Ekonomija Magazin Godine Svet

Nemačka gubi milion naučnika i okreće se imigrantima

Ekonomisti procenjuju da će Nemačka do 2020. godine ostati bez milion kvalifikovanih inženjera, matematičara, računarskih stručnjaka i naučnika. Zato ostaje da se okrene uvozu visokokvalifikovane radne snage

Nemačka je najstarija evropska nacija, sa najnižim natalitetom u Evropi, i zato su joj potrebni imigranti, piše Blumberg. Ekonomisti procenjuju da će Nemačka do 2020. godine ostati bez milion kvalifikovanih inženjera, matematičara, računarskih stručnjaka i naučnika. Oni smatraju da je potreban snažan priliv obrazovane, visokostručne radne snage.

Oni ističu da nije reč samo o velikim nemačkim kompanijama poznatim u svetu, već da privredu te zemlje čini i hiljade malih i srednjih preduzeća koja pokreću većinu inovacija u nemačkoj privredi.

Postoji nada da će uspeti da primene kanadski model, u kom prema Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), 54 odsto imigranata čine oni sa univerzitetskom diplomom. U SAD je to oko 30 odsto, a u Nemačkoj danas svega oko 19 odsto.

Međitim, Nemačka je prilično kruta u prihvatanju diploma viših i stručnih škola, i u velikom broju slučajeva ne priznaje diplome zbog čega ljudi gube i po nekoliko godina za dodatno (ponovno) školovanje.

Ovo poteže i druge teme, kao što su prihvatanje imigranata, njihova inkluzija (potpuno uključivanje) u nemačko društvo, i upravljanje celim ovim procesom.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija