenta koji se izvodi in vivo samo zbog činjenice da ova Vlada ima većinu u Skupštini kao najvišem zakonodavnom telu.

Molimo vas da nađete snage i odolite svim pritiscima. Da ne dozvolite da budete alibi ovoj vlasti koja želi da uzme i vas, članove Ustavnog suda, kao taoce svojih nezakonitih odluka na štetu ogromnog broja građana .

Mi penzioneri verujemo u vas, zato vam se i obraćamo ovim otvorenim pismom. Verujemo u vaše ljudsko poštenje, profesionalno dostojanstvo i društvenu odgovornost. Verujemo da ćete naći dovoljno snage i hrabrosti da proglasite Zakon neustavnim. Verujemo da nećete dozvoliti da vaša imena budu upisana u knjigu beščašća zajedno sa mnogim imenima ove vlasti. Vaša hrabra i pravična odluka biće i svojevrstan putokaz budućim generacijama studenata, pravnika, sudija, svima kojima je društvo poverilo časnu i tešku dužnost da dele pravdu.

Časne sudije Ustavnog suda. Predsednice gospođo Vesna Ilić Prelić, prof. dr Olivera Vučić, Bratislave Dokiću, prof. dr Agnes Kartag – Odri, Milane Markoviću, dr Dragiša B. Slijepčeviću, prof. dr Dragane M. Stojanoviću, Sabahudine Tahiroviću, prof dr.Marija Draškić, prof dr.Gorane P. Iliću, Katarina Manojlović Andrić, dr Boso Nenadić, Milane Staniću, mr.Tomislave B. Stojkoviću i Predraže Cvetkoviću, zadatak koji je pred vama nesumnjivo je težak, možda za nekog naizgled i nemoguć, ali utoliko će vaša odluka biti časnija i vredna divljenja.

U Beogradu 15. aprila 2015.

UDRUŽENjE SINDIKATA PENZIONERA SRBIJA

pismo penzioneri ustavni sud


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

2 Comments

Click here to post a comment
 • Poštovane kolege,
  želim da izrazim duboko poštovanje za sve što ste dosada preduzeli. nažalost bez podrške potkupljenog rukovodstva penzionera. I ako ste usamljeni u vašim ispravnim stavovima mislim da sa malo više agresivnosti, može se doći do uspeha. Zato predlažem da pokrenete inicijativu za potpis peticija i to:
  1. za smenu rukovodstva Udruženja penzionera Srbije i
  2. zahtev Ustavnom sudu da donese odluku po inicijativi.
  Takođe predlažem da pomognete oštećenim penzionerima tako što bi odštampali i na prigodan način objavili obrazac tužbe, koju bi svako pojedinačno podneo nadležnom sudu.
  Hiljade potpisa i tužbi bi sigurno doprineli da se izađe iz totalne blokade koju je režirala aktuelna vlast i da se ovom očiglednom kršenju prava i diskriminaciji penzionera priđe ozbiljnije.
  Pošto sam po struci dipl. pravnik, spreman sam da se aktivno uključim u sve ove aktivnosti.

  • Potpuno ste u pravu, odgovorite ili javno objavite šta i kako možemo da uradimo, kako da se uključimo u borbu za pravdu. Napravite obrazac i pošaljite (meni možete mejlom) da se što više penzionera uključi/priključi toj akciji. Ja se dobrovoljno prijavljujem da u svom okruženju delim obrasce koje treba penzioneri da prikupe da bi nas bilo što više za tužbu Sudu u Strazburu ili šta već mislite da je merodavno uraditi.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija