Magazin Godine Srbija

Jednokratna pomoć penzionerima

Penzioneri u novembru treba da dobiju jednokratnu pomoć od po 6.000 dinara, pišu “Novosti“. Ponovo se spominje i povećanje penzija. Za koliko će penzije biti veće još nije utvrđeno.

Kako nadležni naglašavaju, za penzije se danas iz budžeta izdvaja 37 odsto, što je rezultat povećanja zaposlenosti, dok je u iste svrhe pre nekoliko godina iz državne kase stizalo čak 20 procenata više.

Merama fiskalne konsolidacije, pišu u Novostima, došlo se do viška novca u budžetu koji će biti iskorišćen upravo da se pomogne najstarijim sugrađanima koji su do sada podneli najveći teret državne štednje.

Naravno, opet se koriste rečenice koje vređaju zdrav razum penzionera kojima su penzije, bez njihovog pristanaka, smanjene kako bi se oporavio budžet. Zašto, ako je budžet ne samo oporavljan nego u njemu sad ima i viška, penzionerima ne vrate ono što su uzeli nego im obećavaju “pomoć”?

Novosti dalje podsećaju da su penzioneri poslednji put dobili po 5.000 dinara – 23. novembra 2016. oni sa prebivalištem u Srbiji, a penzioneri koji žive van teritorija naše zemlje, a čekove primaju iz srpskog PIO fonda dodatak su dobili 19. decembra prošle godine u deviznoj protivvrednosti.

Za ovu namenu tada je izdvojeno 8,5 milijardi dinara, što je unapred bilo dogovoreno sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda, a povećanje od 1,5 odsto stiglo je već početkom 2017. godine.

Tada su prvi put jednokratnu pomoć dobili svi, što se očekuje i sada, javljaju Novosti.

Jednokratnu linearnu pomoć do kraja 2017. godine može da očekuje, prema podacima Fonda PIO, više od 1,7 miliona ljudi. Njihova statistika pokazuje da će ovu finansijsku injekciju preko tekućeg računa dobiti oko 1,3 miliona najstarijih, dok će nešto više od 450.000 penzionera taj novac dobiti u gotovini na ruke. Troškove poštarine i ovog puta platiće Fond PIO, i taj trošak neće ući u tih 6.000 dinara.

Za isplatu jednokratne linearne pomoći od 6.000 dinara za nešto više od 1,7 miliona penzionera u Srbiji, Vlada će morati da obezbedi nešto više od 10 milijardi dinara.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

4 Comments

Click here to post a comment
  • Za tri godine su oteli od moje penzije(imovine) više od dvesta hiljada dinara a sada daju pomoć od 6000 din. Šta je sa razlikom od 194000 dinara. Kada će nam to vratiti?

  • PENZIONER SAM OD 28.10.2016,JEDNOKRATNU POMPC OD 5000.00 DINARA KOJA JE ISPLACENA 23.11.2016 NISAM DOBIO UZ OBJASNJENE DA NISAM BIO U ISPLATI, JER PRVU ISPLATU SAM DOBIO 01.02.2017.ZAR JE MOGUCE PRAVO KOJE SAM STEKAO NEMOGU DA OSTVARIM I DA BUDEM ISPLACEN SA PRVOM ISPLATOM.JER SMATRAM DA ZA KASNJENJE ISPLATE PENZIJE NISAM JA KRIV.DOVOLJNO SAM KAZNJEN STO SAM TRI MESECA BIO BEZ IKAKVIH RPIMANJA.IMA LI SVRHE DA SE ZALIM

    • Poštovani,
      Ne vidimo da ima svrhe. To što nešto nije Vaša krivica, ne znači da onaj ko treba da Vam isplati tzv. jednokratnu pomoć uvažava. Možete uvek probati da zahtevate ono na šta mislite da imate pravo. Verujemo da je važno boriti se čak i kad je ishod krajne neizvestan. Ali, pošteno govoreći, slabi su Vam izgledi. Problem sa prošlogodišnjom “pomoći” penzionera je bio i taj što je ona isplaćivana samo penzionerima sa prebivališem u Srbiji. To je ubrzo ispravljeno. Međutim, nemamo informaciju i da su penzioneri koji su dobili status penzionera, ali još nisu bili dobili prvu penziju bili te sreće. Koliko nam je poznato, nikome od njih nije isplaćena “pomoć”. O tome možete čitati i ovde: Jednokratna pomoć (peti deo) – Nakrivo nasađeno niko ne ispravi

  • Prica o povecanju najnizih penzija koje u stvari isplacuju penzioneri koji su zaradili vece penzije, podseca na Robina Huda. Osecam se opljackano sa tri godine danka od skoro sto evra mesecno a sposobna vlada mi servira politiku jednakih stomaka zaboravljajuci zasto se iznosi penzija razlikuju. Sve mimo nekada vazecih zakona o iznosu penzija spada u domen socijalne politike. Ko je u ovo zemlji … a ko zbunjen.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija