Foto albumi Godišnji kalendar Penzina

Prvi maj – Praznik radnika

Prvi maj je međunarodni praznik rada kojim se obeležava početak protesta 50.000 radnika u Čikagu 1886. godine na kome je zahtevano radno vreme od osam sati.

U narednim danima u sukobima sa policijom i štrajkbrejkerima život je izgubilo nekoliko radnika, da bi situacija kulminirala kada je bomba bačena na policajce i usmrtila sedmoricu. Nikada nije utvrđeno ko je za bio odgovoran za ovaj čin, ali su vlasti bez dokaza osudile na smrt osam radnika anarhista.

250.000 ljudi ispratilo je njihovu pogrebnu povorku, a na Prvom kongresu 2. Internacionale 1889. godine odlučeno je da Prvi maj bude praznik svih zemalja. 

Borba za 8-časovno radno vreme trajala je vek i po, od početka 19. veka do posle Drugog svetskog rata. Danas su radnička prava pomalo “passé” i moderni radnici nekako se previše olako odriču prava za koje su se izborile generacije a borba radnika biva zaboravljena.

Zanimljivo je da Sjedinjene Američke Države, gde je sve počelo, svoj Dan rada obeležavaju svakog prvog ponedeljka u septembru.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija