Početna Magazin Godine Istorija Prvi maj – Praznik radnika

Prvi maj – Praznik radnika

Prvi maj – Praznik radnika

Prvi maj je međunarodni praznik rada kojim se obeležava početak protesta 50.000 radnika u Čikagu 1886. godine na kome je zahtevano radno vreme od osam sati.

U narednim danima u sukobima sa policijom i štrajkbrejkerima život je izgubilo nekoliko radnika, da bi situacija kulminirala kada je bomba bačena na policajce i usmrtila sedmoricu. Nikada nije utvrđeno ko je za bio odgovoran za ovaj čin, ali su vlasti bez dokaza osudile na smrt osam radnika anarhista.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

250.000 ljudi ispratilo je njihovu pogrebnu povorku, a na Prvom kongresu 2. Internacionale 1889. godine odlučeno je da Prvi maj bude praznik svih zemalja. 

Borba za 8-časovno radno vreme trajala je vek i po, od početka 19. veka do posle Drugog svetskog rata. Danas su radnička prava pomalo „passé“ i moderni radnici nekako se previše olako odriču prava za koje su se izborile generacije a borba radnika biva zaboravljena.

Zanimljivo je da Sjedinjene Američke Države, gde je sve počelo, svoj Dan rada obeležavaju svakog prvog ponedeljka u septembru.