Početna Magazin Godine Ekonomija Udruženje penzionera Srbije najavljuje proteste i preti Strazburom

Udruženje penzionera Srbije najavljuje proteste i preti Strazburom

Udruženje penzionera Srbije najavljuje proteste i preti Strazburom

Predstavnici Udruženja sindikata penzionera Srbije najavljuju organizovanje dva protesta: prvi protest – 24. marta, biće u PIO fondu, a drugi – početkom aprila, na Trgu Nikole Pašića.

Potpredsednik Udruženja Mihajlo Radović, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, rekao je da je od PIO fonda zatraženo da se izdaju rešenja o smanjenju penzija, na osnovu kojih bi penzioneri mogli da se obrate drugim sudskim instancama. Od Fonda su dobili odgovor da je to privremeno rešenje i da je iznos penzija napisan na čeku.

Zbog ponašanja odgovornih u PIO fondu, predstavnici sindikata penzionera razmišljaju o podnošenju krivičnih prijava, pripremili su i pojedinačne blanko tužbe koje svaki penzioner može da popuni, a sindikat će ga dalje zastupati pred Upravnim sudom.


 Udruženje sindikata penzionera Srbije okrivilo je Upravni odbor PIO fonda, na čelu sa direktorkom Draganom Kalinović, i za učestvovanje u rasprodaji rehabilitacionih centara koji su građeni od sredstava iz penzionog fonda.


U vezi sa drugim protestom, predsednik Udruženja Milorad Vujasinović rekao je, kako prenosi Tanjug, da su na protest pozvani i vojni penzioneri, ali i ekonomisti i svi zainteresovani građani.

On je naglasio da u Srbiji živi više od 300.000 penzionera samaca, da 30 odsto penzionera izdržava decu ili unuke u uslovima sve težeg ekonomskog stanja kada cene stalno rastu, a penzije se smanjuju.

Udruženje sindikata penzionera Srbije USPS, novembra prošle godine, predalo je Inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti zakona kojim se reguliše smanjenje penzija.

Za sada imamo samo informaciju da je Ustavni sud uzeo u razmatranje ovu našu inicijativu, ali to nadležne u PIO fondu nije sprečilo da isplaćuju umanjene penzije, što su penzioneri od njih tražili, kako bi se predupredile ogromne šteta zbog tužbi penzionera koje će uslediti posle ovakve odluke„, kaže potpredsednik Radović.

Udruženje sindikata penzionera Srbije sačekaće još neko „razumno vreme“ stav Ustavnog suda Srbije o tome da li je odluka vlade, da za 22 i 25 odsto smanji penzije veće od 25.000 dinara, u skladu sa našim najvišim pravnim aktom, posle čega će se obratiti sudu u Strazburu.

Udruženje sindikata penzionera smatra da je ovakva odluka protivna važećem Zakonu PIO.

Vladimir Dedić, član predsedništva ovog udruženja juče nije mogao da precizira koji je to „razuman rok“, ali je rekao da se neće čekati duže od pola godine do godinu, jer su penzionerima uskraćena osnovna prava da im se isplaćuju onolike penzije kolike su stvarno zaradili, prenosi Politika.

Milorad Vujasinović, predsednik Udruženja, kaže da su penzioneri dodatno obmanuti, jer im prilikom smanjivanja penzije niko nije rekao da će doći do poskupljenja goriva, grejanja, a sada i struje.

Penzionere posebno obeshrabruju najave iz Fiskalnog saveta da sva dosadašnja ušteda nije dovoljna da se popuni republički budžet, pa se većina pribojava novog smanjenja penzija.

Penzioneri, kako je novinarima objasnio Dedić se plaše da bi penzije mogle biti još manje na osnovu činjenice da je BDP pao za 1,5 odsto, a da se očekuje da će u ovoj godini pasti za još od 0,5 do jedan procenat.

Politika prenosi da su predstavnici penzionera, ogorčeni situacijom u kojoj su se našli, pitali i u čemu se ogledaju reforme o kojima slušaju svakog dana, kada ih nema ni u pravosuđu, ni u državnoj i poreskoj upravi.

„Obećano je progresivno oporezivanje bogatih kako bi i oni podneli teži sistem reformi. Ništa od toga“, kaže predsednik Milorad Vujasinović.