USPVLS: Do kada manipulacije penzionerima?

U vezi sa vestima o povećanju penzija i dodeli jednokratne novčane pomoći, Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije je izdalo Saopštenje koje u celosti prenosimo.

Terorisanje penzionera i javnosti Srbije vestima o povećanju penzija i dodeli jednokratne novčane pomoći penzionerima je nastavljeno. Umesto direktora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) odluku i vest nam je saopštio predsednik Srpske napredne stranke (SNS) na sednici Glavnog odbora koju su prenosile sve televizije pod kontrolom.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Iako traje neprekidno, može se reći da je predizborna kampanja za parlamentarne izbore u 2020. godini brojem televizija koje su je prenosile, počela brže bolje i jače.

Jednokratna pomoć od 5.000 dinara u decembru i nikad veće povećanje u januaru naredne godine jeste vest koja penzionerima treba da zameni siromaštvo i sve do sada oteto. Ustvari, kao i do sada, izjava predsednika je najava izbora i manipulacija starim i bolesnim penzionerima koja traje godinama.

Osnovne poruke u manipulaciji su:

 • uspešno izvršene finansijske reforme zahvaljujući odricanju penzionera za postizanje finansijske stabilnosti
 • predsednik svega u Srbiji vodi računa o standardu penzionera
 • u budžetu postoji suficit
 • penzije su nikada veće
 • penzioneri će dobiti najveće povećanje iz realnih izvora
 • prethodna vlast je neodgovornim povećanjem penzija u drugoj polovini 2008. godine ugrozila finansijsku stabilnost penzijskog sistema itd.

O početku predizborne kampanje govore i informacije o organizovanju izleta penzionera koje rukovodstva udruženja penzionera plaćaju predajom spiskova opštinskim odborima SNS sa podacima svojih članova (adresa stanovanja, JMBG i broj telefona).

Mediji koji objavljuju ovakve najave prikrivaju činjenice:

 • o podržavljenju Fonda PIO
 • o dugogodišnjoj privatizaciji odnosno otimanju njegove imovine
 • o potpunoj obustavi redovnog usklađivanja penzija sa rastom cena i BDP
 • o ignorisanju ustavne obaveze države da penzionerima oštećenim smanjenjem penzija vrati dug sa kamatom
 • da je uvećanje uz penziju delu penzionera sa penzijama do 34.005 dinara od decembra 2018. godine uvredljiva i jeftina kupovina glasova na najavljenim izborima
 • da je navodna finansijska stablizacija postignuta samo preko leđa penzionera dok su gubici javnih preduzeća povećani, a troškovi za plate zaposlenih u javnom sektoru znatno iznad sedam odsto koliko je Zakonom o budžetu bilo određeno.

Umanjivanjem od 2013. godine a zatim i potpunom obustavom redovnog usklađivanja penzija u skladu sa rastom cena i BDP od 2015. godine, ostvarene su najveće uštede odnosno otimanje od svih penzionera u Srbiji koje se procenjuju i do pet milijardi evra u periodu od 2012. do kraja 2019. godine.

Nuđenje novčane pomoći posle bahatog i ničim opravdanaog smanjivanja kupovne moći penzija je prevara na koju naseda najveći broj penzionera kojima penzija ne obezbeđuje ni minimum životnih potreba i dostojanstva. U ostvarivanju manipulacije nezamenljivu ulogu imaju mediji pod kontrolom atuelne vlasti.

Redovno usklađivanje penzija je, ustvari, vraćanje penzionerima dela prihoda budžeta koji je uvećan povećanjem poreza i akciza na povećane cene roba i usluga. Ukoliko nema usklađivanja, ti uvećani prihodi budžeta se raspodeljuju na druge troškove, a penzije se tako obezvređuju jer im se smanjuje kupovna moć.

Za redovno usklađivanje penzija sa rastom cena nisu potrebna dodatna finansijska sredstva jer ona već postoje zbog uvećanja prihoda budžeta od poreza na uvećane cene. Isto tako, zbog povećanih plata, dolazi i do uvećanja prihoda Fonda PIO od uvećanih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Prema statističkim podacima koje je koristio Fiskalni savet u svojoj analizi „U potrazi za ekonomski održivom i društveno prihvatljivom formulom za usklađivanje penzija“ od 6. februara 2019. godine, vidljivo je da je inflacija u periodu od 2012. do 2018. godine iznosila 26,6 odsto a rast BDP 12,1 odsto (Tabela 1.). To znači da je penzije trebalo uskladiti za najmanje 26,6 odsto, odnosno usklađivanje je svake godine trebalo da bude najmanje pet-šest odsto.

Ove činjenice se mogu utvrditi i poređenjem prosečne penzije i plate iako je rast plata zaposlenih u delu javnog sektora takođe bio usporen. U tom periodu su penzije usklađene samo za 8,9 odsto, što znači da su penzioneri ostali uskraćeni samo po osnovu rasta cena odnosno inflacije za 17,4 odsto jednokratno dok bi parcijalno (godišnje) usklađivanje ukupno bilo i do 25 odsto kumulativno.

Obustavljanjem redovnog usklađivanja penzija aktuelna vlast je isto tako trajno oštetila i oko 450.000 novih penzionera kojima je početna penzija određena na osnovu vrednosti opšteg boda koji od 2012. godine nije adekvatno usklađivan sa rastom cena i BDP.

Smanjivanjem i neusklađivanjem penzija dodatno je urušeno poverenje u penzijski sistem Srbije. Tako je u periodu navodnog spašavanja javnih finasija smanjenjem i neusklađivanjem penzija broj uplata na minimalnu osnovicu povećan skoro za 100 odsto o čemu je podatke iznosio tadašnji ministar finansija Dušan Vujović u skupštinskoj raspravi o budžetu za 2017. godinu. Deo poslodavaca uplaćuje doprinose na minimalnu osnovicu a razliku plate daje na ruke. I sam predsednik Srbije je nekoliko puta, govoreći o prosečnoj plati, tvrdio da su one mnogo veće zbog isplata dela plate na ruke.

Tabela 1:
Ekonomski pokazatelji u prethodnoj deceniji,
u procentima

20082009201020112012201320142015201620172018
BDP realni rast 5,7-2,70,72,0-0,72,9-1,61,83,32,04,4
Inflacija (prosek perioda)11,78,46,511,07,87,82,91,91,23,02,0
Nominalni rast (bruto) zarada17,98,87,511,18,95,71,2-0,53,83,96,0
Nominalni rast doprinosa16,32,51,37,69,66,11,10,34,37,69,3

Izvor: Zvanične statistike i obračun Fiskalnog saveta za naplatu doprinosa

Smanjivanjem dela penzija po Zakonu o privremenom uređivanju načina isplate penzija, tokom četiri godine, od penzionera je otimano oko 210 miliona evra godišnje. U periodu smanjivanja penzija od 2014. do 2018. godine to je suma od oko 840 miliona evra bez kamata. Ukupna „ušteda“ od 2012. godine, smanjivanjem i zamrzavanjem redovnog usklađivanja i smanjivanjem dela penzija iznosi preko pet milijardi evra.

Navodnom reformom javnih finasija aktuelna vlast je izvršila preraspodelu BDP-a tako što je novac od neusklađivanja i smanjenja penzija potrošila na stranačko zapošljavanje, pokrivanje gubitaka javnih preduzeća i finansiranje stranih investitora. Time je prikrila svoju nesposobnost da upravlja državom poštujući imovinska i stečena prava njenih građana.

U najavi budućeg povećanja penzija i jednokratne pomoći nije dat odgovor na pitanje da li će uvećanje uz penziju za preko 1.300.000 penzionera u visini do pet odsto koje su dobili korisnici penzija do 34,005 dinara ostati kao populistička mera aktuelne vlasti na račun svih penzionera.

Vojni penzioneri su dodatno oštećeni jer im je Zaključkom vlade Srbije 2015. godine o vanrednom usklađivanju penzija od 1.1.2008. godine za 11,06 odsto u njega uračunatao zakonski ostvareno i korišteno redovno povećanje penzija u 2007. godini, čime su oštećeni za 4,21 odsto i diskriminisani u odnosu na ostale penzionere u Srbiji. O navedenoj diskriminaciji se vodi sudski postupak pred Višim sudom u Beogradu koji je 3.9.2019. godine imao zakazano ročište u postupku.

Posle svega može se dokazano utvrditi da se sa bolesnim i osiromašenim penzionerima uveliko manipuliše.

Ima li odgovora na pitanje: Do kada?

Jovan Tamburić, predsednik
Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije

Fotografija: Protest penzionera u organizaciji USPVLS 17. maja 2019. godine