Početna Magazin Godine Društvo Otvoreno pismo Udruženja sindikata penzionera Srbije poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije

Otvoreno pismo Udruženja sindikata penzionera Srbije poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije

Otvoreno pismo Udruženja sindikata penzionera Srbije poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) uputilo je 15. aprila 2015. godine otvoreno pismo poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije koje u nastavku u celini navodimo.

POSLANICIMA NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE

 

Poštovana gospodo poslanici Narodne skupštine!

Mi penzioneri Srbije, nas više od sedam stotina hiljada neposredno oštećenih Zakonom o privremenom uređenju načina isplate penzija, obraćamo se vama, članovima najvišeg predstavničkog i zakonodavnog doma Republike Srbije da bismo vam još jednom ukazali na pravno i materijalno nasilje učinjeno nad najstarijom i najugroženijom populacijom u srpskom društvu.

Obraćamo vam se da vas podsetimo na obećanja koja ste nam dali samo godinu dana ranije kroz reči predsednika Vlade i prvog čoveka najveće parlamentarne stranke:

„Kakve god reforme da preduzimamo, šta god da se zbiva, dragi prijatelji, imajte na umu jednu stvar koju vam garantujem – penzioneri će biti poslednji u čija će prava bilo ko smeti da dira u državi. Bolje sa naše grbače da se skida sve što može, a penzionerima nema šta da se uzima.“

Ovo nam je obećao Aleksandar Vučić, na predizbronom mitingu 10. marta prošle (2014) godine u zemunskoj hali „Pinki“…

Na žalost prevario nas je.

Mi, penzioneri Srbije, koji smo tokom svog radnog veka izdvajali sredstva i uplaćivali u Fond PIO, verujući da ćemo dočekati mirnu i sigurnu starost, došli smo prvi pod udar mera ove vlade. Vi, poslanici ove Narodne skupštine, izglasali ste taj neustavni zakon kojim ste sve penzionere doveli na ivicu egzistencije, ugrozili im ionako teške životne uslove i egzistenciju njihovih porodica. Da li znate, gospodo poslanici, da najveći broj penzionera od svojih penzija izdržava i svoju većinom nezaposlenu decu i svoje unuke? Ugrozili ste opstanak mnogih porodica i mnoge doveli do prosjačkog štapa.

Donošenjem ovog Zakona učinili ste i tešku povredu Ustava ove zemlje koji garantuje svakom građaninu stečena prava i mirno uživanje imovine. Prekršili ste mnogobrojne međunarodne konvencije o ljudskim pravima i nepovredivosti na zakonu stečene imovine, konvencije koje ste potpisali, i koje vas obavezuju .

Zato vas pozivamo da pokrenete inicijativu za poništavanje tog otimačkog zakona koji je u suprotnosti sa svim civilizacijskim i demokratskim normama, suprotan Ustavu i zdravom razumu!

 

U Beogradu, 15. aprila 2015.

Sindikat penzionera Srbije

pismo penzioneri poslanici skupstina