Početna Magazin Godine Društvo Prvomajski proglas srpskih sindikata

Prvomajski proglas srpskih sindikata

Prvomajski proglas srpskih sindikata

Prvomajski proglas Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost koji je prosleđen svim sindikalnim organizacijama i koji će biti pročitan na prvomajskom skupu na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tekst Prvomajskog proglasa prenosimo neizmenjen, u celosti.
Tekst je ilustrovan Penzinovom ilustracijom Prvi maj – praznik radnika


Verovali smo da je u XXI veku, u zemlјi koja se proklamuje kao demokratska, nemoguće da bude donet Zakon o radu uprkos protivlјenju radnika i sindikata.

Donet je.

Verovali smo da je nemoguće da bude usvojen Zakon o PIO po hitnom postupku i bez konsultacija sa socijalnim partnerima.

Usvojen je.

Verovali smo da je nemoguće da budu smanjene plate i penzije, iako su jedva dovolјne za preživlјavanje.

Smanjene su.

Verovali smo da će biti uvažavan glas radnika koji stvaraju i glas penzionera koji su stvarali da o onome što je stvoreno i odlučuju.

I opet su nas razuverili.
Promenimo to stanje!

Budimo solidarni u odbrani našeg prava za veće učešće u odlučivanju o ekonomskom i socijalnom razvoju. Založimo se za istinske vrednosti, u kojima će rad i kvalitet biti poštovani, a država biti racionalna i socijalno odgovorna. Zahtevajmo istinsko socijalno partnerstvo i istinske, duboke promene razvoja, koje će obezbediti balans ekonomskog i socijalnog. Angažujmo se na stvaranju naše budućnosti, jer ona zavisi od svih nas zajedno.

Dajmo šansu radu!

Naš prioritet bio je i ostao razvoj i rad za sve, zarade i penzije od kojih se može pristojno živeti, a ne samo preživlјavati.
Danas se osporava uloga sindikata. Važne odluke koje utiču na živote svih nas donose se bez našeg učešća, koriste se u populističke ili stranačke svrhe. Od razočaranih, izneverenih i siromašnih se zahteva da se odreknu i svoje organizacije. Vrši se pritisak da se u sindikate ne učlanjavaju, već prepuste sudbini. Sindikati, istinski borci za prava radanika se optužuju da traže prekomerna prava, a u antisindikalnom naletu zahteva se i da tiho i polako napuste društvenu scenu.

Ne budimo apatični i nezainteresovani!

Samo solidarni i zajedno možemo kreirati našu budućnost!

Zbijajmo svoje redove!

Moramo biti glasni, rešeni, sposobni i posvećeni da ostvarimo ono što je interes našeg članstva, interes radnika i svih građana Srbije.

Budimo solidarni u borbi za bolјu
budućnost!
Pokažimo to danas, na naš i vaš dan – Prvi maj!