Početna Magazin Godine Ustavnom sudu predata Inicijativa za ocenu ustavnosti zakona o smanjenju penzija (video)

Ustavnom sudu predata Inicijativa za ocenu ustavnosti zakona o smanjenju penzija (video)

Udruženje sindikata penzionera Srbije – USPS podnelo je Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija. Članovi Udruženja smatraju da je Zakon neustavan jer je, kako su objasnili, penzija stečeno i neotuđivo pravo, lična imovina koja se ne može umanjivati.

Penziju su penzioneri ostvarili uplatom doprinosa i ona predstavlja stečeno pravo iz rada, a Ustav Srbije garantuje da se stečeno pravo ne može umanjiti jer predstavlja imovinu koja ne može biti menjana odlukama Skupštine ili Vlade.

Profesorka ustavnog prava Marijana Pajvančić smatra da je inicijativa za ocenu ustavnosti u potpunosti osnovana. Ona je napomenula i da ovaj zakon krši i pravilo prema kome mora postojati srazmera između izdvajanja koje je svaki zaposleni davao u Penzioni fond i visine njegove penzije.

„Ovo nije socijalna mera, znači pravo na penziju je jedno stečeno pravo. To je pravo koje je nastalo iz ugovornog odnosa pojedinca i Fonda, a ne ugovornog odnosa između pojedinca i budžeta Srbije i te se stvari ne mogu brkati“, rekla je prof. Pajvančić, a prenosi RTV.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Aniko Muškinjo Hajnrih, pokrajinski ombudsman kaže da bi i penzionerima i zaposlenima bilo na raspolaganju više pravnih sredstava da su penzioneri dobili rešenje o umanjenju penzija. Ovako je zakon teško napasti jer je perfidno napisan.

I na jugu Srbije penzioneri se slažu da se stečena prava ne mogu umanjivati. „Penzije ne mogu biti umanjene na način na koji je Vlada Srbije usvojila, i nadam se da će Ustavni sud odlučiti u korist penzionera“, izjavio je, kako prenosi Plus online Rodoljub Ćirić, predsednik Samostalnog sidikata opštine Pirot.

Inicijativa pred Ustavnim sudom poslednje je pravno sredstvo u pravnom sistemu Srbije. Penzioneri, međutim, mogu pokrenuti postupak i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, pred kojim su se već vodila dva slična postupka. U oba slučaja sud nije dopustio ovu vrstu smanjivanja.