Nemačka ponovo traži radnike sa Balkana

Nemački poslodavci upozorili su svoju vladu da firme u toj zemlji neće moći da nađu adekvatnu radnu snagu ukoliko ne bude više useljavanja radnika sa zapadnog Balkana.

Herman Šulte Hiltrop, predsednik ogranka za građevinstvo Nemačkog udruženja poslodavaca, navodi da će 150.000 radnika u građevinstvu otići u penziju u narednih nekoliko godina. Kako su preneli nemački mediji, Hiltrop je upozorio da će nalaženje adekvatno obrazovane i osposobljene zamene biti sve teže.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nemačka traži radnike sa Balkana

Poslodavci, kaže, pozdravljaju produženje pravila za zapadni Balkan. Ovo produženje će omogućiti produženje važenja izdavanja radnih viza za nekvalifikovanu radnu snagu.

Hiltrop je, međutim, kritikovao odluku da se postavi kvota od 25.000 radnika godišnje, prenose banjalučke Nezavisne.

„Ako izgubimo 50.000 radnika godišnje, koliko smo do sada dobijali zahvaljujući ovom pravilu, situacija će se ozbiljno pogoršati. Od 2021. godine možemo računati na potpunu obustavu u pojedinim branšama kao što je izgradnja kuća. Za pohvalu je što se govori o nacrtu novog zakona koji će pravilo produžiti, ali ne možemo da shvatimo zašto se taj broj ograničava na 25.000. U jednom delu CDU spominju čak ograničenje od 15.000. Radi se o poslovima za koje je kod nas nemoguće naći kvalifikovane radnike“, kaže Hiltrop.

Radnici sa Balkana nisu socijalni slučajevi. Oni povećavaju nemački BDP

Herman Šulte Hiltrop kaže da nisu opravdani strahovi da će radnici sa zapadnog Balkana opteretiti nemački socijalni sistem ili uzeti radna mesta nemačkim radnicima. Pozvao se na istraživanje Nemačkog ministarstva za rad koje je pokazalo da u dosadašnjoj primeni pravila nije bilo negativnih posledica, već da se mera pokazala potpuno opravdanom.

Rheinische Post„, nemački dnevni list, naglašava da je do ograničenja došlo na pritisak CDU. Ova stranka se plaši da će desni radikali, kao što je „Alternativa za Nemačku“, to iskoristiti kao populističku kampanju protiv vlade.

„Svima je jasno da će ovo ograničenje najviše pogoditi građevinstvo ako ostanemo bez tih radnika. Ali strah od desnog radikalizma je naterao koalicione partnere u vladi na kompromis“, piše list.

Novinar tog dnevnika piše da je neshvatljivo da se činjenice o pozitivnom uticaju radnika sa zapadnog Balkana guraju pod tepih, a da se umesto toga šire populističke neistine.

„Apsurdne su tvrdnje da ti ljudi ovde dolaze da bi koristili socijalne beneficije. Institut za tržište rada dokazao je da gotovo nijedan od radnika koji je došao nije postao nezaposlen“, piše u tekstu.

U pokrajini Severna Rajna Vestfalija, pojedini poslodavci se već žale da pojedine projekte moraju potpuno obustavljati jer nisu sigurni da će uspeti da nađu radnike.

Suprotno opštem uverenju da će kriza izazvana koronavirusom smanjiti potrebu za radnicima iz inostranstva, ugledni nemački privredni dnevnik „Handelsblatt“ piše da se poslodavci žale na to da im radnici sa Balkana trebaju, ali da ih ne mogu dobiti zbog restrikcija u vezi sa koronom. „Handelsblatt“ piše da je najkritičnije stanje u oblasti građevine, medicinskog osoblja i softvera.

Handelsblatt“ navodi da je od 2009. do danas čak trećina nemačkog bruto domaćeg proizvoda ostvarena zahvaljujući uvezenoj radnoj snazi.

Izvor: Nezavisne

Prvo da podsetimo na muku sa naše strane medalje:

Zatim da dodatno objasnimo muku sa nemačke strane te iste medalje: