Početna Magazin Godine Jednokratna pomoć penzionerima

Jednokratna pomoć penzionerima

Jednokratna pomoć penzionerima

Penzioneri u novembru treba da dobiju jednokratnu pomoć od po 6.000 dinara, pišu „Novosti„. Ponovo se spominje i povećanje penzija. Za koliko će penzije biti veće još nije utvrđeno.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kako nadležni naglašavaju, za penzije se danas iz budžeta izdvaja 37 odsto, što je rezultat povećanja zaposlenosti, dok je u iste svrhe pre nekoliko godina iz državne kase stizalo čak 20 procenata više.

Merama fiskalne konsolidacije, pišu u Novostima, došlo se do viška novca u budžetu koji će biti iskorišćen upravo da se pomogne najstarijim sugrađanima koji su do sada podneli najveći teret državne štednje.

Naravno, opet se koriste rečenice koje vređaju zdrav razum penzionera kojima su penzije, bez njihovog pristanaka, smanjene kako bi se oporavio budžet. Zašto, ako je budžet ne samo oporavljan nego u njemu sad ima i viška, penzionerima ne vrate ono što su uzeli nego im obećavaju „pomoć“?

Novosti dalje podsećaju da su penzioneri poslednji put dobili po 5.000 dinara – 23. novembra 2016. oni sa prebivalištem u Srbiji, a penzioneri koji žive van teritorija naše zemlje, a čekove primaju iz srpskog PIO fonda dodatak su dobili 19. decembra prošle godine u deviznoj protivvrednosti.

Za ovu namenu tada je izdvojeno 8,5 milijardi dinara, što je unapred bilo dogovoreno sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda, a povećanje od 1,5 odsto stiglo je već početkom 2017. godine.

Tada su prvi put jednokratnu pomoć dobili svi, što se očekuje i sada, javljaju Novosti.

Jednokratnu linearnu pomoć do kraja 2017. godine može da očekuje, prema podacima Fonda PIO, više od 1,7 miliona ljudi. Njihova statistika pokazuje da će ovu finansijsku injekciju preko tekućeg računa dobiti oko 1,3 miliona najstarijih, dok će nešto više od 450.000 penzionera taj novac dobiti u gotovini na ruke. Troškove poštarine i ovog puta platiće Fond PIO, i taj trošak neće ući u tih 6.000 dinara.

Za isplatu jednokratne linearne pomoći od 6.000 dinara za nešto više od 1,7 miliona penzionera u Srbiji, Vlada će morati da obezbedi nešto više od 10 milijardi dinara.